20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNS şi Cartel Alfa vor să bage inflaţia în pensii

BNS şi Cartel Alfa vor să bage inflaţia în pensii

Cele două confederaţii sindicale trebuie să strângă 100.000 de semnături pentru modificarea legii pensiilor private, astfel încât fondurile să garanteze minim contribuţia reactualizată cu rata inflaţiei.

Asociaţia Grupul de Economie Aplicată (GEA) în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Confederaţia Sindicală Cartel-Alfa au lansat ieri, la Craiova, campania de strângere de semnături pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind pensiile private. Modificarea vizează alin. (2) al art. 135 din textul de lege menţionat, pentru ca acesta să sune în felul următor: „Suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, actualizată cu rata inflaţiei, între data plăţii contribuţiilor şi data ieşirii la pensie a participantului“. Liviu Voinea, directorul executiv al GEA, a explicat cât de importantă este introducerea în textul de lege a precizării „actualizată cu rata inflaţiei“.
„Vă dau exemplul celor care au depus bani la CEC pentru Dacii. Ei au primit înapoi tot 70.000 de lei. Numai că, din cauza inflaţiei, cu 70.000 de lei poţi cumpăra şapte pâini. Sistemul actual este în favoarea administratorilor fondurilor de pensii. Este un sistem aproape mafiot, şi am să şi explic de ce: administratorii fondurilor de pensii nu colectează banii (o face statul), nu îi depozitează (o fac băncile), nu garantează reactualizarea cu rata inflaţiei, iar la sfârşit poate nici nu plătesc“, a spus Voinea. Iniţiativa a primit aviz favorabil în Consiliul Legislativ, iar pentru a ajunge proiect de lege trebuie să strângă la nivel naţional cel puţin 100.000 de semnături. Cele două confederaţii sindicale care s-au alăturat proiectului (finanţat PHARE) vor căuta să-şi convingă în primul rând membrii că această schimbare este benefică.  
„Am încercat şi am atras atenţia în comisiile parlamentare că această lege este în defavoarea cetăţenilor. Este extrem de permisivă pentru administratorii fondurilor de pensii. La sfârşit, deşi ai fost obligat de lege să contribui, nu primeşti înapoi nici măcar contribuţia ta. Banii daţi de tine aproape că se înjumătăţesc din cauza comisioanelor de administrare şi a inflaţiei“, a afirmat Dumitru Costin, preşedintele BNS. Cei care au iniţiat modificarea legislativă spun că majoritatea contribuabililor nu cunosc actualele reglementări în domeniu: într-un sondaj recent, peste 80% dintre cei chestionaţi nu ştiau că nu se garantează reactualizarea contribuţiilor cu rata inflaţiei, iar 99% nu ştiau de la cine vor primi pensia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII