21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se duc banii judeţului pe lucrări suplimentare

Cum se duc banii judeţului pe lucrări suplimentare

După ce conducerea executivă a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj s-a bucurat că economiseşte bani pe seama preţurilor mici cu care au fost câştigate anumite licitaţii de reabilitare a unor obiective, acum atribuie contracte pentru lucrări suplimentare „surpriză“, de aproape 1,8 milioane de lei.

Reprezentanţii CJ Dolj au motivat că e nevoie de lucrări suplimentare la patru dintre obiectivele reabilitate de instituţie, respectiv podul de la Sârsca, o clădire de pe strada Jieţului din Craiova, noul sediu ISU şi cele două policlinici de Stomatologie din municipiu, deoarece au fost constatate o serie de probleme pe care proiectanţii nu le-au putut prevede iniţial ori a fost aleasă altă soluţie tehnică. Rezolvarea problemelor neprevăzute costă. În cele patru cazuri, pe lângă banii plătiţi firmelor de construcţii pentru realizarea proiectelor de reabilitare, CJ Dolj plăteşte pentru lucrări suplimentare peste 1,77 milioane de lei.
În cazul podului de la Sârsca, CJ Dolj a publicat pe 8 februarie un anunţ de atribuire a unui contract pentru lucrări suplimentare în valoare de 310.425 de lei fără TVA. Acelaşi pod, unde lucrează firma SC Ferat Construct SRL, a mai avut nevoie de alte 242.087 de lei, anunţul purtând data de 9 februarie. Tot în două etape se duc aproximativ 158.000 de lei pe lucrările suplimentare în contul reparaţiilor curente şi sistemului de încălzire centrală al clădirii de pe strada Jieţului, proprietatea instituţiei.

Suplimentări, până la 50% din preţul iniţial

Pentru sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), anunţul publicat tot în urmă cu câteva zile indică o sumă de 249.256 de lei fără TVA, aceasta fiind valoarea contractului pentru lucrările suplimentare necesare. De bani în plus a fost nevoie şi la reabilitarea policlinicilor de Stomatologie de pe strada Calea Bucureşti şi din cartierul Brazda lui Novac din Craiova. Spre exemplu, proiectul de reabilitare a clădirii din zona Rotonda fusese estimat iniţial la 4,5 milioane de lei, pentru ca ulterior, la licitaţie, să fie câştigat cu un preţ mai mic decât jumătatea acestei valori.
Rezolvarea problemelor neprevăzute descoperite de constructor se traduce prin suma de 526.207 lei fără TVA, bani plătiţi în plus faţă de valoarea lucrărilor de reabilitare asumată prin semnarea contractului cu care s-a câştigat licitaţia. „Surprizele“ descoperite la clădirea din Brazda lui Novac înseamnă, potrivit anunţului de atribuire dat de CJ Dolj, 291.727 de lei fără TVA. „Există posibilitatea legală de a face suplimentări dacă se descoperă în urma expertizelor sau în timpul lucrărilor probleme ce nu puteau fi prevăzute de proiectant. Lucrările suplimentare pot merge până la 50% din valoarea contractului iniţial“, a motivat vicepreşedintele tehnic al CJ Dolj, Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS