9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReţetă de furat statul cu TVA

Reţetă de furat statul cu TVA

O firmă-fantomă din Cluj îşi caută parteneri de afaceri în toată ţara, cărora le promite că le diminuează TVA de plată şi le scade impozitul pe profit datorat statului. Organele fiscale spun că este o ilegalitate să deduci cheltuieli uriaşe, iar consultanţii fiscali sfătuiesc societăţile să nu dea curs unor asemenea propuneri de afaceri.

„Societate cu TVA de recuperat vinde TVA, deduce/reduce impozit pe profit. Discret. Legal. Tel.: 0746…“. Aşa sună anunţul primit zilele trecute pe adresa de e-mail a redacţiei. Redactorii GdS au sunat la numărul afişat, iar de la capătul celălalt al firului, o voce de bărbat încerca să ne vândă o reţetă „ideală“ de furat statul atât la taxa pe valoarea adăugată (TVA) de plată, cât şi la impozitul pe profit. Persoana respectivă – care spunea că este de la o firmă din judeţul Cluj – propunea potenţialului client să perfecteze o afacere care să aibă drept scop „cheltuieli care să deducă rapid TVA şi totodată să scadă impozitul pe profit datorat statului“.

„Deduceţi şi TVA, reduceţi şi impozitul pe profit“

Afaceristul din Cluj a povestit, prin telefon, fără nici o reţinere reţeta de furat legal din buzunarul statului: „Facem un contract de colaborare. Noi vă facem un site, iar dumneavoastră trebuie să aveţi cheltuieli deductibile cu deducere rapidă, cum ar fi cele cu promovarea firmei, o reclamă, ceva. Putem să emitem şi factură, dar e mai repede cu chitanţă. Însă, dacă doriţi, facem şi cu factură, şi cu chitanţă. Totul legal. Iar dumneavoastră plătiţi întreţinere pentru site lună de lună şi scăpaţi şi de TVA, vă scade şi impozitul pe profit. De obicei, facem contractul la 10.000 de euro. Se face plata şi vă iau comision 10%. Am mai făcut cu o firmă din Iaşi“.
Bărbatul a spus cu nonşalanţă şi numele societăţii pe care o deţine în Cluj şi prin intermediul căreia doreşte să facă asemenea tranzacţii. GdS a verificat la Registrul Comerţului şi nu există în judeţul Cluj nici o firmă cu numele indicat de persoana care a trimis anunţul de afaceri. Mai exact, afaceristul clujean învăţa societăţile din toată ţara cum să-şi umfle cheltuielile, deci să rezulte profit mai mic şi, implicit, impozit pe profit redus faţă de activitatea normală. În acelaşi timp, TVA deductibil mai mare, înseamnă TVA de plată (adică diferenţa între TVA colectat şi TVA deductibil) mai mic datorat bugetului statului sau poate să rezulte TVA de recuperat.

Fiscul a sărit ca ars

La prima vedere pare legal, dar, în realitate, metoda clujeanului este de a eluda statul la plata dărilor. Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că situaţia prezentată de GdS, cu tentative de reducere a impozitului pe profit, „nu este legală dacă se încearcă să se umfle cheltuielile nejustificat. Inspectorii fiscali îşi dau seama la un control dacă acea cheltuială a fost justificată sau nu. Ea pare legală pentru că se încheie un contract de prestare de servicii şi se plăteşte, dar, dacă acea cheltuială nu se justifică pentru firmă, atunci nu este deductibilă fiscal“. Directorul Fiscului spune că asemenea tentative de diminuare a impozitului pe profit reprezintă „încă un exemplu de ce este bun impozitul forfetar, plătit la cifra de afaceri, şi nu la profit“.
Reprezentanţii companiei de consultanţă fiscală Professional Consulting spun că afacerea propusă de clujean este „o făcătură, care poate fi descoperită de către Finanţe şi pedepsită timp de zece ani de acum încolo“. Ei avertizează companiile doljene să nu accepte asemenea propuneri legate de TVA şi de reducerea impozitului pe profit, „pentru că ele nu reflectă realitatea. Nu poţi plăti pe lună mii de euro doar pentru întreţinerea unui site, când acesta costă
40-50 de euro. În plus, impozitele neplătite conform legii se prescriu în cinci ani, dar evaziunea fiscală poate fi depistată timp de zece ani“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII