17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComisioane bancare aberante

Comisioane bancare aberante

Nu mai ai bani de rată şi soliciţi reeşalonare? Nici o problemă! Banca te rezolvă, dar îţi mai ia un comision baban. Ai un credit restant? Incredibil: îţi percepe un comision doar ca să te înregistreze ca restanţier. GdS vă prezintă cele mai ciudate comisioane pe care le percep (legal) băncile din România.

Ordonanţa care obligă băncile la transparenţă a determinat tot mai multe unităţi bancare să dea publicităţii lista completă a comisioanelor percepute. GdS le-a analizat, iar rezultatul a fost uimitor! Sunt unele care te taxează cu sume mari chiar în momente critice, când nu mai ai posibilitatea să-ţi achiţi creditul sau când ceri clemenţă din partea băncii din aceleaşi motive: nu mai ai posibilităţi materiale să achiţi ratele mari. Şi ce face banca? Îţi umflă un comision de 50 de euro doar pentru a te „linişti“. La altele, nu denumirea comisionului ne-a atras atenţia, ci suma percepută, de multe ori procent din valoarea creditului.
Vă prezentăm în cele ce urmează cum îşi umflă băncile veniturile pe seama clienţilor, nevoiaşi sau nu. Nu sunt comisioane ilegale, dar sunt ele morale?

BRD – culmea comisionului bancar

Comisioanele percepute de BRD Groupe Societe Generale atrag atenţia atât prin denumire, cât şi prin valoare. Unitatea percepe 1% din valoarea creditului (minimum 87,5 lei la cele în moneda naţională şi 25 de euro sau dolari, la împrumuturile în valută) pentru „analiza dosarului în vederea reeşalonării creditului“. Or, dacă ajungi la reeşalonare înseamnă că nu mai dispui de bani suficienţi. Următorul comision practicat de BRD sună aşa: „Comison de înregistrare pe cont de credit restant“ şi este de 20 de lei, respectiv de 10 euro sau 10 dolari, în funcţie de moneda împrumutului. Eliberarea adreselor de refinanţare a creditelor BRD de la alte bănci (deci, tot o situaţie în care clientul nu-şi mai permite anumite rate) se taxează cu 50 de euro. Tot la BRD, gestionarea unui cont al unui client îl costă pe acesta 0,7 euro pe lună sau echivalentul în lei. În plus, dacă ai luat un credit şi, din diverse motive, nu l-ai utilizat, tot trebuie să achiţi băncii 1,5% din valoare.

BCR – comision de 20% din valoare

Cel mai mare comision bancar îl găsim la BCR. Pentru „depuneri în cont de monedă metalică la casa de circulaţie în valută“ banca percepe un comision de 20% din valoare. Pentru depunerile în lei de monedă metalică, este de 1,5%. BCR vrea să descurajeze astfel de depuneri, pentru că moneda este greu de depozitat şi de manevrat. Dacă un client merge la BCR să-şi retragă bani din contul în lei, atunci plăteşte către bancă un procent, dar nu mai puţin de şase lei, iar la valută, minimum trei euro – pentru simplul fapt că îşi retrage banii.

Alte bănci, alte taxe inedite şi mari

UniCredit Ţiriac Bank are afişat un comision de acordare a unui credit de 3% din valoare (minimum 60 de euro). Un calcul simplu ne arată că pentru un împrumut de 5.000 de euro, să zicem, clientul plăteşte „ca popa“ 150 de euro (642 de lei), pentru simplul fapt că banca i-a dat banii. Aceeaşi unitate practică un comision lunar de administrare a contului unei persoane de 7,5 lei sau doi euro.
Şi la ING Bank se plăteşte comision unic de acordare a creditului de 1% din valoare, iar la produsul ING Personal, este de 2%. Pentru a-ţi analiza dosarul, ING te taxează cu 180 de lei. La Raiffeisen Bank, comisionul de procesare a dosarului pentru creditul „Casa ta“ este de 1,9% din valoare. În plus, dacă îţi cumperi teren sau îţi renovezi locuinţa cu un credit de la Raiffeisen, numai comisionul de analiză a documentelor este de 30 de euro. „Banca are anumite costuri pentru a procesa respectivele informaţii, pentru a analiza documentaţia şi pentru a face verificările. De aceea se percep anumite comisioane. Chiar la banala retragere de numerar, un funcţionar bancar face o operaţiune care necesită costuri“, preciza recent un bancher craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII