15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞi fără investiţii, şi cu banii luaţi

Şi fără investiţii, şi cu banii luaţi

Primăriile doljene şi Consiliul Judeţean (CJ) au returnat către bugetul de stat aproximativ 20 de milioane de lei. Cel mai mult a pierdut CJ Dolj, care a trebuit să dea înapoi banii necesari pentru achiziţionarea de teren pentru extinderea parcului industrial.

Fie că au fost banii pentru investiţii în derulare, pentru infrastructură sau alte cheltuieli, primăriile doljene şi consiliul judeţean au înapoiat la buget toate fondurile pe care nu au reuşit să le cheltuiască în 2008. La sfârşitul anului trecut, guvernul a dat o hotărâre de urgenţă, prin care primăriile erau obligate să returneze sumele rămase necheltuite până la sfârşitul anului trecut. Reţinerea sumelor din conturile primăriilor a început să se facă de pe 8 ianuarie, dar autorităţile locale au spus adio banilor încă de la începutul anului. „Acesta este rezultatul unor hotărâri de guvern luate pompieristic, fără a se consulta cu preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene, cu cei ai primăriilor de oraşe şi comune. Am încercat să obţinem derogări de 10-12 zile pentru a rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă anumite localităţi, care au reuşit să facă licitaţiile, să înceapă proiecte şi acum trebuie să plătească prima tranşă“, a explicat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

CJ Dolj a rămas fără banii pentru extinderea parcului industrial

Nici CJ Dolj nu a scăpat de returnarea banilor. A trebuit să dea înapoi 12 milioane de lei, adică toţi banii necesari pentru achiziţionarea de teren agricol în jurul actualului parc industrial, în vederea extinderii acestuia. „Aşteptăm să fie puşi în posesie cei care au revendicat teren acolo, deci nu am reuşit să cheltuim banii. Am prezentat situaţia vicepremierului, care a transmis apoi premierului Boc, dar a trebuit să dăm banii la buget şi vom cere reacordarea acestei sume. Chiar dacă nu vom primi banii înapoi, extinderea parcului se va face oricum, prin fonduri proprii, pentru că investitorii care vin aici trebuie să primească teren şi să nu mai plece la Slatina sau în alte localităţi vecine“, a spus Prioteasa.

Primarul din Segarcea, în luptă cu statul

Singurul primar care s-a opus hotărârii guvernului este cel din oraşul Segarcea, care nu vrea să dea nici un leu înapoi, ci vrea să finalizeze construirea casei de cultură din oraş. „Am primit 20 de milioane, am demarat procedurile, dar o casă de cultură nu se face în două luni. Eu am hotărât să nu dau nici un leu înapoi. Îi voi da în judecată şi, dacă va fi nevoie, voi suporta consecinţele, dar voi duce la capăt lucrarea“, a spus Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea. Toţi primarii şi preşedintele CJ Dolj au fost tentaţi să păstreze banii, dar, până la urmă, raţiunea a învins şi acum speră că îi vor primi înapoi. „Recunosc că şi eu am fost tentat să nu dau banii, dar avusesem discuţii cu primarii şi, după ce le-am explicat cum este mai bine să facă, nu puteam să fiu eu cel care face altfel“, a spus Prioteasa.
Unii primari sunt însă optimişti şi cred că aşa cum i-a luat, guvernul îi va da înapoi până la urmă. „Ni-i dau înapoi, că nu au ce să facă nici ei cu banii. Avem şi noi nevoi şi este necesar să facem ce trebuie în comună. Eu aveam un proiect pentru dispensar, pentru o piaţă socio-umană, dar, cum au venit banii, s-au şi dus înapoi. Cum să mă apuc să torn beton pentru fundaţie, pentru piaţă, că era iarnă, de parcă ei nu ştiau asta!“, a spus Constantin Enea, primarul comunei Moţăţei. Edilul din Moţăţei a trebuit să returneze la bugetul de stat 581 de mii de lei. Pe lista comunelor fruntaşe la returnarea banilor se află şi Poiana Mare, cu 500 de mii de lei, Amărăştii de Jos, cu 465 de mii de lei, şi Cioroiaşi, cu 469 de mii de lei.  La polul opus, comuna Pleşoi care a înapoiat o mie de lei, Desa, cu două mii de lei, Afumaţi, cu trei mii de lei, şi Dioşti, cu patru mii de lei. În total, 42 de comune au rămas cu banii pe 2008 necheltuiţi şi a trebuit să îi returneze. Primăriile Craiova, Băileşti, Bechet şi Dăbuleni au reuşit să cheltuiască toţi banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII