14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul le ia firmelor creditul de la gură

Statul le ia firmelor creditul de la gură

Patronatul IMM-urilor cere expres un proiect legislativ care să interzică statului român să se mai împrumute de la băncile din ţară pe motiv că acesta este concurent direct al firmelor din mediul privat: se împrumută mai ieftin de pe piaţa bancară. Astfel, Ministerul Finanţelor este „invitat“ să facă loc firmelor pe piaţa bancară.

Firmele private acuză statul că nu au acces la credite din cauza împrumuturilor repetate pe care le face Ministerul Finanţelor Publice (MFP) de pe piaţa bancară. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, a precizat că, în şedinţa de vineri a colegiului managerial al patronatului, a cerut să se ia poziţie pentru a se iniţia un act normativ care să interzică statului să se mai împrumute de pe piaţa bancară. „Băncilor le convine situaţia actuală pentru că au cel mai bun client: statul român, care ia credite cu o dobândă de 11-12%, în timp ce firmele au acces la credite doar la dobânzi de 21-25% cu tot cu comisioane. De aceea ţin băncile dobânzile ridicate pentru mediul privat, pentru că au clientul lor fidel şi sigur, statul român. Statul ar putea să-şi acopere deficitul prin împrumuturi externe, unde dobânzile sunt mult mai mici decât la noi“, a precizat Valentin Cristea. Firmele care nu au garanţii materiale, dar au nevoie de împrumuturi bancare nu se încadrează în condiţiile cerute de bănci şi nici măcar Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu le poate ajuta, susţine Cristea, pentru că „posibilităţile fondului sunt limitate şi nu toate firmele au acces la garanţiile lui“. Directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Filială a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a explicat că rata de respingere a cererilor de garantare a creditelor depuse de IMM-uri este foarte mică (sub 3%). Condiţiile pentru ca firmele să beneficieze de garanţii din partea Fondului sunt, printre altele, ca societatea să aibă profit şi să nu aibă datorii către bugetul consolidat al statului. Asemenea condiţii restrâng aria companiilor care pot apela la Fondul de Garantare, mai ales că în perioada de criză scade profitabilitatea şi cresc datoriile către stat.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, declara, zilele trecute, pentru cotidianul Gândul că băncilor le convine să împrumute statul, pentru că nu mai au de făcut dosare, nu mai trebuie să caute garanţii pentru îmrumuturi şi nu mai trebuie să constituie provizioane.

Ce face statul cu banii băncilor

De când a apărut criza financiară în România, MFP se împrumută în bănci pentru acoperirea deficitului bugetar, ţintit la 4,6% pentru anul acesta, adică la 24,3 miliarde de lei. Dar deficitul trebuie finanţat de undeva, pe acoperirea nevoilor pe care statul le are (diverse plăţi curente sau scadente). Astfel, MFP emite certificate de trezorerie cu discount, iar băncile le cumpără. Potrivit mybank.ro, ultima dată când Ministerul Finanţelor a împrumutat bani de pe piaţa bancară a fost pe 21 iunie 2009. Atunci, statul s-a împrumutat de un miliard de lei, iar randamentul a fost 11,22%, în creştere faţă de ultima plasare de certificate. În acelaşi timp, dobânda (randamentul) a fost în scădere faţă de începutul anului, când Finanţele atrăgeau banii băncilor cu o dobândă de 14% pe an. Potrivit sursei citate, în 2009, statul român a luat cu împrumut 40 de miliarde de lei de la bănci (circa zece miliarde de euro), de trei ori mai mult decât anul trecut.

IMM-urile vor împrumuturi de la Eximbank

Capitalizarea Eximbank şi a CEC Bank (bănci de stat) este o problemă stringentă, pe care patronatul IMM-urilor o cere expres de la statul român. „La ora actuală, Eximbank are cereri de finanţare de la firme de 1,3 miliarde de euro, dar nu poate da toţi banii pentru că nu a fost capitalizată. În cazul în care CEC şi Eximbank ar fi capitalizate, concurenţa le-ar obliga şi pe celelalte bănci de pe piaţă să scadă dobânzile“, este de părere Valentin Cristea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII