9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele mari nu şi-au plătit impozitele

Firmele mari nu şi-au plătit impozitele

Din cauza crizei, marii agenţi economici din Craiova amână pe ultima sută de metri plata impozitelor şi taxelor către bugetul local, timp în care primăria a încasat doar 54,5% din cât îşi propusese anul acesta.

Primăria Craiova a încasat pe 2009 de la contribuabili (persoane fizice şi juridice) mai puţin cu 1,17 milioane de lei decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Criza financiară şi-a scos colţii şi pe la noi. Firmele nu au avut bani să achite impozitele şi taxele locale, cele mai multe fiind impozite pe clădiri şi pe autoturisme, a precizat directoarea adjunctă a Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Dana Mihaela Băleanu. Ea a spus că s-au încasat, până ieri, către bugetul local doar 54,5% din veniturile proprii programate pe anul în curs. Contribuabilii persoane fizice au fost cei mai buni-platnici către bugetul local, ca în fiecare an. De vină ar fi unii dintre marii agenţi economici, care nu şi-au plătit impozitele până acum.
„Procentul încasărilor din veniturile proprii va creşte considerabil luna aceasta. Marii contribuabili nu au avut bani să îşi achite impozitele, dar au termen la semestru, astfel că până la sfârşitul lunii septembrie vor veni să plătească. Ei nu au avut bani să achite în primele trei luni ale anului, când ar fi primit bonificaţia de 10% din impozite. Agenţii economici mari nu îşi permit să întârzie plata peste data de 30 septembrie, pentru că penalizările calculate (0.01% pe fiecare zi de întârziere) la sumele mari pe care le au de plată ar fi uriaşe“, a spus Băleanu.
În cifre absolute, până la 31 august s-au încasat la bugetul local 67 de milioane de lei, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut se încasaseră aproape 68,2 milioane de lei. Diferenţa nu este numai din impozite şi taxe de la unele dintre marile companii, ci reprezintă şi „nerealizarea profitului la regiile proprii. Anul trecut, profiturile erau de 14 milioane de lei la şapte milioane de lei. În plus, am pierdut ca sursă de venit, impozitul pe venit din transferul de proprietăţi imobiliare, care era în sumă de 1,34 milioane de lei. Am mai pierdut la venituri din capital. Anul trecut erau două milioane de lei (din valorificarea unor bunuri), iar anul acesta mai sunt doar 630.000 de lei“, a spus directoarea adjunctă de la Direcţia de Impozite şi Taxe.  

Cei mai mari contribuabili din Craiova

Fără vreo legătură cu sumele restante către bugetul local primii cinci mari contribuabili care plătesc impozite către bugetul local craiovean sunt înregistraţi în evidenţele Direcţiei de Impozite şi Taxe cu sume uriaşe (sub formă de impozite pe clădiri, terenuri şi mijloace auto) care totalizează aproape nouă milioane de lei.
Cel mai mare contribuabil către bugetul local este compania Ford România, cu un impozit de 4,97 milioane de lei pe anul 2009, urmată de Electroputere, cu impozite totale datorate în sumă de 1,97 milioane de lei aferente anului în curs. În clasament urmează fabrica de bere Heineken, care plăteşte 1,15 milioane de lei către bugetul primăriei, Pan Group, cu circa 514.000 lei, şi fabrica de prefabricate Elpreco, cu 254.000 de lei. La polul opus, contribuabilul – persoană juridică – înregistrat cu suma cea mai mică de plată este o mică firmă care are în proprietate doar o remorcă de talie mică. Potrivit oficialilor de la Direcţia de Impozite şi Taxe, firma în cauză plăteşte opt lei anul acesta drept impozit către bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII