15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDepozitele bancare îşi umflă muşchii

Depozitele bancare îşi umflă muşchii

Dobânzile la depozitele bancare au ajuns şi la 14% pe an. După 1 ianuarie 2009, acestea vor fi profitabile, pentru că statul desfiinţează impozitul pe dobândă pentru persoanele fizice.

Băncile trebuie să atragă lichidităţi, pentru a putea acorda credite în continuare. Singura modalitate plauzibilă: atragerea depozitelor de la populaţie şi firme. Dobânzile la depozitele la termen nu numai că au crescut vertiginos şi s-au dublat faţă de 2007, ci chiar devin profitabile pentru deponent de la începutul anului viitor. În prezent, nu se câştigă prea mult din dobânda la depozite pentru că se percepe impozit pe dobândă de 16%. Este, de fapt, un impozit pe venit, aplicat la dobânda pe care trebuie să o plătească banca pentru banii ţinuţi în conturile ei.

 

Avantaj pentru deponent, abia la anul

 

Să zicem că o persoană are acum un depozit de 5.000 de lei într-o bancă, iar dobânda aplicată este de 12% pe an. Depozitul este la termen, cu scadenţa pe o lună. Dobânda pe un an ar fi de 600 de lei, iar pe o lună este de 50 de lei, scădem impozitul şi comisionul de retragere numerar, de 0,5% din toată suma pe care o scoatem din bancă. În total, câştigul nostru a rămas de 16,79 lei, pentru că am ţinut 5.000 de lei la bancă. Teoretic, dobânda este de 50 de lei, practic, în mână vei primi de la ghişeu puţin peste 16 lei. După 1 ianuarie 2009, când se va scoate impozitul pe dobândă, persoana care decide să-şi păstreze economiile în depozite bancare, la aceeaşi dobândă de acum (12% pe an), va câştiga exact 25,25 lei. Dacă banca nu percepe comision la retragerea banilor, atunci înseamnă că acum deponentul ar câştiga 42 de lei pe o lună, iar de la începutul anului viitor, câştigul va fi de 50 de lei.

 

La sume mari, câştiguri mari

 

Cu cât suma este mai mare, cu atât şă câştigul creşte. La 10.000 de lei, dobânda pe an este acum de 1.200 de lei, pe lună de 100 de lei, dar se scade 16% din valoare, din cauza impozitului. La 50.000 de lei, aţi încasa 6.000 de lei pe an, deci 500 de lei pe lună. Dacă vreun norocos deţine 100.000 de lei cash (un miliard de lei vechi) pe care vrea să-i plaseze într-un depozit bancar, atunci ar câştiga pe an 12.000 de lei, deci 1.000 de lei pe lună, dar numai după ce se scoate impozitul pe dobândă. De altfel, şi procentele de dobândă practicate de bănci cresc direct proporţional cu sumele depuse.

 

Ce spun bancherii

 

În perioadă de criză, populaţia vrea să-şi plaseze banii în siguranţă. Puţini mai sunt cei care doresc investiţii agresive, cu risc crescut. Mulţi preferă să plaseze banii într-un loc sigur, cu un câştig garantat. „Pentru cei mai conservatori este bine să-şi plaseze banii în depozite, dar jumătate în lei şi jumătate în valută. La lei, au avantajul că dobânda este mai mare, dar există riscul valutar, pentru că preţul oricărui produs sau serviciu se raportează la euro. Iar în valută, în cazul în care va scădea leul, rămân cu euro şi pot avea euro pentru diverse rate sau plăţi în valută“, a spus un bancher din cadrul Raiffeisen Bank. Persoanele care îşi asumă riscuri mai mari, afirmă bancherul respectiv, pot să-şi plaseze banii în fondurile deschise de investiţii, care pot să investească pe toate pieţele din lume. Alt bancher craiovean este de părere că „pentru populaţie este mult mai sigur să-şi plaseze economiile în lei, într-un depozit la termen, dar pe o perioadă mai scurtă de timp. Cele mai multe depozite de la noi sunt pe termen scurt, de câteva luni, şi pe termen mediu (unu-doi ani). Nu este un moment propice pentru a investi în acţiuni“.

 

Comentariile brokerilor

 

Într-o perioadă în care Bursa de Valori Bucureşti nu o duce foarte bine, brokerii tot nu sunt de acord că este mai avantajos să investeşti în depozite bancare. „Capitalurile nu migrează de pe Bursă către depozitele bancare pentru că nu există încredere deplină în bănci. Investiţiile în acţiuni rămân acolo, poate peste câţiva ani, când Bursa îşi va reveni, vor însemna mult mai mult şi vor aduce un venit mai mare. Dar la bănci nu este aşa un avantaj“, a spus George Ciobanu, directorul Investr Trust – societate de servicii de investiţii financiare din Craiova. Acesta a adăugat că băncile au fost suficient de bine controlate de BNR pentru a nu se întâmpina vreo nenorocire, dar investiţiile în Bursă sunt de durată mai mare, chiar dacă acum cotaţiile sunt mai slabe: „Acum este o perioadă mai bună de a investi în piaţa de capital, pentru că preţurile sunt scăzute“.

Top 10 depozite bancare în lei*

Banca Perioada Dobânda (pe an)

1. Libra Bank 1 an 14,75%

2. Banca Românească 4 luni 14,25%

3. Credit Europe Bank 3 luni 14%

4. Bancpost 3 luni 13,75% (Depozitul STAR)

5. Garanti Bank 1 an 13,75%

6. UniCreditŢiriac Bank 2 luni 13,5%

7. Raiffeisen Bank 3 luni 12,8%

8. Banca Transilvania 4 luni 12,75% (Depozitul 111)

9. BCR 3 luni 12%

10. BRD 1 lună 12%

 

*Informaţiile privind dobânzile au fost preluate de pe adresele de web ale băncilor în cauză

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII