Adio, speculaţii imobiliare!

Autori


Craiovenii care au investit anul trecut în imobiliare cu gândul să vândă anul acesta la un preţ mai mare nu vor obţine profiturile la care se aşteptau.

Anul acesta a fost unul atipic pentru sectorul imobiliar. Dacă în anii trecuţi preţurile apartamentelor, caselor şi terenurilor au cunoscut creşteri spectaculoase, în 2008, procesul a fost invers. Indiferent că îi spunem scădere de preţ sau stagnare a pieţei imobiliare, în ultimele trei-patru luni nu au încheiat tranzacţii decât acei proprietari care au acceptat să lase din preţ.

Dacă anii trecuţi, în şase luni, investitorii în imobile aveau creşteri de până la 300% (în funcţie de natura imobilului – locuinţă sau teren, de poziţionarea sa, de evoluţia pieţei), anul acesta creşterile au fost mult mai mici. „Comparativ cu anul trecut, la imobiliare s-a înregistrat o creştere medie de aproximativ 15%. Iniţial, creşterea a fost mai mare, dar ulterior a fost o uşoară scădere de preţ, astfel că s-a ajuns la acest nivel“, a declarat Bibina Dică, directoarea executivă a agenţiei Biros Imobiliare. Situaţia a fost similară în cazul terenurilor. „La terenuri au fost creşteri de 30-40%. Există însă parcele în cazul cărora creşterile au fost de 100%, dar şi parcele cu creşteri de doar 10%“, a afirmat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.

 

„Speculanţii nu pierd, dar există o diminuare a profitului“

 

Drept urmare, cine a cumpărat anul trecut o locuinţă cu scopul de a o vinde anul acesta pe bani mai mulţi pierde o parte din banii la care spera. „Atât pe sectorul locuinţe, cât şi pe cel al terenurilor există o creştere de preţ. Speculanţii nu pierd, dar există o diminuare a profitului pe care ar fi urmat să-l primească dacă au cumpărat acum un an“, a explicat Valeriu Onescu. Părerea este împărtăşită şi de alţi specialişti din domeniu. „Proprietarii nu mai scot cât voiau să scoată. Dacă nu sunt presaţi să vândă, pot însă închiria imobilul respectiv, deoarece în prezent închirierile sunt profitabile. Garsonierele, de exemplu, nu se închiriază sub 200 de euro“, a precizat Bibina Dică.

 


Persoanele care au cumpărat spre sfârşitul lui 2007 ar pierde la revânzare“

 

Situaţia din Craiova nu este singulară. Potrivit unui recent raport de monitorizare imobiliară realizat de anunturiparticulari.ro, persoanele care au achiziţionat în iarnă apartamente în Capitală, în scop investiţional, ar putea ieşi în pierdere dacă ar fi forţate să vândă acum. „Scăderea preţurilor de anul acesta era greu de intuit anul trecut, când în primele opt luni preţurile au crescut spectaculos. Prin urmare, cei care au investit în apartamente vechi în primele luni din 2007 vor înregistra profit la vânzare acum, în timp ce persoanele care au cumpărat spre sfârşitul lui 2007 ar pierde la revânzare“, se notează în raport.

 

Evoluţia cursului valutar creşte profitul proprietarilor

 

Totuşi, evoluţia cursului valutar poate să crească simţitor profitul proprietarilor. Dacă pe 9 septembrie 2008, euro era cotat la 3,5802 lei, cu un an în urmă, valoarea lui era de 3,3069 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 8%. Altfel spus, la fiecare 10.000 de euro investiţi anul trecut, proprietarii câştigă 800 de euro numai din diferenţa de curs valutar.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. unu-asa said:

  gabi daca tu esti aburici si nu te duce capul sa faci o investitzie imobiliara, de ce judeci pe altii.Asa zisa specula imobilara este in toata lumea.Dar barfe ca la noi in romania nu sa mai vazut.Astia care isi doresc stoparea preturilor la imobilare sunt niste stupizi.Pai lasati ca in toata lumea asta omul munceste 30 de ani ca sa aiba 2 camere…si la romani daca se poate 2 ani.Hai baieti sa fim seriosi ca poate nu va dati seama ce inseamna constructia unui bloc sau unei case, ca daca veniti sa munciti pe santier cereti 500E si daca vreti sa va cumparati casa facetzi gat ca e prea scumpa…la munca cu voi si o sa aveti si bani de casa.Acolo este progresulLA MUNCA nu la vorba

 2. Gasper said:

  Ce tot vorbiti de scaderea preturilor la imobiliare ! Electricitatea, gazul, combustibilul, preturile materialelor implicit, asta este ieftinire ?Pretul fierului a luat-o razna de tot, ce sa mai vorbim, forta de munca la mare pret iar media vuieste ca se ieftinesc imobiliarele. Nu uitati ca suntem in campanie electorala.

 3. Afaceri imobiliare said:

  Afacerile imobiliare sunt printre cele mai profitabile posibil. Si vor ramane asa indiferent de o situatie pe moment, cum este cea actuala. Secretul consta in faptul ca o cladire nu-si pierde pretul cu trecerea timpului si chiar daca pretul ei are fluctuatii, proprietarul tot poate scoate profit prin inchiriere. Asa ca pretul in acest caz il fac vanzatorii, nu cumparatorii ahtiati dupa chilipiruri.

 4. RO said:

  E corect a se pune mina pe munca ,imobiliarele cat va dura si cit de fericiti veti fi?Atentie,nu dau public dar negativul va aparea si cine va plinge?

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 septembrie 2008

Local

» Cimitir în flăcări
» Cererile pentru ajutorul de încălzire se iau de la Distrigaz
» Liceu neacreditat la Petroşani
» Cildro Mobilă va fi vândută
» 40.000 de zile de concedii medicale la CE Rovinari
» Băsescu – preşedinte, Geoană – premier
» Justiţia comercială, lăudată pentru eficienţă
» Moţiune pe agricultură
» Polivalenta, pălărie nouă
» Datornicii din 1 Mai, primii executaţi
» Şedinţă extraordinară pentru deblocarea activităţii CJ
» UE investeşte încă nouă milioane de lei pentru beneficiarii PNDR
» Interes pentru cultură şi sport, la Ipoteşti
» Ajutor pentru 95 de localităţi
» Noul laborator al DSVSA, aproape gata

Gorj

» Primarii, instruiţi de DSV
» Sute de inspecţii fiscale
» Avocaţii-mediatori vor mai puţine procese
» Elevi cu sănătatea în piuneze

Sport

» FC Drobeta, victorie cu rezervele
» CSM Vâlcea a câştigat clar la Caracal
» Pandurii, mai buni decât o arată clasamentul
» Costea a fost la un pas de excluderea din lot
» Gică Popescu crede că Ştiinţa va învinge pe FC Timişoara
» Robbie Keane a fost jefuit
» Domenech: Ziariştii mă vor decapitat
» Benitez l-a faultat pe Hyypia
» Primă fabuloasă pentru galactici
» Tricolorii mici se consideră vinovaţi
» CFR Cluj a scăpat de Essien
» Săndoi: Este posibil să fiu demis
» Tineret, ruşinea ţării
» Marius Toma, pe jumătate mulţumit
» Popa Seviştean, propus pentru a conduce CNOE
» Sorana, în actul secund la Atena
» Tomas Ryde a declinat oferta FRH

Bani & Afaceri

» Cehii aterizează în octombrie la Craiova
» Producţie dublă de grâu
» Guvernul a aprobat creşterea salariului minim
» Adio, speculaţii imobiliare!
» Încă un ajutor de stat suspect
» Distribuitorii de gaze vor majorarea tarifelor cu 10%
» România, campioana taxelor

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Dacia invadează Germania

Top