14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAuditul, vacă de muls pentru multe caste

Auditul, vacă de muls pentru multe caste

Legiuitorii au luat de la experţii contabili auditul statutar şi l-au plasat Camerei Auditorilor Financiari. O pâine de mâncat pentru auditori, cheltuieli în plus pentru patroni, care, pe lângă contabili, trebuie să plătească şi un auditor.

 

Piaţa serviciilor financiare este în expansiune în România. Se învârt mai mulţi bani pe consultanţă, pe audit şi pe servicii de expertize contabile etc. Şi interesele au crescut pentru aceste activităţi de la centru înspre teritoriu. Două entităţi de servicii financiare au mai multă libertate de mişcare pe piaţa acestor servicii, şi ne referim la Camera Consultanţilor Fiscali şi la Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR). Aceste instituţii au preluat din atribuţiile Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), prin acte normative adoptate recent. Situaţia nu convine deloc membrilor experţilor contabili, care acuză faptul că le-au fost „confiscate“ pe rând cele două activităţi, mai întâi cea de consultanţă, iar acum şi cea de audit statutar.

 

Interese financiare la nivel înalt

 

Preşedintele filialei doljene a CECCAR, Valeriu Brabete, spune că există interese financiare la nivel înalt, în rândul celor două Camere (a consultanţilor şi cea a auditorilor): „Şi piaţa auditului, şi cea a consultanţei sunt în dezvoltare în România. În ambele cazuri s-au confiscat atât auditul, cât şi consultanţa de la experţii contabili din motive financiare ale unora de sus“. Expertul contabil Constantin Preda – membru fondator al CECCAR Dolj – spune că unii au avut pile mai tari la legiuitori să schimbe legea în favoarea lor: „Gândiţi-vă că preşedintele Camerei Consultanţilor este chiar şeful ANAF, Daniel Chiţoiu, iar prim-vicepreşedintele Camerei Auditorilor este ministrul Eugen Nicolăescu“.

Experţii contabili susţin că este o chestiune de incompatibilitate şi de moralitate: „Tu, ANAF, faci legea pe care să o respecte agenţii economici, dar tu, preşedinte al ANAF, vii să consiliezi aceleaşi firme pe aceeaşi lege şi le mai iei şi bani“. Conform dicţionarului economic on line, prin audit statutar se înţelege „examinarea efectuată de un profesionist contabil competent şi independent asupra situaţiilor financiare ale unor entităţi (…)“. Experţii mai spun că agentul economic are de pierdut.

„Până acum, firmele plăteau contabilul care făcea şi auditul statutar. De acum înainte, societăţile trebuie să plătească şi auditorul, pe lângă contabil, pentru că aşa vrea legea“, a spus şi directorul executiv al CECCAR Dolj, Florin Lascu. Până la închiderea ediţiei, Camera Auditorilor Financiari din România nu a făcut nici un comentariu.

 

Cine câştigă mai mult

 

Şi experţii contabili, şi consultanţii, şi auditorii iau bani frumoşi din activităţile enumerate mai sus. „Totul depinde de modul cum te orientezi“, a spus Dragoş Ursulescu, comisar-şef al Gărzii Financiare Dolj. „Eu sunt şi expert contabil, şi auditor, dar inactiv. Piaţa acestor servicii este în creştere. Se poate câştiga bine şi din una, şi din alta. Dacă ai noroc să câştigi un contract mare de audit la o firmă consacrată, atunci primeşti bani pe măsură“, a spus Ursulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU