20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât mai mulţi rentieri!

Cât mai mulţi rentieri!

Renta viageră va putea fi plătită de acum înainte şi persoanelor cărora li s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar şi care optează irevocabil pentru despăgubirile plătite de investitor. De rentă vor putea beneficia şi pensionarii pe caz de boală de gradele l şi ll, chiar dacă nu au împlinit 62 de ani.

 

Printr-o ordonanţă de guvern s-a modificat săptămâna trecută Titlul XI „Renta viageră agricolă“ din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. A fost extinsă categoria persoanelor care pot beneficia de rentă viageră agricolă. Potrivit legislaţiei actuale, rentierul agricol este definit ca persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani, care, de la data intrării în vigoare a Titlului, nu are şi nu va deţine în proprietate, cumulativ în timp, mai mult de zece hectare de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total sau parţial, primind de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă carnetul de rentier agricol. De asemenea, este considerată rentier şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează „nerevizuibil“, şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul. Noul act normativ prevede plata rentei şi pentru persoanele cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate pe un teren care are o investiţie, iar investitorul se înţelege cu proprietarul pentru plata unei despăgubiri în schimbul terenului.

 

Ce este renta viageră?

 

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa sau încheie acord cu investitorul, conform Legii nr. 1/2000, având siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat acordul cu investitorul. Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Altă prevedere a ordonanţei de urgenţă
adoptată săptămâna trecută stabileşte că renta viageră agricolă se plăteşte într-o singură rată anuală, până la 31 august a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. Renta viageră agricolă plătită de Agenţia Domeniilor Statului, care nu a fost încasată de beneficiari, va fi utilizată pentru reluarea procesului de plată către aceştia, sau, în caz de deces, către moştenitorii acestora şi după termenul de 31 august al anului următor pentru care renta este datorată.

„În judeţul Dolj, avem 2.600 de rentieri care îşi primesc deja drepturile băneşti şi mai sunt dosare în curs de analizare. Pentru anul 2007, s-au plătit toate drepturile băneşti, cu excepţia câtorva cazuri care nu şi-au ridicat carnetele de rentier din diverse motive“, a spus Romulus Chiţu, şef birou ADS Dolj.

 

Plata, până la jumătatea anului viitor

 

Renta viageră agricolă se plăteşte dacă terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, întreg anul calendaristic. În cazul în care contractul de arendare încetează, renta viageră agricolă se va plăti în anul următor doar dacă rentierul încheie, în maximum 30 de zile de la încetare, un nou contract, considerându-se astfel continuitate în arendare. În cazul decesului rentierului, moştenitorii vor încasa renta până la 31 august a anului următor celui pentru care aceasta se datorează, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului. Plata rentei viagere agricole se efectuează de către Agenţia Domeniilor Statului, prin mandat poştal, virament bancar sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege. Pentru anul 2007, plata se face până la sfârşitul anului 2008, atât pentru rentieri, cât şi pentru moştenitorii acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS