18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa încă joacă după cum cântă politica

Bursa încă joacă după cum cântă politica

Investitorii străini ar fugi de pe Bursa de Valori Bucureşti dacă ratingul de ţară ar mai scădea din cauza tensiunilor politice. Jucătorii pe piaţa de capital nu s-au panicat însă când a picat guvernul, cu toate că au scăzut cotaţiile, apoi au urcat şi iar au căzut. Acum, piaţa este în expectativă, iar străinii aşteaptă creşterea pragului la SIF-uri la 5%, de la 1%, cât este în prezent.

Criza politică nu a afectat semnificativ tranzacţiile bursiere. Pe finalul săptămânii trecute, au scăzut atât SIF-urile, cât şi băncile, adică acţiunile cele mai lichide din piaţă, dar şi-au revenit la începutul acestei săptămâni. Miercuri, majoritatea indicilor bursieri au scăzut vertiginos, după ce marţi BVB a încheiat pe creştere. Aproape toţi indicii bursieri fuseseră „pe verde“. Brokerii au încercat să explice de ce apar astfel de fluctuaţii pe Bursă în plină criză politică. În primul rând, jucătorii pe Bursă nu se mai panichează să vândă masiv, ci se uită strict pe indicatorii firmelor şi pe cotaţiile de pe alte pieţe externe. „Investitorii pe Bursă nu s-au mai panicat odată cu începerea crizei politice. Singurul mod în care politica afectează Bursa este decizia de investire, în sensul că şi străinii, şi românii aşteaptă un moment prielnic să intre pe piaţă. Ar intra mai mulţi investitori pe piaţa de capital, dar nu şi-au ales momentul“, a spus, zilele trecute, George Ciobanu, directorul societăţii de servicii de investiţii financiare (SSIF) Invest Trust din Craiova.
Cel mai mare pericol pentru piaţa românească de capital ar fi, în opinia brokerilor, scăderea ratingului de ţară, moment în care jucătorii străini de pe piaţa noastră fie s-ar retrage pentru o perioadă mai lungă, fie şi-ar reanaliza intenţiile actuale de investire. „Singurul lucru care ne-ar afecta cu adevărat ar fi scăderea ratingului de ţară pentru că am avea probleme de deficit şi, în plus, investitorii străini se vor retrage de pe piaţa de capital, iar cei care vor să intre nu o vor mai face“, a spus brokerul citat.
Şi alţi brokeri din ţară sunt de părere că politica influenţează foarte puţin Bursa şi că, mai degrabă, un rating de ţară scăzut ar fi un dezastru pe piaţa de capital. „Pe termen scurt, Bursa va mai reacţiona la deciziile politice, cel mai probabil următorul moment fiind votul acordat de parlament premierului desemnat. Inconştienţa la nivelul clasei politice ar putea avea urmări serioase asupra Bursei, mai ales dacă vom înregistra retrogradări de rating de ţară“, a spus Gabriel Necula, director al Prime Transaction, citat de Ziarul Financiar.
Căderea guvernului şi cearta pentru un nou premier au afectat Bursa în primele zile ale declanşării problemelor guvernamentale, dar scăderile nu au fost dramatice. Cei care investesc pe piaţa de capital au stat deoparte câteva zile. „Şi investitorii străini, şi cei români stau deoparte pe piaţa românească de capital. Pe de o parte, este vorba de reticenţa pe care o au în a investi, iar pe de altă parte, şi criza politică îşi spune cuvântul. Ei nu au încredere în revigorarea Bursei şi se uită şi la evoluţia pieţelor de capital externe“, a precizat şi Cristinel Popescu, directorul Voltinvest Craiova.

Fondurile străine, cu ochii pe SIF-uri

Parlamentul are în studiu propunerea de creştere a pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Brokerii craioveni susţin că există fonduri străine de investiţii interesate să intre pe piaţa românească de capital la SIF-uri, dacă pragul va creşte la 5%, dar că sunt discuţii legate de acţiunile concertate în adunările generale ale acţionarilor. „Sunt fonduri de investiţii străine interesate de deţinerile de 5% la SIF-uri, dar în ţară există teama faţă de această propunere de creştere a pragului. Se poate rezolva problema prin limitarea dreptului de vot în AGA pentru aceia care vor avea 5% dintre acţiuni“, a spus George Ciobanu.
Vicepreşedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, susţine că pentru SIF nu ar fi o problemă dacă ar avea cineva 5% sau 1%, ci dacă aceia care ar deţine acţiuni la SIF-uri la pragul maximal propus în parlament „ar vota în AGA în funcţie de interesele personale şi nu de interesele SIF-ului, adică dacă ar acţiona concertat. În prezent, nimeni nu are direct nici măcar 1% la SIF Oltenia, pentru că asta înseamnă peste un milion de euro. Nici măcar Dinel Staicu. Singurele persoane care au peste 1%, dar nu direct, ci concertat, fac parte din grupul cu care ne judecăm noi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS