17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuinţele de lângă supermarketuri, mai căutate

Locuinţele de lângă supermarketuri, mai căutate

Pentru că tentaţia cumpărăturilor este mare în rândul craiovenilor, aceştia preferă apartamentele situate în vecinătatea centrelor comerciale. Acest detaliu nu mai influenţează preţurile respectivelor imobile.

 

Din nevoia de a economisi timpul şi de a li se lua un drum din picioare, apropierea de centrele comerciale reprezintă un atu al apartamentelor din zonele respective. „Vecinătatea cu supermarketurile şi hipermarketurile vinde mai bine locuinţele. Clienţii nu solicită în mod special acest lucru, dar, dacă au de ales între un apartament în apropierea centrelor comerciale şi unul aflat la distanţă, preferă prima variantă“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei Biros Imobiliare.

Afirmaţia este confirmată şi de alţi specialişti din domeniu. „Se vând mai bine locuinţele care au supermarketuri sau şcoli în apropiere. De altfel, şi noi folosim aceste elemente ca indicatori“, a precizat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare.

Dar supermarketurile şi şcolile nu sunt singurele elemente care vând mai bine locuinţele în Dolj. „Dacă au de ales, oamenii preferă locuinţele din preajma centrelor comerciale. Unii vor marketuri, alţii vor să aibă şcoli în zonă, în funcţie de priorităţi. De altfel, nici nu au de ce să se îndepărteze de ele“, a afirmat Valeriu Onescu, managerul agenţiei imobiliare Rai.

 

Craiovenii sunt foarte practici

 

Acest fapt este confirmat chiar şi de craioveni, care recunosc că apropierea de un centru comercial este foarte tentantă. Totuşi, dorinţa de a avea o locuinţă în vecinătatea unui supermarket sau a unui mall, chiar dacă nu a fost construit încă, nu este atât de mare încât oamenii să cheltuiească o sumă considerabilă pentru acest „lux“. „Normal că aş alege lângă un centru comercial. Aş ţine însă cont de banii pe care-i am, pentru că degeaba iau un apartament la 100 de metri de magazin, dacă e mai scump decât unul aflat la 500 de metri“, a explicat Magda A., de 30 de ani, din Craiova. De altfel, banii sunt elementul principal care duce la finalizarea unei tranzacţii. „Aş vrea lângă un supermarket, dar cu cât e mai ieftin cu atât e mai tentant, pentru că băncile tot împrumutul ăla îmi dau, indiferent ce vreau eu“, a spus Maria Vlad, o craioveancă de 50 de ani.

 

„Vecinătatea centrelor comerciale nu prea mai influenţează piaţa“

 

Pentru că banii contează, iar veniturile sunt aşa cum sunt, şi băncile au impus politici restrictive de creditare, preţul locuinţelor din zonele respective nemaicunoscând creşteri de preţ. „Vecinătatea centrelor comerciale nu prea mai influenţează piaţa“, a spus Nicu Răduţ. Dacă totuşi se înregistrează majorări de cost, acestea cunosc acelaşi ritm cu cele din alte zone ale oraşului. „Înainte a existat acest val de scumpiri. De fiecare dată când se deschidea un hipermarket, supermarket sau magazin cash&carry, preţul imobilelor din zonă cunoaştea o mişcare ascendentă. Acum nu se mai întâmplă acest lucru“, a afirmat Valeriu Onescu. La momentul respectiv, preţurile începeau să crească uşor când demara construcţia unui nou supermarket, urmând ca după deschidere acestuia să cunoască un ritm de creştere mai alert.

 

În Europa, mall-urile sunt un motiv suficient de creştere a preţurilor

 

Potrivit www.allpress.ro, în ţară există oraşe (cum este cazul Aradului) în care tendinţa este aceeaşi ca în Craiova. Există însă şi localităţi (precum Clujul) în care proiectele de mall au determinat, în ultimul an, o creştere considerabilă a valorii locuinţelor din apropiere.

Şi la vecinii noştri, proiectele şi inaugurările de centre comerciale sunt un motiv suficient de creştere a pieţei. În oraşul bulgăresc Ruse, cele şapte centre comerciale anunţate au dus la creşteri de preţ ale apartamentelor din zonă cu până la 10%. În Ungaria, un mare mall din estul Budapestei a reuşit în numai un an să „impună“ în piaţă majorări de cost ale locuinţelor din zonă cu 20%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII