9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFuncţionarii primăriilor, slab pregătiţi

Funcţionarii primăriilor, slab pregătiţi

Doar 100 de titluri de proprietate au fost eliberate în judeţul Gorj în ultima lună, din cauza slabei pregătiri a funcţionarilor din primării, dar şi a dotărilor necorespunzătoare existente la nivelul comunelor.

Majoritatea primăriilor din judeţul Gorj sunt deficitare atât în ceea ce priveşte tehnica folosită pentru realizarea planurilor parcelare, cât şi în privinţa personalului care ar trebui să deservească Serviciul Comunitar de Cadastru şi Agricultură. Fără o specializare a celor care trebuie să facă aceste planuri nu se poate înainta în acţiunea de eliberare a titlurilor de proprietate, care se află pe ultima sută de metri. Prefectura Gorj şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj au realizat o analiză a situaţiei existente la nivelul primăriilor din judeţ şi i-au atenţionat pe edili să apeleze numai la specialişti pentru a finaliza procesul de realizare a planurilor parcelare şi pentru a evita suprapunerea cadastrelor, de exemplu.

Doar 100 de titluri de proprietate într-o lună

Marius Mănescu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, a declarat că din cauza insuficientei pregătiri a funcţionarilor, dar şi a logisticii care lasă de dorit, la multe primării din judeţ s-a ajuns în situaţia de a se elibera doar 100 de titluri de proprietate într-o lună. „Numărul este foarte mic dacă îl raportăm la perioadele anterioare, în care se eliberau şi 2.000 de titluri de proprietate într-o singură lună. Cele emise anterior ridică însă şi cele mai multe probleme, majoritatea fiind atacate în instanţă. Avem nevoie de oameni cât mai bine pregătiţi pentru a realiza aceste planuri parcelare, astfel încât să nu mai existe probleme la planurile cadastrale. Este nevoie de o pregătire permanentă a specia-liştilor şi a funcţionarilor din primării, întrucât în multe cazuri aceştia ne-au pus în situaţii neplăcute“, a menţionat Marius Mănescu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Prefectul de Gorj, Ion Florescu, este de părere că trecerea planurilor parcelare în format electronic ar uşura treaba celor de la Cadastru: „Am solicitat reprezentanţilor  primăriilor să întocmească foarte repede aceste planuri parcelare, acolo unde nu sunt, subliniind importanţa acestora pentru eliberarea corectă a titlurilor de proprietate. Am discutat şi cu cei din conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi a fost făcută propunerea ca aceste planuri cadastrale să fie trecute în format electronic, întrucât multe dintre ele sunt deteriorate de trecerea timpului şi îngreunează localizarea exactă a parcelelor în vederea emiterii titlurilor de proprietate. Toate instituţiile cu atribuţii în acest domeniu trebuie să facă toate demersurile pentru punerea în posesie a cetăţenilor cărora nu le-au fost eliberate încă titlurile de proprietate“, a declarat prefectul de Gorj, Ion Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII