13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri virtuale pentru agricultori

Afaceri virtuale pentru agricultori

80 de agricultori de pe malul românesc şi cel bulgăresc al Dunării s-au înscris până acum pe portalul pieţei virtuale de gross, lansat marţi la Craiova. Scopul pieţei virtuale este de a-i pune pe producătorii agricoli în contact direct cu consumatorul final, eliminând intermediarii.

Firme care activează în domeniul agriculturii sau producţiei alimentare îşi pot găsi parteneri de afaceri peste graniţă, la vecinii bulgari, prin intermediul pieţei virtuale de gross lansate marţi la Craiova, în cadrul unui proiect european transfrontalier, în sumă totală de 166.000 de euro. Site-ul pieţei virtuale (www.virtgross.eu) cuprinde, în prezent, 80 de firme din Dolj, Olt şi din regiunea bulgară Pleven. „Iniţial, ne aşteptam să promovăm pe site zece firme româneşti şi zece bulgăreşti, dar până acum s-au înscris 80 de firme de pe cele două maluri ale Dunării“, a spus Gabriel Vlăduţ, coordonatorul proiectului. Peste o săptămână, producătorii agricoli români şi bulgari reuniţi prin intermediul pieţei virtuale îşi vor expune produsele, de data aceasta, real. Proiectul a fost implementat de Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software – filiala Oltenia, în parteneriat cu Centrul Naţional pentru Servicii de Informare Pleven şi Asociaţia Română de Transfer Tehnologic.

Reţele de infrastructură virtuală de afaceri

Principalul scop al pieţei virtuale de gross (gross înseamnă produse în cantităţi mari) este acela de a pune faţă în faţă producătorii agricoli cu distribuitori direcţi sau cu consumatori finali şi de a elimina intermediarii din agricultură. Mai exact, agricultorii bulgari caută parteneri de afaceri pe la noi, iar fermierii români încearcă să-şi extindă piaţa de desfacere peste Dunăre, şi nu numai. „Site-ul are o componentă puternică de «business to business», adică de la producători la consumatorii finali. Încercăm să eliminăm intermediarii“, a precizat Vlăduţ. Momentan, prezentarea firmelor pe portalul pieţei virtuale de gros este gratuită, dar din noiembrie se va percepe o sumă modică de la fiecare societate, spun organizatorii.

Firmele ţepare, scoase din joc

Piaţa virtuală de gross se vrea un loc pentru parteneriate curate, astfel că firmele neserioase nu au ce căuta. Coordonatorul proiectului spune că, în cazul în care apar reclamaţii de la partenerii de afaceri, acestea vor fi prezentate pe site, pentru a vedea toată lumea neseriozitatea unei firme. „Firmele care nu îşi respectă declaraţiile iniţiale date la intrarea pe portal nu vor fi acceptate. Nu vom prezenta acele firme care nu dau o garanţie a sustenabilităţii lor“, a precizat Vlăduţ. El a mai spus că mecanismul pentru tranzacţii on line cu produse agricole există, urmând ca el să fie pus în aplicare în viitor. La nivel naţional există încă două astfel de portaluri, însă în Europa comerţul virtual cu produse de orice gen este un lucru normal şi destul de des întâlnit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS