9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLubeniţele au şters restanţele bancare

Lubeniţele au şters restanţele bancare

Datoriile doljenilor către bănci s-au diminuat în iunie cu opt milioane de lei faţă de luna anterioară. BNR enumeră printre motive posibilitatea ca locuitorii judeţului să-şi fi achitat creditele restante cu banii obţinuţi din vânzarea de legume şi fructe. Lubeniţele aduc cei mai mulţi bani locuitorilor din zonele Dăbuleni şi Călăraşi.

În plină criză financiară, restanţele doljenilor către bănci s-au redus în iunie faţă de mai 2009 cu aproximativ opt milioane de lei, sumă destul de mare pentru o singură lună (şapte milioane de lei – pentru creditele în lei şi un milion de lei – pentru cele în valută). Aşa arată cifrele publicate recent de Banca Naţională a României (BNR). Dacă în luna mai a acestui an restanţele doljenilor la creditele în lei erau de peste 108 milioane de lei, iar la cele în valută, de 51 de milioane de lei, în iunie, restanţele au scăzut la peste 101 milioane de lei – la împrumuturile în moneda naţională şi la 50 de milioane de lei – la cele în valută. Diminuarea restanţelor doljenilor către bănci s-a înregistrat pentru prima dată în iunie, după ce lunile anterioare au tot crescut. Chiar şi cele mai mari bănci din România enumerau, zilele trecute, printre principalele cauze de scădere a profiturilor pe primele şase luni ale anului creşterea numărului şi volumului creditelor neperformante. Printre rău-platnici se numără cei care au rămas fără serviciu în ultima perioadă sau cei cărora banca le-a crescut dobânzile, astfel încât ei nu-şi mai permit să achite creditele cu veniturile pe care le au.

Doljul – peste media pe ţară la restanţe

Chiar dacă în Dolj aceste restanţe la credite s-au diminuat cu opt milioane de lei într-o singură lună, judeţul se situează peste media pe ţară în ceea ce priveşte creditele neplătite la timp. Directorul sucursalei doljene a BNR, Gheor-
ghe Gherghinescu, spune că tendinţa de uşoară scădere a creditelor restante s-a manifestat la nivelul întregii ţări. Astfel, ponderea lor în totalul creditelor bancare la nivel naţional s-a redus la sfârşitul lunii iunie 2009 la 2,76%, faţă de 2,78% în mai, a menţionat directorul BNR Dolj. „În judeţul Dolj, creditele restante au scăzut în cifre absolute, iar ponderea acestora în totalul împrumuturilor acordate de unităţile bancare s-a redus de la 3,31%, în mai 2009, la 3,19% la sfârşitul lunii iunie, dar se menţin, după cum se observă, peste media naţională“, a spus Gherghinescu.

Posibile motive ale scăderii restanţelor

În opinia specialiştilor, există trei posibile motive care au determinat scăderea restanţelor. Printre acestea se numără şi posibilitatea ca locuitorii din mediul rural să fi obţinut venituri din vânzarea de legume şi fructe. Cum în judeţ se cultivă în cantităţi mari lubeniţe (cele mai „bănoase“), pepeni, roşii şi altele, este posibil ca acestea să fi condus la diminuarea restanţelor la credite. „Evoluţia pozitivă a creditelor restante în luna iunie se poate explica, într-o anumită măsură, prin: politicile băncilor de restructurare a creditelor existente în sold, prin reeşalonări şi refinanţări, la clienţii care au reuşit să-şi menţină un bun serviciu al datoriei; posibile creşteri ale veniturilor populaţiei din mediul rural din vânzări de legume şi fructe sau din indemnizaţii de concediu şi prime de vacanţă, mai ales la salariaţii din mediul urban; uşurarea «poverii» serviciului datoriei clienţilor, la unele bănci, prin diminuări de dobânzi şi de comisioane“, a precizat Gheorghe Gherghinescu.
Şi bancherii consideră că s-au achitat sume mai mari la credite în această perioadă a anului. „Probabil că, în ultima perioadă, craiovenii au trecut la rambursări anticipate ale creditelor şi de aceea a crescut ritmul de plată, în defavoarea celui de acordare a creditelor. Cei care au posibilitatea rambursează anticipat, pentru că se tem de evoluţia dobânzilor“, susţin surse din Raiffeisen Bank.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU