17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza taie creditele ipotecare

Criza taie creditele ipotecare

Numărul doljenilor care se mai împrumută pentru a-şi cumpăra o locuinţă este din ce în ce mai mic. În primele zece luni ale acestui an, volumul împrumuturilor a crescut cu aproape 7%, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta s-a majorat cu aproximativ 24%.

Criza financiară şi-a pus puternic amprenta asupra comportamentului financiar al doljenilor, care au devenit mult mai prudenţi cu cheltuielile şi împrumuturile făcute. Tendinţa este cu atât mai accentuată în cazul creditelor mari. Dacă în perioada ianuarie 2008 – octombrie 2009, volumul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţă a crescut cu aproximativ 24%, în primele zece luni ale acestui an, tot mai puţini doljeni au investit într-o casă. Potrivit ultimelor date furnizate de Banca Naţională a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi în profil teritorial, în luna octombrie a acestui an, volumul împrumuturilor contractate de populaţie a ajuns la 620 de milioane de lei, cu doar 7% mai mult decât în luna ianuarie a acestui an şi cu 3,37% mai mult decât în septembrie 2009.

„Nu ştiu dacă mâine voi mai avea unde să lucrez“

Deşi creşterea volumului creditelor având ca destinaţie locuinţa este mult mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă totuşi o uşoară revigorare a împrumuturilor, având în vedere că, potrivit datelor BNR, în luna septembrie a acestui an, volumul creditelor contractate de populaţie ajunsese doar la aproximativ 600 de milioane de lei, cu 3,36% mai mult decât în luna ianuarie a acestui an şi cu 0,47% mai mult decât în august 2009. Asta nu înseamnă că numărul craiovenilor dispuşi să se împrumute pentru o locuinţă este prea mare. „Mi-aş dori o locuinţă mai mare, dar nu sunt dispus să fac un împrumut bancar. Mi-e teamă că aş putea rămâne în orice moment fără loc de muncă şi nu ştiu cum m-aş descurca după aceea. Nu ştiu de unde aş face rost de bani să-mi plătesc datoria“, şi-a spus punctul de vedere Magdalena, de 40 de ani, din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „Salariul meu nu mi-ar permite să fac un împrumut suficient de mare pentru a cumpăra un apartament. Salariul pe care-l am în cartea de muncă e mic şi, în plus, am văzut că tot mai multe firme dau oamenii afară, aşa că nu ştiu dacă mâine voi mai avea unde să lucrez, dar peste 20-30 de ani“, a precizat Luiza N., de 35 de ani, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII