20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOamenii acceptă orice slujbă în perioada de criză

Oamenii acceptă orice slujbă în perioada de criză

Două treimi dintre angajaţii concediaţi acceptă joburi sub nivelul lor de pregătire. Peste 64% dintre persoanele disponibilizate în ultimele 12 luni susţin că au aplicat pentru joburi sub nivelul lor de pregătire, arată un studiu realizat de site-ul de recrutare Career Builder, preluat de CNN Money.

Disponibilizaţii cu experienţă sunt dispuşi să concureze cu proaspeţii absolvenţi pentru o slujbă de entry-level (63%), pentru un internship (7%) sau chiar pentru un job ce presupune relocare (41%). Cei mai mulţi dintre aplicanţi au peste 50 de ani şi pun pe masa angajatorilor CV-uri voluminoase şi o bogată experienţă în muncă. În ciuda acestui lucru, aproape jumătate dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt respinşi pe motiv de supracalificare. Mai mult, doar 28% dintre angajaţii de peste 55 de ani concediaţi în ultimul an au reuşit să îşi găsească un nou loc de muncă, faţă de 71%, în cazul celor cu vârste între 25 şi 34 de ani.
Potrivit aceluiaşi site, un sfert dintre angajatorii chestionaţi au precizat că primesc constant CV-uri din partea disponibilizaţilor cu experienţă, în timp ce 37% din companii au în baza de date chiar aplicanţi pensionaţi. „Persoanele cu experienţă şi vechime în muncă oferă un avantaj competitiv important angajatorilor. Companiile iau în considerare angajarea candidaţilor cu experienţă atât pe poziţii de entry-level şi middle-level, cât şi pe poziţii de management şi consultanţă. În ultimul semestru, peste 29% dintre angajatori au semnat cel puţin un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată cu un candidat de peste 50 de ani“, a spus Rosemary Haefner, vicepreşedinte al departamentului de resurse umane pentru Career Builder.

Persoane reprofilate

Peste un sfert dintre angajaţii cu vechime care au reuşit să îşi găsească un job pe timp de recesiune au schimbat domeniul de activitate. În ceea ce priveşte nivelul salarial, doar 13% dintre ei au reuşit să negocieze o remuneraţie mai consistentă decât cea primită înainte de criză, în timp ce 48% s-au conformat cu salarii mai mici. În schimb, cei care nu au fost nevoiţi să bată la porţile companiilor în căutare de slujbe se gândesc să-şi amâne data de pensionare, angajatorii raportând o creştere de 21% a solicitărilor de prelungire a perioadei de muncă.

Peste 10.000 de locuri vacante

Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), agenţii economici din România au 10.161 de locuri de muncă vacante. 9.764 sunt pentru persoane cu studii medii şi profesionale şi doar 397 de locuri de muncă pentru cele cu studii superioare. Astfel, în Dolj există 527 de locuri de muncă vacante, în Olt – 106, în Gorj – 161, în Vâlcea – 342 etc.

Mai mulţi emigranţi români în Germania

Numărul românilor care au ales locuri de muncă în Germania în 2008 a crescut cu 10%. Totalul conaţionalilor în această ţară a ajuns, oficial, la 47.000 de persoane, tendinţa generală a emigrărilor fiind stabilizarea. Alături de români, au mai ales Germania polonezii (119.200), turcii (26.200), ungurii (25.100) şi bulgarii (23.600). În ceea ce priveşte categoriile profesionale, cei mai mulţi emigranţi sunt absolvenţi de studii medicale, dar şi profesori sau licenţiaţi pe domenii socio-umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS