11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri5.800 de fermieri doljeni riscă să piardă banii UE

5.800 de fermieri doljeni riscă să piardă banii UE

Fermierii ale căror terenuri au fost selectate pentru controlul prin teledetecţie riscă să piardă banii pe suprafaţă aferenţi anului trecut dacă nu se prezintă la APIA să-şi clarifice situaţia. În Dolj, numărul lor se ridică la 5.800.

În paralel cu campania de depunere a solicitărilor pentru sprijinul pe suprafaţă aferent acestui an, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj se întâlnesc cu fermierii din comunele care au fost selectate pentru controlul prin teledetecţie pentru cererile de plată din 2008. Aceste întâlniri au scopul de a clarifica situaţia fermierilor care au declarat că deţin suprafeţe mai mari de teren. „Suntem în faza în care fermierilor li se aduc la cunoştinţă rezultatele teledetecţiei. Cu cât mai repede se prezintă şi-şi lămurească situaţia, cu atât mai repede îi autorizăm la plată“, a precizat Emil Călugăru, directorul executiv al APIA Dolj. Acesta a precizat că toţi cei 7.000 de fermieri selectaţi pentru acest tip de control au fost notificaţi deja să se prezinte la întâlnirea cu reprezentanţii APIA, indiferent dacă s-au depistat supradeclarări sau nu. Dintre aceştia, doar 1.200 (aproximativ 17%) de fermieri s-au prezentat la întâlniri. „Cei care nu vin să-şi clarifice situaţia riscă să piardă banii“, a avertizat Călugăru.

În două săptămâni, 10.000 de fermieri au solicitat sprijinul aferent lui 2009

Chiar dacă la întâlnirile pentru clarificarea situaţiei pentru sprijinul financiar pe suprafaţă aferent anului trecut doljenii nu se înghesuie, nu acelaşi lucru se întâmplă la depunerea solicitărilor pentru anul 2009. „Până la această dată au depus solicitările aproximativ 10.000 de fermieri (aproape 82% din cei programaţi până acum şi aproximativ 10% din cei estimaţi). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, este un procent mai bun“, a spus Emil Călugăru. Acesta a precizat că, pentru evitarea aglomeraţiei de la sfârşitul perioadei de depunere şi pentru asigurarea fluenţei introducerii cererilor în baza de date (spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta APIA asigură şi înregistrarea electronică a cererilor o dată cu depunerea lor), este important ca fermierii să solicite sprijinul conform programărilor.
Comparativ cu anii trecuţi, fermierii doljeni privesc cu mai multă seriozitate depunerea solicitărilor sprijinului pe suprafaţă. Pe lângă faptul că majoritatea au respectat programările, potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, o parte din fermieri au început să-şi măsoare terenul în scopul completării cu acurateţe a cererilor.

Depunerile pot fi efectuate în perioada 2 martie – 9 iunie

Perioada de depunere a solicitărilor este 2 martie – 15 mai 2009, fără penalizări. Beneficiarii mai pot solicita sprijinul şi după aceea, până pe 9 iunie, dar cu penalităţi de 1% pe zi. Fermierii care nu se află în baza de date a APIA şi care nu au primit invitaţiile se pot prezenta oricând în această perioadă la centrul local în raza căruia au exploataţiile agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU