9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensie minimă, garantată de stat

Pensie minimă, garantată de stat

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat ieri că măsurile de protecţie socială împotriva efectelor crizei ar putea include o creştere a salariului minim garantat şi a pensiilor mici, o variantă posibilă fiind introducerea pensiei minime obligatorii.
„Una dintre priorităţile construcţiei bugetare pentru anul 2009 este protejarea categoriilor sociale vulnerabile, persoanele cu pensii şi salarii mici, astfel încât efectele crizei să fie cât mai mici. Se va discuta acest lucru cu partenerii sociali astfel încât salariul să crească până la nivelul sustenabilităţii din punct de vedere al coşului zilnic“, a explicat Videanu.

Sprijin public pentru sectorul privat

Altă prioritate a bugetului pe anul în curs este, susţine Videanu, demararea unui program de investiţii publice care să ajute sectorul privat să compenseze pierderile provocate de căderea pieţelor externe. De asemenea, ministrul economiei a afirmat că este necesară o disciplină a cheltuielilor bugetare care să conducă la recâştigarea credibilităţii externe a României, astfel încât să crească din nou ratingul de ţară, a cărui scădere provoacă dificultăţi în accesarea liniilor de finanţare externe.
„România s-a împrumutat nepermis de scump în anii trecuţi“, a apreciat Videanu, acuzând precedentul executiv că politicile economice pe care le-a promovat au condus direct la scăderea ratingului de ţară al României. „Scăderea ratingului are efect direct asupra mediului privat. România are greu acces la liniile de finanţare externă, iar costurile sunt foarte mari“, a declarat ministrul.
Tot prioritară este, în viziunea lui Videanu, atragerea fondurilor europene într-o proporţie cât mai apropiată de 100%. Pe de altă parte, pedelistul a admis că anumite zone se confruntă cu lipsa proiectelor, însă a spus că această situaţie trebuie rezolvată, deoarece un grad redus de accesare a fondurilor venite de la UE va duce la o creştere a cheltuielilor, fapt ce va avea efect negativ asupra deficitului bugetar. Conform prognozei lui Videanu, deficitul bugetar nu ar trebui să depăşească 2%, în condiţiile unei creşteri economice pentru anul 2009 de 2,5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII