9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLipsa cofinanţării, marea problemă a doljenilor

Lipsa cofinanţării, marea problemă a doljenilor

În aşteptarea unor măsuri active pentru „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricole şi forestiere“, producătorii agricoli din Dolj se plâng de greutatea cu care obţin sumele necesare cofinanţării pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Chiar dacă în prezent nu există nici o măsură activă pentru accesarea unor finanţări prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), lansarea acestora este o problemă. „Deocamdată, nu există nici o măsură activă. Urmează să fie lansate Măsurile 121 (Modernizarea exploataţiilor agricole) şi 123 (Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere), precum şi cea de-a doua sesiune pentru Măsurile 112 (Instalarea tinerilor fermieri) şi 141 (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă)“, a declarat Octavian Rudăreanu, consilier Direcţia Promovare, Comunicare şi Relaţii Mass-Media din cadrul Centrului Regional 4 S-V Oltenia al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – fosta Agenţie SAPARD.

Viaţa la ţară şi investiţiile în modernizarea fermelor, tentante

În aşteptarea unor măsuri active, la Conferinţele de informare şi consiliere ale fermierilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile disponibile prin APDRP şi a subvenţiilor implementate prin APIA (organizate zilele acestea, la Melineşti, Băileşti şi Segarcea), doljenii şi-au manifestat preferinţele pentru câteva dintre ele. „Măsurile pentru care a existat cel mai mare interes au fost 112 (prin care tinerii care se instalează în mediul rural pot primi sprijin între 10.000 şi 25.000 de euro) şi 121 (finanţează proiecte între 5.000 şi 3.000.000 de euro)“, a precizat Octavian Rudăreanu. Concret, doljenii au fost tentaţi atât de investiţii în infrastructura rurală, în achiziţionarea de utilaje şi echipamente agricole, înfiinţarea de plantaţii pomicole, construirea şi/sau modernizarea serelor (inclusiv a centralelor termice şi instalaţiilor de irigat) şi a fermelor de animale, precum şi de primele pentru instalarea într-o exploatare agricolă. De altfel, în cazul măsurii 112, în prima sesiune, care s-a încheiat pe 27 martie, la nivelul judeţului Dolj au fost depuse 18 proiecte conforme. Valoarea acestora se ridică la 207.000 euro.

Proiecte de peste 4,3 milioane de lei pentru fermele de semi-subzistenţă

În prima sesiune, fermierii doljeni şi-au manifestat un interes crescut şi pentru Măsura 141 (sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă), doljenii au depus 136 de proiecte, dintre care 135 eligibile. Pe această Măsură se acordă sprijin nerambursabil de 1.500 de euro/an/fermă de semisubzistenţă, pentru o perioadă de cinci ani. „Suma totală aferentă proiectelor depuse este de 4.351.267 de lei“, a declarat Maria Lepădat, consilier principal în cadrul DADR (Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) Dolj.

Doljenii se plâng că obţin greu banii necesari cofinanţării

La întâlnirile cu reprezentanţii DADR, OJPDRP, OJCA şi APIA, potenţialii beneficiari au atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă în accesarea fondurilor europene. „În urma discuţiilor purtate au rezultat următoarele probleme: cofinanţarea privată, lipsa de flexibilitate a instituţiilor bancare în asigurarea cofinanţării şi diseminarea informaţiilor referitoare la condiţiile de creditare bancară“, a spus Octavian Rudăreanu. La acestea s-a adăugat nivelul dobânzilor aferente creditelor acordate pentru fondurile pentru agricultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS