14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Fisc penal la primărie

Portăreii lui Solomon au eliberat certificate fiscale pentru un imobil din Craiova unor persoane care nu îl aveau în proprietate. În baza acestor documente, adevăratul proprietar era să-şi piardă casa.

O familie din Bănie era să rămână fără casă după ce Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova a emis mai multe certificate fiscale pentru imobilul din bulevardul 1 Mai, nr. 37, unor pretinşi proprietari. Potrivit raportului 110.211 din 7 septembrie 2009 al comisiei de disciplină a primăriei, certificatele fiscale au fost eliberate fără a avea la bază acte translative de proprietate valabile, ceea ce este ilegal. Mai mult, cel care a dispus înregistrarea în evidenţele fiscale a imobilului pe numele altor persoane decât al adevăratului deţinător era în posesia documentelor care atestă realitatea, fapta încadrându-se astfel la penal. Folosindu-se de aceste certificate, dar şi de alte înscrisuri sub semnătură privată, presupuşii proprietari au solicitat municipalităţii eliberarea actelor de proprietate. Întâmplarea face ca, în paralel, şi proprietarul, Floarea Niţu, să solicite certificat fiscal, fapt care i-a pus pe gânduri pe juriştii primăriei. Aceştia au refuzat să vizeze actele de proprietate până la lămurirea situaţiei, însă au fost chemaţi în judecată de avocatul presupuşilor proprietari, care le-a mai tras şi nişte plângeri penale. Cazul Niţu a intrat astfel în analiză de urgenţă, ajungându-se, până la urmă, la certificatele fiscale nelegale şi la cel care a dispus întocmirea lor, funcţionarul public Dumitru Miulescu, şef al Serviciului Constatare, impunere, urmărire şi executare silită persoane fizice, din cadrul Direcţiei Taxe şi Impozite Locale.

Şirul afacerii

Afacerea cu imobilul din bulevardul 1 Mai, evaluat la peste un milion de euro, s-a bazat pe o datorie a proprietarului adevărat, Floarea Niţu, către un oarecare Safta. Acesta a obţinut chiar şi o încheiere de adjudecare în 2003, în baza căreia a început executarea silită a lui Niţu. Datoria a fost însă plătită, iar actele din dosarul de executare au fost anulate prin sentinţă irevocabilă în 2004. În 2007, prin altă sentinţă irevocabilă, s-a luat act de anularea executării menţionate, s-a dispus încetarea executării silite pentru imobil şi „restabilirea situaţiei anterioare executării pornite în 2003, respectiv reintrarea în patrimoniul familiei Niţu a imobilului executat“. Potrivit juriştilor primăriei, în ciuda sentinţelor judecătoreşti, Safta ar fi încheiat totuşi înscrisuri sub semnătură privată cu alte trei persoane, care în aprilie 2009 ar fi solicitat în baza acestor înscrisuri înregistrarea în evidenţele fiscale ale primăriei. Solicitare rezolvată de Dumitru Miulescu.

Iertat cu o diminuare

Deşi îşi recunoaşte fapta, într-o declaraţie ataşată raportului comisiei de disciplină, Dumitru Miulescu este pedepsit cu diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioadă de trei luni, fapta sa fiind considerată „abatere disciplinară“. La acest capitol, decizia comisiei de disciplină pare mai degrabă o încercare de muşamalizare fiindcă nu ţine cont de fapta în sine, care este considerată infracţiune, potrivit Codului Penal, ci numai de sugestia şefului lui Miulescu, directorul Direcţiei taxe şi impozite, Ioan Văcariu. Acesta din urmă este cunoscut, de altfel, ca un protector al lui Dumitru Miulescu şi ca un apropiat al primarului Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII