Perspectivele de angajare pentru trimestrul patru din 2009

Autori


Angajatorii din România sunt mai puţin încrezători în ceea ce priveşte creşterea angajărilor în trimestrul următor.

În ciuda pesimismului raportat, aproape şase din zece angajatori români nu prevăd nici o modificare a forţei de muncă în cadrul companiilor lor în perioada octombrie – decembrie 2009. Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, ce măsoară intenţiile a 758 de angajatori români privind creşterea sau descreşterea volumului angajărilor pentru trimestrul următor, arată că previziunea netă de angajare pentru următoarele trei luni este de -11%, fiind cea mai slabă perspectivă dintre toate cele 35 de ţări şi teritorii participante la studiu. Previziunile nete de angajare sunt mai slabe sau se menţin la un nivel scăzut în nouă din zece sectoare de activitate comparativ cu trei luni în urmă, excepţie făcând sectorul administraţie publică şi servicii sociale, unde angajatorii raportează o valoare la un nivel precaut a previziunii nete de angajare de +5%. Perspectivele de angajare din sectorul construcţii sunt de -23%, iar în sectorul energie electrică, gaze şi apă perspectivele de -22% reprezintă previziuni sumbre pentru următorul trimestru. Previziuni deosebit de reduse există, de asemenea, şi în ceea ce priveşte sectoarele transporturi, depozitare şi comunicaţii şi industria prelucrătoare, cu valori de -17%, respectiv -15%. „În climatul economic actual observăm că multe companii continuă să îngheţe activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. Mulţi angajatori folosesc forţa de muncă în regim de muncă temporară sau pe bază de contract pentru a acoperi cererile şi nevoile pe termen scurt. Aceştia îşi vor creşte numărul angajaţilor doar atunci când vor constata semne clare de redresare a situaţiei economice“, spune Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România.

Numeroase companii continuă să-şi ajusteze forţa de muncă

La nivel naţional, aproape 60% dintre angajatori spun că îşi vor menţine nivelul actual de forţă de muncă pentru ultimul trimestru al anului, 14% prevăd creşteri în volumul angajărilor, în timp ce 25% se aşteaptă la descreşteri. În opt dintre cele zece sectoare de activitate şi în şapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii anunţă perspective de angajare negative pentru trimestrul 4, 2009. „Este de remarcat faptul că şase din zece angajatori români previzionează că nu vor face modificări în ceea ce priveşte volumul de personal în trimestrul următor. Faptul că numeroase companii continuă să-şi diminueze şi să-şi ajusteze forţa de muncă pentru a reuşi să depăşească perioada de recesiune şi, de asemenea, se pregătesc pentru perioada de creştere postcriză este un semn de realism“, a adăugat Stănculescu.

Creşteri pozitive în sectoarele energie electrică, gaze şi apă

Comparativ cu trimestrul anterior, rezultatele studiului sunt mai bune în patru sectoare de activitate. Există creşteri cu opt puncte procentuale în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru sectoarele energie electrică, gaze şi apă, şi cu cinci puncte procentuale în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul. Cu toate acestea, perspectivele scad în şase sectoare de activitate, îndeosebi în sectorul construcţii, unde previziunile sunt mai mici cu 26 de puncte procentuale. „În sectoarele deja afectate, precum construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii şi industria prelucrătoare se aşteaptă ca previziunea de angajare să se deterioreze şi în trimestrul următor. Având în vedere că pentru produsele şi serviciile din aceste sectoare de activitate continuă să fie cerere scăzută, angajatorii rămân selectivi în ceea ce priveşte procesul de angajare, rezultând o piaţă a muncii cu un ritm lent al angajărilor“, a spus Stănculescu. În şapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii raportează pentru următorul trimestru intenţii de angajare cu valoare negativă. Perspective optimiste de angajare sunt anunţate de angajatorii din regiunea nord-vest, unde există o creştere de şapte puncte procentuale faţă de trimestrul trecut, previziunea fiind de +3%. Perspective pesimiste sunt raportate de angajatorii din sud-vest, acestea fiind de -24%. Cea mai mare scădere de la an la an este anunţată de angajatorii din sud-est, unde perspectivele de angajare au scăzut cu 41 de puncte procentuale, rezultând o previziune de -19%.  


Comparaţii internaţionale

Previziunea netă de angajare de -11% pentru România este cea mai slabă la nivel global, urmată de cele ale Spaniei şi Irlandei de -8% fiecare. Cea mai puternică previziune este raportată de angajatorii din India (+25%), rezultând astfel o creştere de şase puncte procentuale faţă de trimestrul trecut, însă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, previziunea a înregistrat o scădere considerabilă de 14 puncte procentuale. „Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă vor avea în continuare oportunităţi limitate, pentru că, aşa cum arată datele studiului, pieţele forţei de muncă din întreaga lume nu vor înregistra o revenire în trimestrul al patrulea. Vestea bună este că multe pieţe arată că se îndreaptă în direcţia corectă, 20 de ţări şi teritorii raportând mişcări pozitive faţă de acum trei luni“, a spus Jeffrez A. Joerres, preşedinte şi CEO al Manpower Inc. În regiunea Europa/Orientul Mijlociu/Africa (EMEA), acolo unde istoricul permite realizarea de comparaţii de la trimestru la trimestru, previziunile s-au îmbunătăţit în opt dintre cele 18 ţări analizate. Totuşi, comparaţiile de la an la an arată că în 15 dintre 18 ţări sunt aşteptate scăderi ale angajărilor. De menţionat este faptul că angajatorii din Austria (-3%), Cehia (-4%), Olanda (0%), Polonia (+5%), România (-11%), Africa de Sud (+1%) şi Elveţia (-3%) anunţă cele mai mici intenţii de angajare de când studiul a fost lansat în aceste ţări. În general, ritmul angajărilor se aşteaptă să rămână lent în regiunea EMEA, doar angajatorii din Polonia (+5%), Norvegia (+3%), Suedia (+3%) şi Africa de Sud (+1%) anunţând o activitate de angajare pozitivă, şi totuşi modestă. Încrederea angajatorilor se îmbunătăţeşte în majoritatea pieţelor muncii din regiunea Asia Pacific. Angajatorii anunţă intenţii pozitive de angajare în şase dintre cele opt ţări şi teritorii analizate, cu toate că această activitate este de aşteptat să fie mai slabă comparativ cu modelul istoric reprezentativ pentru această regiune. Intenţiile de angajare sunt mai bune sau rămân neschimbate în toate ţările şi teritoriile comparativ cu trei luni în urmă, cu ameliorări încurajatoare raportate de angajatorii din Hong Kong (+3%), India (+25%), Australia (+7%) şi China (+8%).

Următorul studiu Manpower va fi disponibil pe 8 decembrie 2009 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru t rimestrul 1 al anului 2010.

Material realizat în colaborare cu Sorin DIULESCU, director al agenţiei MANPOWER CraiovaComenteaza acum

6 Comentarii

 1. Dan RO-tariu said:

  Hoooopaaaa! Iata cum am avut dreptate. Acum doi ani va vorbeam de criza, acum un an va vorbeam de curbele de sacrificiu suportate de popor prin cresterea taxelor si scaderea salariilor, de concedieri de scaderea veniturilor oamenilor care muncesc si ca vom incepe sa ne pierdem casele cumparate pe credit. Acum o luna unii se entuziasmau asupra unei ipotetice reveniri … adica se indulcise putin panta caderii … dar din pacate cadem inca pe povarnis inainte de a ne prbusi in prapastie! Solutia v-o propovaduiesc de ani de zile: socialismul. Cu cat vom face mai de catifea tranzitia cu atat nu vor exista zgaltaieli sociale, apfel putregaiul capitalsit va produce violente nult mai dure decat in 1989.

 2. doar eu said:

  propovaduiesti….oi fi si tu vreun profet…”apfel”, “nult”,”capitalsit “,etc…doamne apara si pazeste!

 3. werty said:

  Ati avut socialism 45 de ani, rusii au avut 72 ani si s-au saturat si ei tovarasi rotaristi, comunisti, etc…Degeaba latrati pe aici ,vremea voastra a trecut, si niciodata nu va reveni, poate doar in mintile dumneavoastra.

 4. Dan RO-tariu said:

  Pareti nervosi domnilor! Unul nu accepta greselile de tastare in timp ce el nu stie unde ca virgula se aseaza imediat dupa cuvant si apoi se lasa un spatiu si, in plus, nu cunoaste decat unul din intelesurile verbului a propovadui. Celalalt sens – il redau aici – este: a propovadui = tranz. (idei, concepþii etc.) 1. A face sã devinã cunoscut unui cerc larg de persoane; a rãspândi; a propaga. Astfel de la mine, un comunist, @2 a invatat astazi doua lucruri …. unde sa puna virgula si un nou sens pentru cuvantul propovadui. La cum intelege el calitatea de comunist ar trebui sa se rusineze sau sa inteleaga ca nu e peiorativ cuvantul comunist. Credeti ca o va face?! @@@ #3 nu stie sa numere e simplu. Faceti-o pe degete daca nu aveti numaratoare cu bile si o sa vedeti ca intre 1948 (momentul ationalizarilor succesive) pana in 1989 sunt doar 41 de ani. Si mai are are parerea ca opinia e latratura … insa prin pragmatism si rezultate SOCAILISMUL SI-A DEMONSTRAT SUPERIORITATEA ECONOMICA FATA DE CAPITALSIM. Pentru ca noi despre locuri de munca vorbim la acest articol si …. socialsimul a dat la toti un loc de munca stabil, cu salarii nelovite de inflatie. Suntem in capitalism si o sa vedem cand o sa le cada patronilor afacerile si vor deveni patroni someri, sau cand li se vor injumatati salariile ca in 1933 cum isi va revizui latraturile #3. E un carusel care s-a pornit … criza capitalista … si nimeni nu poate prognoza unde se opreste, oricum sistemul capitalsit nu mai reprezinta un sistem in echilibru … el se va modifica … spre o stare de echilibru … iar starea de echilibru economic, social si de eliminare a exploatarii omului de catre om nu poate fi decat …. socialismul. Unii inca sunt in faza de negare … altii au frica pierderii averilor acumulate prin furt … cine arata ca averea lui este depasita de veniturile pentru care a platit impozite nu are de ce sa se teama daca nu a cumparat fabrici de la stat. Cei care au fabrici cumparate de la stat, sub-evaluate, vor trebui sa accepte sa le dea inapoi.

 5. Dan RO-tariu said:

  Buna dimineata! Cand o sa cresti mai mare nu o sa mai cazi din pat … insa o sa scriu eu parintilor sa-ti puna un grilaj, ceva, :)) :)) ca sa nu mai cazi din pat! MAcar niste perne sa-ti amortizeze caderea si implicit stricaciunile! :))

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 10 septembrie 2009

Actualitate

» Elevii din mediul rural, monitorizaţi video
» Vineri, fără apă
» Dolj: Arestaţi pentru un „tun“ de 1,5 milioane de lei
» Olt: Dublă sinucidere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina
» De-o gogoaşă de la UE
» Lipsa fondurilor „îngroapă“ noul an şcolar în Dolj
» Lucrările la drumul Motru-Miculeşti, anchetate de DNA
» Şef nou la Poliţia Craiova
» Se vor înfiinţa secţii speciale de vot pentru prezidenţiale
» 800.000 de bugetari în grevă
» Sărăcie la gunoi
» Băsescu le cere magistraţilor să intre în legalitate
» Gorj: Directorul Grupului Şcolar Bustuchin a decedat într-un accident de circulaţie
» Băsescu le cere magistraţilor să intre în legalitate
» În Dolj, rata şomajului a depăşit 10%
» Pompierii gorjeni au organizat Ziua Porţilor Deschise
» Craiova: Captură de ţigări pe Strada Brestei
» Fotbal: Universitatea Craiova, locul 126 în clasamentul celor mai bune echipe ale secolului 20
» Judeţul Mehedinţi nu are depozit de gunoi autorizat
» Sindicaliştii din învăţământul doljean vor interzice prezenţa politicienilor la deschiderea şcolii

Local

» Scandal pe apa sportivilor
» Prima racheta românească, lansată în spaţiu
» Donaţia Ford, amânată

Gorj

» Scurte ştiri
» Calotă craniană, găsită la Rânca
» Nouă suflete şi 200 de lei

Sport

» Război Becali – Moggi – Juventus Torino
» Condescu: Nu ne facem griji
» E foame de puncte, băieţi!
» Oltenii alcătuiesc scheletul naţionalei de tineret
» „Lupul“, printre… lei
» Scurte ştiri
» Beckham are oferte
» Manchester City, anchetată de FIFA
» Catalanii fac orice să-l păstreze pe Guardiola

Bani & Afaceri

» Plusauto construieşte alt showroom-service Ford
» Băncile execută locuinţele restanţierilor
» Casele mari s-au scumpit, cele mici s-au ieftinit
» Complexurile energetice din Oltenia, afectate de criză
» Adolescenţă în competiţii
» Perspectivele de angajare pentru trimestrul patru din 2009

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ce creme de ochi folosiţi?

Top