9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGaranţii de stat pentru creditele oltenilor

Garanţii de stat pentru creditele oltenilor

Anul acesta, pentru a putea accesa credite bancare, firmele din Regiunea Sud-Vest Oltenia şi Hunedoara au primit din partea statului garanţii de peste 120 de milioane de lei, cu 60% mai mult decât în 2007.

Chiar dacă ultimele luni au fost destul de dificile pentru firme, 2008 a fost un an în care tendinţa generală a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a fost de dezvoltare. Investiţiile au fost la ordinea zilei, ca şi creditele. Potrivit ultimelor date statistice ale BNR cu privire la comportamentul financiar al agenţilor economici în profil teritorial, până la sfârşitul lunii octombrie, firmele doljene, de exemplu, au contractat împrumuturi de peste 1,851 miliarde de lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate împrumuturi de 1,366 miliarde de lei.

 

Firmele doljene în topul solicitărilor

 

Pentru a reuşi să contracteze aceste credite, nu toate IMM-urile au dispus însă de garanţii suficiente, astfel că au apelat la garanţiile oferite de stat. De la începutul anului şi până în prezent, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a emis pentru firmele din Hunedoara şi judeţele Olteniei 347 de garanţii financiare în valoare de aproximativ 120 de milioane de lei. „Dintre acestea, cele mai multe garanţii au fost obţinute de firmele din Dolj (38%), urmate de cele din Olt (18%), Vâlcea (16,8%), Mehedinţi (13%), Hunedoara (8,2%) şi Gorj (6%)“, a declarat Gheorghe Lepădat, director general al filialei Craiova a FNGCIMM. Prin garanţiile oferite au fost acoperite toate sectoarele de activitate, în special prestări servicii.

 

Creştere de la an la an

 

Potrivit spuselor acestuia, de la an la an, volumul de garanţii acordate de stat pentru firmele din cele şase judeţe a crescut constant. „În 2006, au fost acordate garanţii în valoare de 48 de milioane de lei noi, în 2007, de 74,8 milioane, iar în 2008, de 120 de milioane“, a precizat Gheorghe Lepădat. În lunile noiembrie şi decembrie, când situaţia economică a României nu a fost tocmai fericită, s-a înregistrat un vârf. „În noiembrie, au fost solicitări de garanţii în valoare de 18 milioane de lei (15% din garanţiile din 2008), iar în decembrie – de aproximativ 15 milioane de lei (12,5% din garanţiile din 2008)“, a adăugat directorul filialei Craiova a FNGCIMM.

 

Pentru 2009 se estimează un ritm dinamic de creştere a garanţiilor

 

Gheorghe Lepădat a menţionat că, pentru 2009, se estimează un ritm dinamic de creştere, motivat fiind de promovarea proiectelor cu finanţare europeană şi a noilor norme de creditare cu privire la considerarea în garanţie într-un procent mai redus a proprietăţilor imobiliare. În plus, FNGCIMM a venit, la rândul său, cu norme noi. Din cauza diminuării valorii proprietăţilor imobiliare a fost majorat procentul de garantare până la 80% din valoarea creditului bancar (faţă de 75% cât era până acum). În plus, pentru anumite valori ale garanţiei, aceasta se acordă în 24 de ore, iar în anumite cazuri, comisioanele de garantare au scăzut. „Proiectele având ca sursă de finanţare fondurile europene sunt comisionate cu 1% (mai puţin cu 50% faţă de cele practicate la restul creditelor)“, a explicat Lepădat. Comparativ cu anii trecuţi s-a înregistrat o tendinţă de creştere a soluţiilor de garantare pentru proiectele de investiţii şi o amplificare a solicitărilor de garantare venită de la agenţii economici din mediul rural.

Ce este fondul de garantare?

FNGCIMM a apărut în urma recomandării făcute de UE şi are drept scop oferirea de ajutor pentru întreprinderile private, în procesul de dezvoltare a afacerilor. Pentru acordarea de garanţii, FNGCIMM percepe comisioane de garantare ce variază în funcţie de tipul de finanţare (în lei sau valută) şi de perioada de creditare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS