23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOpt falimente pe zi în Dolj

Opt falimente pe zi în Dolj

În doar o săptămână, la Tribunalul Dolj s-au înregistrat 39 de cereri de faliment. Oamenii de afaceri spun că falimentele se vor înmulţi pentru că firmele bune până ieri nu-şi mai permit să plătească dobânzile şi nu mai au vânzări. Alţii consideră că sunt falimente induse chiar de societăţi, ca să scape de creditori.

2009 a debutat cu stângul pentru 39 de societăţi din mediul de afaceri doljean. În prima săptămână după vacanţa de sărbători, în perioada 5-9 ianuarie, la Secţia Comercială din cadrul Tribunalului Dolj au fost înregistrate 39 de cereri de faliment, conform datelor furnizate de instituţie. Adică, în medie, aproape opt falimente pe zi. Poate fi doar o coincidenţă la început de an sau poate fi preambulul unei perioade dificile pentru mediul de afaceri. Falimentele sunt destul de multe, susţine Tribunalul Dolj, iar informaţiile reies din analiza datelor statistice înregistrate la instituţie. În majoritatea cazurilor, societăţile comerciale nu au bani să-şi mai achite obligaţiile către diverşi creditori, iar activitatea le este blocată, astfel că acei creditori cer declanşarea procedurilor de faliment. „(…) Motivele declanşării acestei proceduri (de faliment – n.r.) sunt determinate de starea de insolvenţă a societăţilor debitoare, stare caracterizată de insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile“, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecătorul Gabriel Comănescu.

„Vor fi şi mai multe!“

Mediul de afaceri local anticipează că vor fi din ce în ce mai multe falimente la începutul acestui an din cauza blocajelor pe care le au firmele care până acum erau viabile şi corecte, în sensul că aveau şi activitate, îşi plăteau impozitele, taxele şi salariile angajaţilor. „Vor mai fi falimente şi din ce în ce mai multe până în mai-iunie. Firmele care erau sănătoase până acum o lună-două şi îşi plăteau impozitele şi salariile acum nu mai fac faţă. Dacă guvernul va merge cu măsuri de politică socială şi nu cu măsuri de stimulare a mediului de afaceri, atunci va fi din ce în ce mai rău. Firmele bune care sunt de mult pe piaţă şi care şi-au plătit la timp impozitele şi taxele ar trebui să primească acum un sprijin de la stat ca să iasă din impas“, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea. Motivele pentru care tot mai multe companii doljene au probleme financiare sunt legate de deteriorarea condiţiilor de piaţă, de dobânzile bancare uriaşe, dar şi de efectele de ultim moment ale majorării monedei europene în raport cu leul. „De ce intră în faliment? Pentru că piaţa a scăzut, deci şi puterea de vânzare a firmelor a scăzut, dobânzile s-au dublat sau chiar triplat, iar acum a mai crescut şi euro. Cum să mai facă faţă societăţi care anul trecut îşi făcuseră planuri de investiţii la dobânzi bancare de 8-9%, iar acum dobânzile au ajuns la 20-25%? Firmele nu mai au bani. Aceasta este realitatea“, a adăugat Cristea. Situaţia falimentelor este foarte delicată, pentru că mulţi patroni au pus gaj la creditori (la bănci) propriile case, maşini şi bunuri, care, în cazul insolvenţei, se împart creditorilor. În opinia vicepreşedintelui CNIPMMR, „doar în România falimentul te lasă pe drumuri. Oriunde în lume, declanşarea procedurii conduce la reorientarea firmei, la redresarea ei“.

„Nu avem semnale că se înmulţesc falimentele“

Părerile sunt împărţite. Dacă reprezentanţii mediului de afaceri sunt pesimişti, nu se poate spune acelaşi lucru despre cei din domeniul finanţelor publice. Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat: „Este un număr mare de falimente în numai cinci zile, dar probabil că erau mai demult pregătite şi, pentru că a fost vacanţă, le-au introdus acum la Tribunal. Dar dacă acesta va fi ritmul falimentelor de acum înainte înseamnă că nu ne aşteaptă un an prea bun. Noi nu avem însă semnale de falimente de la mediul de afaceri. Nu cred că vor fi foarte multe falimente în 2009“. Antonescu a precizat că pentru luna decembrie 2008 „au fost depuse declaraţii de la firme cu impozite la fel ca până acum, cu angajamente de plată la fel ca până acum. Vor fi şi unele societăţi care vor da faliment, dar nu cred că numărul va creşte în ritmul acesta de la început de an“. Datele furnizate de Tribunalul Dolj arată că pe anul 2008 au fost depuse aproape 600 de cereri de intrare în faliment, fiind deschisă procedura falimentului în 217 cazuri.

Reţetă de scăpat de creditori: falimentul

Unele voci spun că există debitori direct interesaţi să intre în insolvenţă, pentru a mai amâna câteva luni creditorii care îi presează să le returneze banii. „Ei îşi bagă propriile firme în faliment şi astfel scapă de presiunea creditorilor şi spun că au făcut tot ce au putut, dar nu pot plăti pentru că au intrat în faliment“, afirmă un cunoscător al mediului de afaceri. „Dau faliment voit doar firmele bolnave ale unor şmecheri care vor să le închidă, să scape de ele sau de creditori. Acestea sunt firmele disperate, care se liniştesc doar dacă dau faliment“, a arătat alt om de afaceri.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII