23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii de la Alro îşi vând locurile de muncă

Angajaţii de la Alro îşi vând locurile de muncă

Angajaţii de la Alro Slatina renunţă la serviciu în schimbul plăţilor compensatorii. Reprezentanţii Alro înştiinţaseră luna trecută Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt că vor trimite acasă luna aceasta şi în octombrie peste 100 de angajaţi.

De teamă că vor ajunge şomeri, angajaţii Alro Slatina renunţă la serviciu în schimbul plăţilor compensatorii. Conducerea unităţii înştiinţase Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în august, că va recurge la măsura disponibilizărilor colective pentru lunile septembrie şi octombrie. Alro Slatina trebuia să trimită acasă peste 100 de salariaţi până la începutul lunii noiembrie.
Iniţial, patronatul anunţase că vor fi disponibilizate 147 de persoane. După ce o parte dintre muncitorii cuprinşi pe lista restructurărilor, dar şi conducerea sindicatelor au contestat deciziile luate de patronat, numărul persoanelor care trebuia să fie disponibilizate a scăzut cu 22. La începutul lunii, vicepreşedintele Sindicatului Alroproduct, Tiberius Nogy, anunţa că în septembrie urma să fie disponibilizaţi o parte, iar în octombrie, aproximativ 100 de angajaţi. Printre cei cuprinşi pe „lista neagră“ se numără personal TESA, o parte a angajaţilor de la laboratoare, dar şi din secţiile auxiliare, unde au fost desfiinţate activităţi. Liderul sindical a afirmat atunci că Secţia Electroliză din cadrul societăţii a fost afectată cel mai puţin de aceste concedieri colective, de aici numai două-trei posturi fiind cuprinse în schema disponibilizărilor.

Răsturnare de situaţie

Directorul AJOFM Olt a fost înştiinţat de curând de conducerea fabricii în legătură cu acest lucru. „Am păstrat mereu legătura cu sindicatele din cadrul Alro, dar şi cu conducerea. Iniţial ne înştiinţaseră că vor recurge la disponibilizări colective. Ne pregătiserăm să asigurăm angajaţilor măsurile de preconcediere. Trebuia să fixăm, de comun acord, o dată la care să ne prezentăm la sediul societăţii şi să discutăm cu angajaţii ce urma să fie disponibilizaţi. Nu am mai făcut acest lucru. Din discuţiile purtate cu liderii sindicali, dar şi cu reprezentanţi ai conducerii am aflat că la Alro nu vor mai avea loc disponibilizări colective. Am înţeles că o mare parte a personalului cuprins pe lista disponibilizărilor a ajuns la un acord cu reprezentanţii instituţiei şi a acceptat varianta plăţilor compensatorii“, a ţinut să precizeze directorul AJOFM Olt, Cristinel Cârloganu.
Acesta nu a putut să spună cu exactitate dacă toate cele 125 de persoane care urma să fie disponibilizate au cedat presiunilor şi au acceptat să îşi vândă locurile de muncă.
Surse din interiorul societăţii afirmă că luna aceasta mai mulţi muncitori au acceptat să plece acasă în schimbul unor sume de bani. Aceştia au dezvăluit că, deşi pe lista neagră figurau doar trei posturi din Electroliză, numărul angajaţilor din această secţie care au ales, luna aceasta, să plece acasă în schimbul banilor este mult mai mare.
Sute de muncitori din Alro au acceptat de la începutul anului şi până în prezent varianta voluntariatului, după ce societatea a fost zdruncinată la sfârşitul 2008 de decizii severe impuse de patronat şi după ce, în ianuarie, a fost închisă o hală din Electroliză, cea nu numărul 9. Încetarea contractului individual de muncă cu acordul părţilor este o variantă acceptată şi în prezent de patronat, societatea oferind în schimb muncitorilor care aleg această soluţie 60% din salariul de încadrare înmulţit cu numărul de ani lucraţi în societate, la care se adaugă un pachet salarial de 16.000 de lei.
Contactaţi telefonic pentru a comenta situaţia, liderii sindicali din cadrul Alro nu au putut fi găsiţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU