10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR a coborât dobânda-cheie

BNR a coborât dobânda-cheie

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis ieri să coboare dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, în conformitate cu aşteptările, şi să menţină nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, de 18% din pasivele în lei şi 40% din cele în valută. Analiştii mizau pe reducerea dobânzii-cheie, dar mulţi dintre ei estimau că BNR va recurge şi la diminuarea rezervelor minime obligatorii, pentru a împinge în jos dobânzile din piaţa interbancară.
Aceasta este prima reducere a dobânzii-cheie decisă de BNR în ultimul an şi şapte luni, ultima coborâre fiind hotărâtă în iunie 2007, când principalul instrument al politicii monetare a scăzut de la 7,25% la 7%.
Mişcarea ar putea marca începutul unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare, apreciază unii analişti, în contextul crizei economice şi financiare actuale, care reduce presiunea asupra inflaţiei.
Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată pe 6 februarie. Tot atunci, va fi anunţat şi calendarul pe următoarele 12 luni al întâlnirilor Consiliului de Administraţie al BNR dedicate politicii monetare.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII