17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLicenţiaţii rămân fără locuri de muncă

Licenţiaţii rămân fără locuri de muncă

Deşi de pe băncile facultăţilor din ţară ies anual zeci de mii de licenţiaţi, numărul locurilor de muncă puse la dispoziţia acestora este în scădere. Potrivit ultimei oferte de servicii, firmele doljene solicită doar patru persoane cu studii superioare.

 

Vremurile în care diploma de facultate reprezenta biletul către o slujbă decentă şi o viaţă pe măsură au apus de mult. A rămas crunta realitate a zilelor noastre, în care locurile de muncă puse la dispoziţia licenţiaţilor sunt parcă pe cale de dispariţie.

 

„Am acceptat un post de vânzătoare“

 

„E greu ca student sau ca proaspăt absolvent de facultate să te angajezi. Suntem o categorie pentru care nu există locuri de muncă“, a declarat o tânără absolventă de facultate, care venise ieri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, cu speranţa că poate, de data asta, are mai mult noroc. „Am terminat anul trecut Facultatea de Ştiinţe Economice, dar ca economist nu am prea mari şanse de angajare. Am acceptat un post de vânzătoare. Nu-mi place situaţia, dar nu am ce face“, a adăugat aceasta.

În situaţia acestei tinere sunt şi alţi absolvenţi, care, abia plecaţi de pe băncile facultăţii, reuşesc cu mare greutate să ocupe un loc de muncă în specializarea dobândită. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate patru locuri pentru persoanele cu studii superioare“, a declarat Alina Ghercioiu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj. Acestea reprezintă mai puţin de 0,4% din totalul de locuri de muncă vacante şi constau în două posturi de economist, un post de consilier juridic şi unul de inginer construcţii civile, industriale şi agricole.

 

Joburi puţine pentru licenţiaţi, în perioada concediilor

 

Numărul de posturi vacante pentru licenţiaţi se menţine sub zece, de aproape o lună. Dacă săptămâna trecută doljenii cu studii superioare au avut la dispoziţie doar opt locuri de muncă, acum două săptămâni, numărul acestora a fost şi mai mic – doar trei. Chiar dacă la începutul anului erau oferite zeci de slujbe, ele nu au fost suficiente, deoarece, în Dolj, majoritatea firmelor sunt mici şi au nevoie de una-două persoane cu studii superioare, restul fiind angajaţi cu diverse calificări. Mai mult decât atât, chiar dacă, potrivit legii, sunt obligaţi să anunţe locurile vacante mai întâi la AJOFM, agenţii economici nu urmează întotdeauna această cale. Alt element deloc de neglijat este şi faptul că ne aflăm în perioada de concedii.

 

815 locuri de muncă, pentru persoanele cu calificări

 

Nu este de mirare că în ultima săptămână se observă o uşoară scădere a numărului total de locuri de muncă prezente în oferta întocmită de AJOFM Dolj. Acesta a ajuns la 959, cu 23% mai mic decât săptămâna trecută. Dintre acestea, cele mai multe posturi sunt pentru persoanele cu diverse calificări. „La nivelului judeţului sunt oferite 815 locuri de muncă pentru persoanele calificate pentru diverse ocupaţii din următoarele domenii: administraţie publică, prestări servicii, comerţ, construcţii, industria confecţiilor, transporturi“, a precizat Alina Ghercioiu. Pentru persoanele necalificate, AJOFM Dolj oferă 140 de locuri de muncă, în domenii precum construcţii (59), confecţii (56), întreţinere drumuri (14), manipulant mărfuri (8), femeie de serviciu (2) şi agricultor (1).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII