11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChirii mai mari cu 18 la sută

Chirii mai mari cu 18 la sută

Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a dus la o creştere a chiriei cu peste 18% faţă de vara anului trecut. Cel mai mult au de suferit chiriaşii care primesc salariile în lei, iar chiria o plătesc în euro.

Fluctuaţia cursului leu-euro nu afectează numai persoanele care au contractat credite în moneda europeană, ci şi pe cei care, din lipsa banilor necesari să-şi cumpere o locuinţă, au ales să stea cu chirie. În cazul contractelor de închiriere încheiate, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a dus la o creştere a chiriei cu peste 18% faţă de vara anului trecut. Diferenţa se resimte în special în rândul chiriaşilor care primesc salariile în lei, iar chiria o plătesc în euro. Dacă în a doua parte a lunii iulie 2008, pentru o chirie de 150 de euro, aceştia scoteau din buzunar aproximativ 530 de lei, în prezent plătesc pentru aceeaşi locuinţă peste 630 de lei.

„Depinde de relaţia pe care proprietarul o are cu chiriaşul“

Drept urmare, pentru a se asigura că au continuitate la chirie, unii proprietari acceptă să mai lase puţin din preţul de închiriere. „Sunt cazuri de genul acesta. Depinde foarte mult de relaţia pe care proprietarul o are cu chiriaşul“, a declarat Teodor Popescu, managerul Dorcas Imobiliare, care a explicat că dacă acesta din urmă a stat pentru o perioadă lungă în locuinţa respectivă, a plătit chiria la timp şi nu a făcut probleme, atunci proprietarii sunt dispuşi să mai lase din preţ.

„În Craiova nu există o tendinţă de scădere a chiriilor“

Nu toţi proprietarii preferă însă siguranţa şi continuitatea. Mizând pe faptul că oferta nu este foarte mare, iar în prezent, din cauza blocării accesului la credite ipotecar-imobiliare, închirierea rămâne singura opţiune pentru cei mai mulţi craioveni care vor un acoperiş deasupra capului, mulţi proprietari nici nu se gândesc să lase din preţ. Dimpotrivă, unii chiar au majorat chiria. „În Craiova nu există o tendinţă de scădere a chiriilor. Acum este perioada în care se renegociază contractele vechi şi mulţi proprietari au mai mărit puţin chiria“, a precizat Nicu Răduţ, directorul Unic Imobiliare, care a explicat că, în prezent, nu mai există nici o locuinţă care poate fi închiriată la un preţ sub 180 de euro.

Cum vă protejaţi ca şi chiriaşi de o eventuală depreciere a leului

Pentru cei care încheie un contract de închiriere în perioada asta, specialiştii au şi câteva sfaturi care să-i ajute să se protejeze de o eventuală creştere a chiriilor pe fondul deprecierii leului. Pentru a şti din timp la ce efort financiar vor fi nevoiţi să se supună în următoarea perioadă, clienţii care încheie contracte pe termen scurt (până într-un an), pot să-şi stabilească chiria în lei. Altă variantă, mult mai avantajoasă, care poate fi aplicată cu succes mai ales în cazul chiriaşilor care plănuiesc să stea mai mult timp în locuinţa respectivă, este să negocieze contractul în euro la un curs prestabilit, care să nu depăşească un anumit nivel. De exemplu, în cazul în care se fixează o chirie de 200 de euro, să se specifice în contract că se va plăti în lei, la cursul zilei, dar să nu fie mai mare de patru lei pentru un euro.

Nivelul chiriilor în Craiova
Garsonieră – 180-300 euro/lună
Apartament cu două camere – 200-400 euro/lună
Apartament cu trei camere – 300-700 euro/lună

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII