10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite bancare cu picătura

Credite bancare cu picătura

Pe finalul anului 2009, populaţia şi firmele doljene cu dare de mână şi-au achitat masiv creditele bancare aflate în sold: 62 de milioane de lei numai în decembrie. Firmele au fost cele care au rambursat cele mai multe împrumuturi. BNR confirmă faptul că au fost tot mai puţine credite noi. În acelaşi timp, au crescut din nou restanţele bancare la împrumuturile în lei.

În decembrie 2009, unii dintre doljeni şi-au permis să îşi achite creditele bancare (la termen, în avans sau nu au mai apelat la liniile de credit), în timp ce alţii au îngroşat rândurile restanţierilor. Din analiza datelor publicate recent de Banca Naţională a României (BNR) reiese că, în ultima lună a anului trecut, totalul creditelor în lei (împrumuturi vechi şi noi) din Dolj a scăzut cu 29 de milioane de lei faţă de luna precedentă, coborând la 2,511 miliarde de lei. Şi soldul creditelor în valută a scăzut cu 33 de milioane de lei în decembrie faţă de noiembrie. În total (lei şi valută), într-o singură lună s-au achitat credite de 62 de milioane de lei, mai mult decât în lunile precedente. Potrivit BNR, pe segmentul creditelor deţinute de persoanele juridice s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale creditelor în sold. De exemplu, valoarea totală a creditelor în lei aflate în sold a fost mai mică decât luna precedentă cu 29 de milioane de lei la firme, în timp ce persoanele fizice au achitat cinci milioane de lei într-o singură lună. Astfel, BNR Dolj a precizat că soldul creditelor a reprezentant, în termeni nominali, o scădere cu 2,4% faţă de luna precedentă. „Această evoluţie a fost determinată de faptul că acordările de noi credite au fost mai mici decât rambursările de credite existente în sold“, spun specialiştii de la BNR Dolj. Pe o piaţă a creditelor relativ blocată, în decembrie mişcările din conturile doljenilor au fost surprinzătoare faţă de restul anului. Cu alte cuvinte, în decembrie s-au achitat mai multe credite decât cele care s-au acordat. Bancherii susţin că firmele au avut mai mulţi bani pe final de an şi acest lucru explică modificări la soldul creditelor. „Este posibil să se fi achitat şi anticipat credite, dar ceea ce este sigur este că persoanele juridice au avut lichidităţi mai mari în luna decembrie şi şi-au acoperit necesarul din acele lichidităţi şi nu au mai fost nevoite să «extragă» din liniile de credit contractate la bănci. Se observă acest lucru la fiecare sfârşit de an şi el explică soldul în scădere al creditelor firmelor“, a spus un bancher din Craiova.  

Firmele vor să renunţe la creditele deja contractate

Unele firme doljene nici nu mai pot, dar nici nu mai vor prea multe credite. „În ultima perioadă se constată o preocupare intensă a instituţiilor de credit de gestionare a creditelor acordate anterior, inclusiv a creditelor restante, şi mai puţin de acordare de credite. În acelaşi timp, am remarcat şi o scădere a cererii de credite, firmele schimbându-şi comportamentul bancar în perioada de criză“, spun reprezentanţii BNR Dolj. Un bancher craiovean susţine că de la jumătatea anului 2009 încoace tot mai multe firme se concentrează „să îşi gestioneze mai bine creditele bancare pe care le au şi la care plătesc anumite dobânzi. Nu se gândesc să mai contracteze împrumuturi noi, pe de o parte pentru că nu s-ar mai încadra în cerinţele băncii, iar pe de altă parte pentru că nu îşi mai permit să le ramburseze, nu mai au resurse în acest sens“.

Restanţele bancare, mai mari la lei decât la valută

Încă un aspect care reiese din statisticile BNR legate de comportamentul financiar al populaţiei şi firmelor în luna decembrie 2009 este acela că restanţele bancare sunt în continuă creştere. Restanţele doljenilor la creditele în lei au urcat cu 6,3 milioane de lei în decembrie faţă de noiembrie. Însă la împrumuturile în valută, sumele neplătite la termen către bănci au scăzut cu 2,5 milioane de lei în perioada analizată, în sensul că în decembrie restanţierii în valută şi-au mai achitat din datoriile către instituţiile de credit. „În mod obişnuit, restanţele la creditele în valută au fost şi sunt mai mici comparativ cu cele în lei“, au precizat, pentru GdS, reprezentanţii BNR Dolj.

BNR încurajează scăderea dobânzilor
În şedinţa Consiliului de Administraţie de ieri, BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5%, la 7%, fiind a doua din acest an. Scăderea dobânzii de politică monetară are  drept scop o motivare a băncilor de a scădea dobânzile practicate la depozite şi la credite, pentru a încuraja reluarea creditării. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII