19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriClădirile verzi, o investiţie de perspectivă

Clădirile verzi, o investiţie de perspectivă

Chiar dacă românii nu pun încă foarte mult accent pe conceptul de „green buildings“ (clădiri verzi), în timp, lucrurile s-ar putea schimba. În România, au fost construite primele clădiri care au fost atestate internaţional ca fiind prietenoase cu mediul înconjurător.

Cu toate că, deocamdată, nu se poate vorbi de o tendinţă de a construi „clădiri verzi“ (imobile care prin design, materiale de construcţie şi tehnologiile utilizate reduc consumul de energie, cât şi impactul negativ asupra mediului), românii încep să înţeleagă importanţa acestui concept. În România, există deja două clădiri certificate internaţional ca fiind „verzi“. Una dintre ele este Fabrica Nokia de la Jucu (Cluj), prima clădire din România care obţine un rating LEED – Leadership in Energy and Environment Design (una din cele mai importante metode de evaluare a acestor clădiri, în afară de BREEM). „Clădirea a primit ratingul Gold, care atestă că fabrica este una din cele mai «verzi» clădiri din lume, din punct de vedere al construcţiei şi designului“, precizează bank-news.ro, care notează că sistemul de certificare LEED are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte şi patru trepte de certificare: Certified (40-49 de puncte), Silver (50-59 de puncte), Gold (60-79 de puncte) şi Platinum (peste 80 de puncte).

„O clădire verde nu înseamnă că vei primi chirii mai mari“

Altă clădire „verde“ care oferă, printre altele, acces mai mare la lumină naturală, zone pentru depozitarea bicicletelor şi spaţii cu verdeaţă pentru relaxare este The Lakeview, o clădire de birouri din Bucureşti, care a obţinut rating BREEAM – Building Research Establishment Environmental Assessment Me-thod (cel mai vechi şi mai important instrument de evaluare a clădirilor „verzi“). „Am vrut o construcţie «verde», chiar dacă investiţia a crescut cu 10-15%. După părerea mea, este un joc pentru profesionişti şi trebuie jucat ca atare: o clădire verde, cu un certificat care să ateste acest lucru, nu înseamnă că vei primi chirii mai mari, ci că vei avea chiriaşi mai puternici, ceea ce, la o eventuală vânzare, contează“, a explicat, pentru Wall Street, Sven Lemmes, country manager al companiei care a dezvoltat proiectul. Acesta a explicat că pe termen scurt şi mediu, dacă vor chiriaşi de calitate, jucătorii profesionişti din piaţa imobiliară vor fi nevoiţi să se orienteze către construirea de clădiri verzi, deoarece companiile mari care susţin conceptul de „green“ vor fi tentate să stea în astfel de clădiri. „Este vorba de imaginea pe care ţi-o creezi“, a adăugat Lemmens.

Conceptul „construieşte verde“

În general, o clădire este considerată verde dacă prin design, materiale de construcţie şi tehnologiile utilizate se reduce atât consumul de energie (şi implicit cheltuielile cu aceasta), cât şi impactul negativ asupra mediului. „Clădirile verzi sunt de obicei proiectate pentru a fi cât mai bine expuse la soare iarna şi umbrite pe timpul verii, maximizând utilizarea luminii naturale. Alt aspect important este legat de utilizarea de instalaţii eficiente, captarea apei pluviale pentru uz casnic, precum şi eliminarea apei uzate fără a polua mediul“, spun specialiştii. Alte elemente specifice, care implică şi costuri ulterioare reduse, sunt reprezentate de izolaţia, sistemele de încălzire şi răcire eficiente, iluminatul eficient. La acestea se adaugă utilizarea de vopsele, adezivi, mochete cu un conţinut redus de substanţe chimice care nu protejează doar mediul, ci şi sănătatea şi confortul locatarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS