11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvaziunea de la casa de marcat

Evaziunea de la casa de marcat

http:http://www.youtube.com/watch?v=exg0fXPelfI
http:http://www.youtube.com/watch?v=sMouoI85ywg

Foarte mulţi comercianţi eludează statul grosolan, prin neînregistrarea veniturilor, deci nu plătesc impozite. Mai sunt unii întreprinzători (doctori, profesori) care prestează servicii, dar nu eliberează nici un act în acest sens. GdS vrea să arate amploarea fenomenului evaziunii fiscale prin neeliberarea banalului bon fiscal. Un reportaj realizat cu camera ascunsă la comercianţi din Craiova.

Aţi primit vreodată bon de la frizerie sau de la cosmetică? De la cabinetele particulare ale medicilor aţi primit vreodată vreo chitanţă care să arate că v-au taxat cu zeci sau sute de lei? Poate doar la policlinici să fi primit un astfel de document, dar acolo proprietar poate fi altul decât medicul care v-a examinat. Dacă aţi avut nuntă, botez, înmormântare sau aţi fost naş, v-a eliberat vreun preot chitanţă? Vă duceţi copilul la meditaţie, iar profesorul vă ia o grămadă de bani. V-a dat vreodată chitanţă? Vi s-a întâmplat să urcaţi în taxi, iar şoferul să vă întrebe dacă ştiţi cât face cursa, ca să nu mai pună „ceasul“. V-a mai eliberat el, apoi, bon fiscal? Aţi ajuns la un restaurant şi serviţi masa, iar când cereţi nota de plată, aceasta pare o hârtie oarecare scrisă cu pixul de ospătar. Vi se pare că arată acea hârtie a bon fiscal? Aţi mers de zeci de ori la un magazin care se doreşte a fi unul important (nu buticul amărât de la colţul străzii). Aţi primit bon fiscal după ce aţi cumpărat produse de acolo? Dacă aţi răspuns cu „nu“ la majoritatea întrebărilor de mai sus înseamnă că persoanele care v-au prestat un serviciu sau v-au vândut vreun bun nu plătesc impozit la stat pentru sume pe care vi le-au perceput. Banii respectivi îi bagă în buzunar. Aceasta se numeşte evaziune fiscală, iar infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la doi la opt ani, conform Legii nr. 241/2005.

Egali în faţa legii

Fiecare cetăţean din România ar trebui să respecte legea. În acelaşi timp, toate categoriile socio-profesionale trebuie să fie egale în faţa legii. Aşa cum unii contribuabili îşi plătesc la timp impozitele şi taxele, tot aşa şi comercianţii sau prestatorii de servicii trebuie să respecte legea şi să-şi declare veniturile.

Ce spun autorităţile

Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, spune că evaziunea fiscală „este controlabilă într-o oarecare măsură. Noi efectuăm verificări doar la cerere şi facem controale de fond acolo unde sunt reclamaţii. Controale inopinate face Garda Financiară“. Călinoiu explică şi faptul că persoanele fizice autorizate (PFA) nu au obligaţia să elibereze bon fiscal (decât la cerere), pentru că plătesc impozite la norme de venit. În această situaţie ar intra, spune directorul coordonator al DGFP Dolj, unele frizerii. Şeful Fiscului este printre puţinii craioveni care au primit chitanţă de la un preot, poate pentru că era şef-adjunct chiar la Impozite şi Taxe. „Am fost naş la o nuntă şi preotul mi-a dat chitanţă eliberată de Protoieria Craiova“, a spus Călinoiu.
Noul şef al Gărzii Financiare Dolj, Mihai Dumitraşcu, nu consideră că evaziunea de la casele de marcat şi din servicii este un fenomen de amploare: „Problema de evaziune fiscală nu este la casele de marcat. Adică este şi acolo, dar nu e cea mai importantă. La achiziţiile intracomunitare sunt cele mai mari evaziuni“. Dumitraşcu recunoaşte că nu i se dă chitanţă sau bon de la frizerie, de la doctor – nu îşi mai aminteşte, de la restaurant mai primeşte uneori, iar referitor la meditaţiile profesorilor spune că „nu există legislaţie propice pentru declararea meditaţiilor. Nu poţi să-i ceri bon sau chitanţă profesorului pe o acţiune care nu este reglementată fiscal“. Un calcul simplu ne arată că, dacă o firmă are vânzări de 100.000 de lei pe lună şi doar un sfert sunt evidenţiate în contabilitate, atunci statul pierde impozit pe venit de 12.000 de lei (calculat la 16%). Într-o perioadă de criză, în care veniturile către bugetul statului sunt tot mai mici, statul ar trebui să se preocupe de tot ceea ce aduce venituri către buget.

Experiment cu camera ascunsă

Pentru a arăta câţi comercianţi dau sau nu bonuri fiscale, am mers la cumpărături cu camera ascunsă. Nu ne-am oprit la vreunul dintre buticurile de lângă bloc – şi aşa cocoşate de impozite şi taxe -, ci chiar în buricul Craiovei, în Centrul Comercial Mercur, dar şi la comercianţii din Piaţa Centrală, unde zilnic este aflux de cumpărători. Din şapte comercianţi de la care am cumpărat câte ceva, doar doi au eliberat bon fiscal. Prima oprire, la terasa de lângă Mercur. Cer o apă plată. Scot o bancnotă de 5 lei. Vânzătoarea ia banii, deschide casa de marcat şi, din partea de jos a acesteia, îmi dă restul fără să tasteze ceva sau să-mi dea bon fiscal. Intrăm în Mercur, la parter, în partea stângă. Cumpăr o vopsea de păr, iar vânzătoarea introduce codul produsului în casă, dar nu scoate bon fiscal, iar banii îi pune în casa de marcat, apoi se ridică şi pleacă. Aşteptăm puţin, dar nu mai scoate nici un bon. La etaj, cumpăr şosete pentru copii. Vânzătoarea pune banii într-o cutie sub masă şi nici măcar nu se apropie de casa de marcat. În aripa nouă, un magazin de articole de damă se înscrie la capitolul „Aşa DA!“. Cumpăr dresuri, iar vânzătoarea tastează în casa de marcat şi scoate bonul fiscal. Nu îl cerem, aşa că femeia îl cocoloşeşte. Alt magazin cu produse pentru copii. Aleg o pereche de pantaloni scurţi, dau banii, vânzătoarea pare să bată în casă, dar nu-mi dă nici un bon. Ajungem în Piaţa Centrală, la un magazin de jucării. Cumpăr acuarele şi… evident, vânzătoarea nici nu se apropie de casa de marcat. Tot în piaţă, la un magazin alimentar, colegul meu se aşază la coadă şi, când îi vine rândul, cumpără un corn şi o brioşă. Nici vorbă de bon fiscal. De altfel, nici o persoană de la rând nu a primit vreun bon.   
Filmuleţele făcute cu camera ascunsă pot fi vizualizate pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

Ce spune Legea evaziunii fiscale
Art. 9 din Legea nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale prevede următoarele:
(1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la doi ani la opt ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală şi ale Codului de Procedură Penală.
(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu doi ani.
(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu trei ani.

Solicitaţi bon fiscal!
GdS îşi îndeamnă cititorii să solicite bon fiscal de la orice comerciant şi chitanţe de la prestatorii de servicii. Agenţii economici care activează în domeniul comerţului sunt obligaţi ca, pentru orice produs pe care îl vând, să înregistreze vânzarea în casa de marcat şi să vă elibereze bunul fiscal aferent. La magazinele care respectă legea este afişat la vedere îndemnul: „Vă rugăm să solicitaţi bon fiscal!“ sau „Păstraţi bonul fiscal până la ieşirea din magazin!“. Aşa se procedează într-o ţară europeană. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII