19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicuţul artist craiovean, la umbra lui Van Gogh şi Grigorescu

Micuţul artist craiovean, la umbra lui Van Gogh şi Grigorescu

La cei nouă ani, Alexandru Firu ştie că pasiunea sa pentru pictură se va transforma într-o meserie. A realizat până în prezent 37 de tablouri, iar pe 21 iulie va prezenta prima sa expoziţie personală de desen şi pictură.

Alexandru Firu este elev la Şcoala nr. 2 „Traian“ din Craiova. Pictează de la trei ani, vârstă la care alţi copii abia încep să cunoască tainele jocului. Părinţii au încercat să-i descopere talentele: l-au dat la sport, la fotbal, însă a renunţat după câteva luni. Au încercat să-l încurajeze să-şi petreacă cât mai mult timp în aer liber, însă pasiunea sa a câştigat teren. Urmează cursuri particulare de desen sub îndrumarea unor profesori renumiţi. A vrut să picteze, iniţial pe hârtie, apoi pe pânză şi chiar pe sticlă şi mucava (carton gros întrebuinţat la legatul cărţilor, la confecţionarea cutiilor, ambalajelor etc. – n.r.). Îşi petrece zilnic ore întregi în faţa pânzei, scoţând la iveală peisaje de vis, imaginare, portrete, dar şi natură moartă. Are ca idoli în artă pe Mstislav Valerianovici Dobujinski, un pictor rus de origine lituaniană, dar şi pe Vincent van Gogh şi pe celebrul pictor român Nicolae Grigorescu. Deşi are doar nouă ani, Alexandru cunoaşte o mare parte din operele artiştilor plastici preferaţi, pe care îi admiră şi îi foloseşte drept inspiraţie. A realizat chiar şi o copie după una dintre lucrările lui Vincent van Gogh.

Concursul internaţional de pictură „Bucuria Europei 2009“

În urmă cu câteva zile, a trimis unele dintre lucrările sale la Concursul internaţional de pictură pentru copii „Bucuria Europei 2009“, organizat de Ambasada Serbiei şi care va avea loc la Belgrad. Tema concursului este „Dicţionarul Prieteniei“ şi cuprinde 15 cuvinte pe care Alexandru Firu le-a transpus în pictură într-o operă realizată în ultimul an, care nu a mai fost niciodată expusă şi care are toate şansele să devină câştigătoare: Europa, prieten, libertate, pasăre, copil, mama, tata, soare, bucurie, carte, pace, pâine, cântec, dragoste şi joc. La concurs participă copii cu vârste între 5 şi 18 ani din toată lumea, iar organizatorii din Serbia îşi rezervă dreptul să expună picturile. „Vor fi acordate medalii de aur, argint şi bronz la concursul internaţional «Bucuria Europei», atât pentru participanţii individuali, cât şi pentru grupurile înscrise la concurs. Câştigătorii medaliilor de aur vor fi invitaţi la Reuniunea Internaţională a Copiilor, care va avea loc la Belgrad, în perioada 1 – 5 octombrie 2009, iar lucrările câştigătoare vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii care va avea loc pe 1 octombrie. Este primul mare concurs din viaţa mea. Iubesc această meserie şi vreau să devin un pictor cunoscut“, a spus Alexandru.

Prima expoziţie personală

„Salcie“, „Odihnă de prânz“, „Viaduct“ sunt doar câteva dintre lucrările preferate ale lui Alexandru Firu, care vor fi prezentate la vernisajul expoziţiei personale de desen şi pictură „Lumea copilăriei“, care va avea loc la Galeria „Theodor Aman“ din cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova, pe 21 iulie, la ora 13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS