19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii doljeni riscă să piardă cota de lapte

Fermierii doljeni riscă să piardă cota de lapte

Fermierii care nu trimit declaraţiile anuale cu privire la laptele produs şi comercializat riscă să fie penalizaţi sau chiar să piardă dreptul de a vinde. În anul de cotă anterior, numărul deţinătorilor de cotă din regiune a scăzut cu 20%.

Având în vedere că anul de cotă 2008-2009 s-a încheiat pe 31 martie 2009, cumpărătorii şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe mai au la dispoziţie o lună şi jumătate pentru a depune declaraţiile anuale. „Acestea trebuie completate şi depuse până pe 14 mai 2009, inclusiv. Pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 15 mai, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01% pe zi, calculate din cantitatea alocată pentru vânzări directe, respectiv pentru livrări“, a declarat Georgeta Ionică, şef Serviciu regional cotă de lapte Craiova, din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Valoarea acesteia variază între minimum 100 şi maximum 1.000 de euro.

Producătorii care nu depun declaraţia riscă să piardă cota

Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul Fermierului. „Faţă de anul trecut, modelul de declaraţie este diferit, în sensul că este un singur tip, indiferent de cantitatea deţinută“, a precizat Ionică. Acesta a spus că fermierii vor primi declaraţiile prin poştă, iar depunerea lor este obligatorie, chiar dacă nu au comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă, ci le-au folosit pentru consumul propriu. Producătorul care nu respectă termenele şi obligaţiile privind declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva naţională. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă. „Fermierii care vor să fie autorizaţi de DSVSA Dolj pentru comercializarea pe piaţă a laptelui şi a produselor din lapte de vacă au nevoie de cotă deoarece la autorizare li se cer documentele în acest sens“, a mai spus Georgeta Ionică.

În Oltenia sunt cu 20% mai puţini fermieri care deţin cotă

În anul de cotă 2007-2008, numărul deţinătorilor de cotă din regiune a scăzut cu aproximativ 20%. „În acest an de cotă, în regiune au rămas cu cotă de vânzări directe 72.917 producători, faţă de 91.884, câţi erau la alocare“, a afirmat Georgeta Ionică. Situaţia este generată de faptul că 8.300 de fermieri au renunţat la cotă prin declarare, iar aproximativ 9.000 nu au depus declaraţiile şi le-a fost retrasă. Diferenţa este reprezentată de cei care au optat pentru conversie din cotă de vânzări directe în cotă de livrare.
La nivelul judeţului Dolj, numărul deţinătorilor de cotă de vânzări directe a scăzut cu aproximativ 2.800 de persoane. Acestea sunt, în mare parte, persoane care au o vârstă înaintată şi nu se mai pot ocupa de animale sau producători cu o singură vacă sau care au vândut animalele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS