22.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE Craiova vrea să construiască un bloc energetic de 500 MW

CE Craiova vrea să construiască un bloc energetic de 500 MW

Termocentrala ar urma să devină a doua ca mărime din România, după cea de la Turceni. Investiţia s-ar ridica la cel puţin 650 de milioane de euro, spun unele studii. O firmă mixtă ar urma să exploateze termocentrala.  

Complexul Energetic (CE) Craiova vrea să construiască la Işalniţa un nou grup energetic, cu o putere instalată de 500 MW. Investiţia ar urma să fie realizată printr-o firmă mixtă, în care CE Craiova va participa cu aport în natură, iar partenerii vor aduce capitalul. „Avem un studiu de prefezabilitate care arată că pe scheletul celor şase blocuri dezafectate de la Sucursala Işalniţa se poate construi un grup de 500 MW putere instalată. Blocurile aveau randamente proaste şi poluau, iar tehnologia era din anii '60. Prin caietul de sarcini, investitorul va veni cu tehnologie nouă, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse la jumătate“, a precizat Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova.
Potrivit invitaţiei de participare ce va fi publicată în presa internaţională, valoarea activelor Sucursalei Işalniţa care vor participa la joint-venture va fi evaluată de experţi, iar investitorii trebuie să vină cu capital cash – necesar achiziţionării de noi echipamente. Ofertele neangajante din partea companiilor interesate sunt aşteptate în 45 de zile.

Dezvoltare deblocată

Fostul director al CE Craiova, Corneliu Diţescu, afirma recent că studiile unei investiţii la Işalniţa datează de câţiva ani, dar că planurile de dezvoltare au fost blocate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea care deţinea pachetul majoritar de 72,8% din capitalul social al societăţii – preluat la începutul lui 2009 de Ministerul Economiei (ME). „Ni s-a spus că investiţiile nu pot fi demarate, întrucât ar obstrucţiona procesul de privatizare a complexului“, afirma Diţescu.
În prezent, planurile de privatizare par însă un subiect ieşit din actualitate. „Nu cred că mai este actuală problema. Oricum, se ocupă ministerul. Se discutase ca o parte din capitalul social să fie listat la Bursă pentru finanţarea investiţiilor de mediu, însă, în actualele condiţii de criză a pieţei de capital, nu mai poate fi vorba de aşa ceva“, a mai spus directorul Bălăşoiu.
Statul intenţiona să listeze 10-15% pe Bursă, din care ar fi putut obţine acum ceva timp aproximativ 90 de milioane de euro, conform unei evaluări făcute de Deloitte. Potrivit aceleiaşi evaluări, CE Craiova ar fi valorat circa 600 de milioane de euro. Trebuie precizat că, teoretic, peste un sfert din complex este deja privat: 24,9% din capitalul social este deţinut de Fondul Proprietatea, iar 2,13% – de ICM SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII