9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCâştigul salarial începe să scadă

Câştigul salarial începe să scadă

După ce, în ultimul an, câştigul salarial mediu a crescut lunar cu câteva procente, în luna august, acesta a cunoscut o uşoară scădere. „În luna august 2009, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.348 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 42 de lei (3,0%). Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut însă cu 5,6%“, a declarat Mariana Tănase, directoarea coordonatoare a Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Aceasta a explicat că principalele cauze pentru diminuarea salariului în august au fost restrângerea activităţii, acordarea în luna precedentă a unor sume din profitul net şi premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă).

Cele mai mici salarii, în industria articolelor de îmbrăcăminte

În luna august 2009, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în scădere faţă de iulie 2009, iar cele mai mari diminuări (7%-10%) s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, în administraţie publică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna august 2009 faţă de luna iulie anul curent au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime de performanţă, de vacanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, precum şi de realizările de producţii mai mari. Cea mai mare creştere (de 14%) a fost înregistrată în domeniul „fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului“, domeniu în care au fost înregistrate şi cele mai mari salarii. „Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în industria de fabricare a produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (3.370 de lei), iar cele mai mici, în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (786 de lei)“, a adăugat Mariana Tănase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII