20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPeste 7 miliarde de euro investite în sectorul energetic

Peste 7 miliarde de euro investite în sectorul energetic

Proiectele de investiţii în sectorul energetic local, incluzând electricitatea, petrolul, gazele naturale şi mineritul, totalizează 7,6 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Economiei, instituţie care deţine pachetele majoritare de acţiuni la mai multe companii de profil.
Cea mai mare parte a investiţiilor ar urma să fie alocată industriei de electricitate, respectiv 4,2 miliarde de euro.
Pentru sectorul de petrol şi gaze, volumul investiţiilor s-ar ridica la 3,2 miliarde de euro, în timp ce pentru minerit sunt prevăzute fonduri de 180,7 milioane de euro.
Cele mai mari investiţii din sectorul de electricitate, în valoare de 1,817 miliarde de euro, sunt direcţionate către Hidroelectrica pentru proiectele de construcţie de hidrocentrale. Suma cea mai mare, 1,163 miliarde de euro, este alocată centralei hidroelectrice de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, cu o capacitate de 500 MW.

CEN Craiova va primi 1,14 miliarde de euro

Complexul Energetic Craiova va beneficia de fonduri pentru investiţii de 1,142 miliarde de euro.
Pentru construirea unei centrale cu o capacitate de 500 MW la Işalniţa vor fi alocate 680 de milioane de euro, alte 272 de milioane de euro urmând să fie direcţionate pentru dezvoltarea unei unităţi cu o capacitate de 250 MW la Craiova.
Complexul Energetic Turceni va derula investiţii de 664 de milioane de euro, cea mai mare sumă, de 453,2 milioane de euro, fiind destinată reabilitării şi modernizării grupurilor 3 şi 6.
Compania Electrocentrale Deva va atrage 295,57 milioane de euro, iar Termoelectrica – 140,2 milioane de euro. Transelectrica va cheltui 69,2 milioane de euro, iar Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – 73,46 milioane de euro.

1,68 miliarde de euro în oleoductul PEOP

În sectorul de petrol şi gaze, cele mai mari fonduri pentru investiţii, în valoare de 1,682 miliarde de euro, sunt stabilite către proiectul companiilor Conpet şi Oil Terminal, pentru construirea oleoductului paneuropean PEOP Constanţa – Trieste. Oil Terminal are, separat, proiecte de investiţii de 23,85 milioane de euro.
Transgaz are proiecte în valoare totală de 1,41 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestora fiind propusă pentru conducta de gaze Nabucco, cu o valoare totală de 7,9 miliarde de euro, din care România trebuie să asigure 17% din investiţie, respectiv 1,34 miliarde de euro.
În privinţa companiei Romgaz, suma repartizată pentru investiţii este de 140,79 milioane de euro, destinată construirii depozitului subteran de stocare a gazelor de la Gherceşti, de lângă Craiova.
În sectorul de minerit, proiectele de investiţii sunt vizate de către Compania Naţională a Huilei, 58 milioane de euro, Compania Naţională a Lignitului – 37 milioane de euro, şi Compania Naţională a Uraniului – 85,7 milioane de euro, în special pentru modernizarea şi retehnologizarea activităţilor desfăşurate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII