20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine mai angajează în 2010 şi în ce condiţii

Cine mai angajează în 2010 şi în ce condiţii

Şi acest început de an aduce veşti îngrijorătoare pentru piaţa muncii din România, criza economică ducând la concedieri în masă. Potrivit specialiştilor, angajatorii români nu anticipează nici o schimbare pe piaţa muncii pentru primele luni ale acestui an.

Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sau cei care se gândesc să-şi schimbe actualul job nu au motive de optimism în 2010: aproape 60% dintre angajatorii români spun că nu vor face recrutări cel puţin până în luna martie, în timp ce alţi specialişti în resurse umane chestionaţi sunt de părere că doar segmentul financiar şi cel IT vor face excepţie de la regula îngheţării angajărilor. Una dintre condiţiile esenţiale însă pentru găsirea unui loc de muncă este experienţa, în contextul în care angajatorii au o ofertă bogată din acest punct de vedere şi nu mai sunt nevoiţi să accepte juniori în orice condiţii. Mai mult decât atât, potrivit specialiştilor în resurse umane, dincolo de experienţă, angajatorii caută persoane cu abilităţi bune de comunicare, flexibilitate şi capacitatea de a îndeplini cât mai multe sarcini de serviciu, dar şi persoane cunoscătoare a cel puţin două limbi de circulaţie internaţională. „Pe măsură ce recesiunea se îndepărtează, angajatorii se vor baza tot mai mult pe talente externe, pe angajaţi pe perioadă determinată, indiferent dacă aceştia sunt angajaţi temporar, contractori, personal externalizat sau consultanţi – pentru a-şi atinge obiectivele de business într-o manieră strategică mai flexibilă. Mai mult, forţa de muncă pe perioadă determinată oferă companiilor posibilitatea de a avea acces rapid la un personal calificat, care rămâne deficitar în multe domenii“, a declarat Camelia Stănculescu, general manager Manpower România.

Pentru zona Sud-Vest se previzionează o stagnare în activitatea de angajare

Pentru al doilea trimestru consecutiv, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă se vor confrunta cu un climat defavorabil în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare, potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, pe care îl vom prezenta detaliat. „În vreme ce 15% dintre angajatori se aşteaptă să crească volumul angajărilor în trimestrul următor, 26% dintre aceştia anticipează o scădere a activităţii de angajare şi 58% dintre ei nu anticipează nici o schimbare, rezultând o Previziune Netă de Angajare de -11% pentru Trimestrul 1 din 2010. Angajatorii din şase dintre cele opt regiuni anticipează valori negative în ceea ce priveşte activitatea de angajare în Trimestrul 1, 2010. Excepţie fac angajatorii din regiunea Vest, unde se înregistrează o Previziune Netă de Angajare modestă, de +2%, şi cei din zona Sud-Vest, unde se previzionează o stagnare în activitatea de angajare, previziunea fiind egală cu 0%. Cele mai scăzute valori privind perspectiva de angajare sunt anunţate de angajatorii din regiunile Sud-Est şi Nord-Est, unde previziunile de angajare sunt de -21%, şi respectiv -19%. Perspectivele pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în regiunea Sud sunt, de asemenea, extrem de pesimiste, Previziunea Netă fiind de -16%, dar şi în Centru, unde putem vorbi de o perspectivă de angajare sumbră cu o Previziune de -14%“, a precizat Sorin Diulescu, director al agenţiei MANPOWER Craiova. Comparativ cu trimestrul anterior, planurile de angajare s-au ameliorat în patru regiuni ale ţării, cea mai semnificativă fiind o creştere de 24 de puncte procentuale, estimată pentru regiunea Sud-Vest. În regiunea Vest se observă, de asemenea, o îmbunătăţire considerabilă de 15 puncte procentuale. Totuşi, angajatorii din alte patru regiuni estimează că activitatea de angajare va scădea în continuare.  Angajatorii se aşteaptă ca scăderile cele mai severe să aibă loc în regiunile Sud-Est şi Nord-Vest, cu 36 şi respectiv 34 de puncte procentuale.

Bucureşti & Ilfov -10%
Angajatorii din regiunea Bucureşti & Ilfov raportează o activitate de angajare pesimistă pentru Trimestrul 1, 2010, cu o Previziune Netă de Angajare de -10%. Previziunea rămâne relativ stabilă comparativ cu trimestrul trecut, dar scade considerabil cu 33 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2009.

Centru -14%
În regiunea Centru, angajatorii raportează intenţii de angajare sumbre, cu o Previziune Netă de Angajare de -14%. Previziunea denotă o oarecare stabilitate de la trimestru la trimestru, însă în comparaţie cu Trimestrul 1, 2009 se observă o scădere considerabilă, cu 31 de puncte procentuale.
Nord-Est -19%
Angajatorii din regiunea de Nord-Est raportează cele mai slabe intenţii de angajare de la realizarea studiului în România (Trimestrul 2, 2008), cu o Previziune Netă de Angajare pentru Trimestrul 1, 2010 de -19%. Perspectivele de angajare au scăzut atât comparativ cu trimestrul anterior, cât şi de la an la an, cu 7 şi respectiv 17 puncte procentuale.

Nord-Vest -7%
În regiunea Nord-Vest, angajatorii anticipează o activitate de angajare lentă pentru Trimestrul 1, 2010, raportând cea mai slabă Previziune Netă de Angajare de la începutul studiului în România, în Trimestrul 2, 2008. Previziunea se situează la o valoare de -7%, ceea ce denotă o scădere considerabilă, cu 10 puncte procentuale faţă de Trimestrul 4, 2009 şi un declin abrupt, cu 34 de puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Sud -16%
Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă în regiunea Sud se pot confrunta cu perspective deloc încurajatoare, angajatorii raportând o Previziune Netă de Angajare de -16% pentru Trimestrul 1, 2010. Această perspectivă este cea mai pesimistă pentru regiunea Sud de la începutul studiului în Trimestrul 2, 2008 şi a patra previziune consecutiv negativă. În comparaţie cu trimestrul trecut se observă o scădere considerabilă cu 13 puncte procentuale, iar raportat la aceeaşi perioadă a anului 2009 scăderea este majoră, cu 33 de puncte procentuale.

Sud-Est -21%
Angajatorii din regiunea Sud-Est previzionează un climat întunecat în ceea ce priveşte activitatea de angajare în decursul Trimestrului 1, 2010, raportând o Previziune Netă de Angajare de -21%, cea mai slabă valoare înregistrată în regiune de la demararea studiului în România, în Trimestrul 2, 2008. Chiar dacă Previziunea a înregistrat o scădere moderată, de doar 2 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, declinul raportat faţă de Trimestrul 1, 2009 este considerabil, fiind de 36 puncte procentuale.

Sud-Vest 0%    
Angajatorii din regiunea Sud-Vest estimează o stagnare privind angajările pentru Trimestrul 1, 2010. Previziunea Netă de Angajare este de 0%, ceea ce reprezintă o ameliorare considerabilă cu 24 de puncte procentuale faţă de trimestrul anterior. Totuşi, faţă de Trimestrul 1, 2009, Previziunea a scăzut cu 10 puncte procentuale.

Vest +2%
Angajatorii din regiunea Vest estimează uşoare creşteri în volumul angajărilor, Previziunea Netă de Angajare fiind de +2%. Perspectivele de angajare s-au ameliorat considerabil, cu 15 puncte procentuale faţă de Trimestrul 4, 2009, iar raportat la primul trimestru 2009, previziunea a înregistrat o creştere cu 2 puncte procentuale.

Construcţii -29%
Intenţiile de angajare în acest sector se situează la cel mai scăzut nivel de la demararea studiului pe teritoriul României, în trimestrul 2, 2008, angajatorii raportând o previziune netă de angajare de -29% pentru Trimestrul 1, 2010. Faţă de trimestrul trecut, previziunea înregistrează o scădere moderată, cu 6 puncte procentuale, iar raportat la aceeaşi perioadă a anului 2009, un declin abrupt de 35 de puncte procentuale.

Energie electrică, gaze şi apă -18%
Intenţii de angajare deosebit de reduse sunt raportate de angajatorii din sectorul Energie electrică, gaze şi apă, a căror Previziune Netă de Angajare de -18% pentru Trimestrul 1, 2010, este a 5-a valoare consecutiv negativă. Totuşi, se observă o ameliorare rezervată, de 4 puncte procentuale, comparativ cu trimestrul 4, 2009. Raportată la un an, previziunea înregistrează o scădere uşoară, cu 3 puncte procentuale.

Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri +3%
Angajatorii din sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri estimează unele oportunităţi de creştere a volumului de angajări în cursul Trimestrului 1, 2010 şi raportează o Previziune Netă de Angajare de +3%. Faţă de trimestrul anterior, intenţiile de angajare s-au ameliorat considerabil, cu 13 puncte procentuale, dar au înregistrat o scădere semnificativă cu 33 de puncte procentuale, faţă de primul trimestru 2009.

Industria prelucrătoare +2%
Angajatorii din sectorul Industriei prelucrătoare raportează o previziune netă de angajare de +2% pentru Trimestrul 1, 2010, aceştia anticipând o uşoară creştere în activitatea de angajare. Comparativ cu trimestrul anterior, previziunea a crescut considerabil, cu 17 puncte procentuale, însă este cu 12 puncte procentuale mai scăzută comparativ cu trimestrul 1, 2009.

Şomaj de 10% în 2010
Pentru 2010, estimările vizează o rată a şomajului de 10%, în condiţiile în care au fost anunţate disponibilizări masive în sectorul bugetar. În luna noiembrie 2009, rata şomajului la nivel naţional a crescut cu 0,4 puncte procentuale faţă de luna octombrie, până la 7,5%, după ce, în aceeaşi lună din 2008, şomajul era de 4,1%. Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 683.123 de persoane în noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII