17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCondescu negociază cu partidele

Condescu negociază cu partidele

Conducerea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) este dispusă să poarte negocieri cu toate partidele politice care au şanse să se afle la guvernare, în vederea acordării sprijinului la alegerile parlamentare din această toamnă. Preşedintele FNME, Marin Condescu, a condiţionat însă acordarea sprijinului pentru un anumit partid de însuşirea unei liste de revendicări sindicale, care să fie specificate în strategia de guvernare a formaţiunii politice respective. Sindicatele conduse de Condescu solicită organizarea producătorilor de cărbune din Oltenia şi Valea Jiului, în două complexuri energetice: Complexul Energetic Oltenia, compus din toate exploatările miniere din Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova şi o hidrocentrală de 250 MW, şi Complexul Energetic Valea Jiului, compus din Compania Naţională a Huilei restructurată, termocentralele Paroşeni şi Mintia şi o hidrocentrală. Altă revendicare importantă a FNME este sprijinirea construirii de noi grupuri energetice în Oltenia, respectiv în localităţile Plopşoru şi Motru, din Gorj.

 

Cine se va înţelege cu sindicatele
va coordona mineritul şi energia

 

Sindicatele conduse de Marin Condescu mai solicită acordarea de licenţe de exploatare pe o perioadă de 50 de ani, în perimetrele miniere din Oltenia.

În plus, FNME solicită aprobarea prin lege a unui program social care să cuprindă pensionarea şi acordarea pensiei în funcţie de grupa de muncă, precum şi reglementarea situaţiei persoanelor care au fost pensionate până în 2000. Sindicatele mai vor pensionarea anticipată a unor membri, protecţie socială în zonele monoindustriale şi pregătirea profesională, calificarea şi recalificarea personalului.

Liderul sindical promite că partidul care îşi va însuşi aceste doleanţe şi le va menţiona strategia economică de guvernare se va ocupa de coordonarea sectorului minier şi energetic. „În caz de alianţă la guvernare, coordonarea sectorului minier şi energetic va aparţine partidului cu care se încheie protocolul“, se menţionează în comunicatul semnat de Marin Condescu. Liderul de sindicat afirmă că există posibilitatea ca FNME să susţină punctual un anumit candidat dintr-un colegiu, iar, în alt colegiu, să fie susţinut candidatul altui partid.

Precedente nereuşite

 

Sindicatele miniere au mai avut un astfel de protocol încheiat în 1996 cu fosta Uniune Social-Democrată, condusă de Petre Roman. De asemenea, la alegerile din 2004, preşedintele Traian Băsescu a beneficiat, în turul doi, de susţinerea sindicatelor conduse de Marin Condescu. Ulterior, sindicatele l-au susţinut pentru postul de secretar de stat în Ministerul Industriei, pe probleme de minerit, pe fostul lider al PD-L Gorj, Ionel Manţog.

Condescu a declarat că „de-a lungul timpului, am susţinut oameni care apoi nu au mai confirmat, iar lucrurile bune pe care le aşteptam nu s-au mai produs atunci când aceştia au ajuns în anumite funcţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS