9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdio, speculaţii imobiliare!

Adio, speculaţii imobiliare!

Craiovenii care au investit anul trecut în imobiliare cu gândul să vândă anul acesta la un preţ mai mare nu vor obţine profiturile la care se aşteptau.

Anul acesta a fost unul atipic pentru sectorul imobiliar. Dacă în anii trecuţi preţurile apartamentelor, caselor şi terenurilor au cunoscut creşteri spectaculoase, în 2008, procesul a fost invers. Indiferent că îi spunem scădere de preţ sau stagnare a pieţei imobiliare, în ultimele trei-patru luni nu au încheiat tranzacţii decât acei proprietari care au acceptat să lase din preţ.

Dacă anii trecuţi, în şase luni, investitorii în imobile aveau creşteri de până la 300% (în funcţie de natura imobilului – locuinţă sau teren, de poziţionarea sa, de evoluţia pieţei), anul acesta creşterile au fost mult mai mici. „Comparativ cu anul trecut, la imobiliare s-a înregistrat o creştere medie de aproximativ 15%. Iniţial, creşterea a fost mai mare, dar ulterior a fost o uşoară scădere de preţ, astfel că s-a ajuns la acest nivel“, a declarat Bibina Dică, directoarea executivă a agenţiei Biros Imobiliare. Situaţia a fost similară în cazul terenurilor. „La terenuri au fost creşteri de 30-40%. Există însă parcele în cazul cărora creşterile au fost de 100%, dar şi parcele cu creşteri de doar 10%“, a afirmat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.

 

„Speculanţii nu pierd, dar există o diminuare a profitului“

 

Drept urmare, cine a cumpărat anul trecut o locuinţă cu scopul de a o vinde anul acesta pe bani mai mulţi pierde o parte din banii la care spera. „Atât pe sectorul locuinţe, cât şi pe cel al terenurilor există o creştere de preţ. Speculanţii nu pierd, dar există o diminuare a profitului pe care ar fi urmat să-l primească dacă au cumpărat acum un an“, a explicat Valeriu Onescu. Părerea este împărtăşită şi de alţi specialişti din domeniu. „Proprietarii nu mai scot cât voiau să scoată. Dacă nu sunt presaţi să vândă, pot însă închiria imobilul respectiv, deoarece în prezent închirierile sunt profitabile. Garsonierele, de exemplu, nu se închiriază sub 200 de euro“, a precizat Bibina Dică.

 

Persoanele care au cumpărat spre sfârşitul lui 2007 ar pierde la revânzare“

 

Situaţia din Craiova nu este singulară. Potrivit unui recent raport de monitorizare imobiliară realizat de anunturiparticulari.ro, persoanele care au achiziţionat în iarnă apartamente în Capitală, în scop investiţional, ar putea ieşi în pierdere dacă ar fi forţate să vândă acum. „Scăderea preţurilor de anul acesta era greu de intuit anul trecut, când în primele opt luni preţurile au crescut spectaculos. Prin urmare, cei care au investit în apartamente vechi în primele luni din 2007 vor înregistra profit la vânzare acum, în timp ce persoanele care au cumpărat spre sfârşitul lui 2007 ar pierde la revânzare“, se notează în raport.

 

Evoluţia cursului valutar creşte profitul proprietarilor

 

Totuşi, evoluţia cursului valutar poate să crească simţitor profitul proprietarilor. Dacă pe 9 septembrie 2008, euro era cotat la 3,5802 lei, cu un an în urmă, valoarea lui era de 3,3069 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 8%. Altfel spus, la fiecare 10.000 de euro investiţi anul trecut, proprietarii câştigă 800 de euro numai din diferenţa de curs valutar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII