Branduri olteneşti, succes naţional

Autori


Cine nu a auzit de uleiul Bunica, de berea Golden Brau, de margarina Wiesana, de pâinea Pan Group, Vel Pitar, Boromir, de biscuiţii Salatini. Mulţi cunosc şi îngheţata Top Gel, ketchupul Tomi, uleiul Olpo. Toate sunt branduri din Oltenia, care au căpătat notorietate pe plan regional, naţional sau internaţional.

O serie de mărci „născute şi crescute“ în Oltenia s-au detaşat  în decursul ultimilor ani, pe o piaţă din ce în ce mai competitivă. În condiţii de concurenţă acerbă şi fără investiţii de capital de amploare, orice produs, oricât de bun ar fi, nu-şi poate croi drum către succes. S-au detaşat, de-a lungul ultimilor zece ani, mărci fabricate în Dolj şi Vâlcea. Astăzi vom evidenţia cele mai importante branduri din Dolj care au apărut în domeniul alimentar şi care au depăşit stadiul de mărci locale, fiind recunoscute la nivel naţional sau chiar internaţional. Toate produsele prezentate au o istorie importantă, iar companiile producătoare au contribuit la îngroşarea PIB-ului judeţului. Unele dintre ele s-au aflat la un pas de eşec în evoluţia lor, altele au devenit succese imediat de la demararea procesului de producţie.

Untdelemn de la Bunica

Uleiul Bunica (Untdelemn de la Bunica, pe numele său întreg) este folosit aproape în fiecare gospodărie. Brandul, originar din comuna Podari, de lângă Craiova, a ajuns în primele trei pe ţară, după cum afirmă directoarea de vânzări şi marketing a Cargill Oil România, Angela Dinu. Totul a început la Podari în anul 1999. A fost mai întâi producţia de margarină, apoi s-a creat o rafinărie. În septembrie 1999, s-a înfiinţat prima marcă de ulei numită „Sonnen Blumenhol“, iar în primele zile de la demararea producţiei s-au vândut 700.000 de sticle de un litru, potrivit datelor prezentate de actuala companie Cargill Oil. După trei luni, vânzările au scăzut drastic, iar echipa de antreprenori a decis că trebuia să fie schimbat numele mărcii. Specialiştii au propus iniţial să se numească „Untdelemn de la Mamaia“, dar cuvântul „mamaia“ nu era aproape de consumator, nu-l reprezenta. Aşa a apărut „Bunica“. În primii ani de producţie, Bunica a cucerit piaţa locală. În 2005, fabrica de ulei de la Podari a fost achiziţionată de grupul Cargill – companie cu acţionariat majoritar american, recunoscută pe plan mondial în domeniul pieţei cerealelor, şi nu numai. Uleiul Bunica s-a dezvoltat treptat, iar în prezent brandul are distribuţie naţională. Deşi refuză să precizeze cota de piaţă actuală şi cantitatea zilnică de ulei produsă la Podari, din raţiuni comerciale, compania Cargill spune că brandul Bunica evoluează de la an la an atât calitativ, cât şi cantitativ. „Creşterea o punem pe seama programelor de comunicare, a investiţiilor în procesul tehnologic şi a inovaţiilor atât pe partea de ambalaje, cât şi a formulei produselor. Untdelemn de la Bunica continuă să rămână un produs natural, cu un ambalaj ce asigură o manipulare şi depozitare eficiente, dar oferă şi o formulă specială (…) atunci când ne referim la uleiul pentru prăjit“, a precizat, pentru GdS, managerul de vânzări şi marketing al Cargill Oil România, Angela Dinu. Pe diverse paliere, Untdelemn de la Bunica este la concurenţă cu Unisol şi Floriol, pe segmentul „private label“, dar şi cu altă marcă locală, uleiul Olpo, pe segmentul „economic“, afirmă conducerea companiei. Olpo a apărut prin îmbinarea primelor două litere din cuvintele Oltenia – Podari, iar acum este un brand local, concurent cu celelalte mărci fabricate lângă Craiova.

 

Wiesana nu se mai fabrică în Bănie

Margarina Wiesana la pachet sau la caserole este încă o marcă născută în Craiova. Iniţial importată din Germania în 1994, apoi produsă la Craiova din 1995 de firma Topway Industries, Wiesana a depăşit toate problemele întâmpinate de companie. În anul 2002, fabrica Topway a fost cumpărată de grupul norvegian Orkla Foods. Informaţiile date publicităţii de companie arată că producţia de margarină de retail s-a transferat la Bucureşti, în timp ce la Craiova s-a mutat fabricarea întregii cantităţi de margarină industrială. De aproximativ doi ani, margarina Wiesana nu se mai fabrică în Craiova. „După preluarea Brinkers (Bucureşti – n.r.), în vederea eficientizării producţiei şi a alinierii produselor la legislaţia europeană, a avut loc un transfer de activitate legată de margarina retail de la Craiova la Bucureşti, în timp ce producţia de margarină industrială a continuat şi s-a dezvoltat la fabrica din Craiova, preluând şi volumele care se produceau anterior la fabrica Brinkers din Bucureşti“, a declarat pentru GdS Manuela Banu, managing director al Orkla Foods România.

Deşi nu mai putem spune că mai este o marcă din Oltenia, ci doar că e de origine din această zonă a ţării, Wiesana a fost relansată pe piaţă la începutul anului. „În februarie 2008, Orkla a relansat margarina Wiesana atât la nivel de ambalaje, cât şi ca producţie“, a precizat  Manuela Banu, managing director. Ketchupul Tomi, produs tot la Craiova, contează pe piaţa de profil în special în ultimii ani. Marca a fost fabricată pentru prima dată în anul 1997 şi de atunci a cunoscut o dezvoltare continuă. În ultimii doi ani, compania Orkla Foods România SA a trecut prin perioade dificile în ceea ce priveşte businessul din România. Potrivit Ministerului Economiei şi Finanţelor, Orkla Foods a înregistrat, în 2006, o pierdere netă de aproape 15 milioane de lei.


50 de tone de îngheţată Top Gel pe zi

Alt brand care şi-a câştigat un loc de top pe piaţă este îngheţata Top Gel. Ieftină şi bună, ea a prins la toate categoriile de consumatori. Iniţial produsă în Craiova, fabrica s-a mutat în imediata apropiere a oraşului, în comuna Cârcea. Ultramodernă şi utilată după ultimele standarde, ea produce zilnic, în perioada de vârf, 50-60 de tone de îngheţată de diverse sortimente. Compania oltenească, la care acţionari sunt doi craioveni, s-a lansat puternic pe piaţă cu un produs simplu, cunoscut de consumatori sub numele de vafă, fabricată acum în tone pe zi. „Vafa este produsul tradiţional care a consacrat numele Top Gel. Am fost primii care am produs acest gen de îngheţată, iar acum vafa Top Gel a devenit un produs naţional“, a spus managerul general al companiei craiovene, Adrian Asan.

Alt produs care se produce şi se vinde în cantităţi industriale este îngheţata la cornet, în diverse sortimente. Din informaţiile furnizate de companie, cota de piaţă a Top Gel pe anul 2007, la nivel naţional, a fost de 15%, la o cifră de afaceri de 11,35 milioane de euro. Pentru 2008, îngheţata autohtonă tinde către 20% cotă de piaţă. Marca Top Gel a câştigat teren datorită marketingului: se orientează vânzările către magazinele mici, de la colţul blocului şi nu numai, nu neapărat în supermarketuri. Managerii mizează pe principiul că oferă clientului un produs care poate fi consumat pe stradă, la serviciu, acasă. „Politica noastră este de a merge pe comerţul tradiţional, la micii clienţi, pentru că, din experienţa noastră, îngheţata de impuls se pretează cel mai bine la acest gen de comerţ“, a adăugat managerul general al Top Gel.

Principalul dezavantaj în acest domeniu este că fluxul de producţie nu poate fi asigurat pe tot parcursul anului, pentru că produsul se consumă numai în sezonul cald şi foarte puţin iarna. Datele publice de pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor arată un profit în uşoară scădere în 2007 faţă de anul anterior, dar pentru că s-au făcut investiţii masive în logistică şi utilaje, au spus responsabilii companiei. Noua fabrică Top Gel de la Cârcea a „înghiţit“ investiţii de zece milioane de euro.

Alte branduri olteneşti de succes regional şi naţional, cum ar fi Golden Brau, Pan Group (cu biscuiţii Salatini), Boromir şi Vel Pitar, vor fi prezentate în ediţiile viitoare ale ziarului.

Oltcit – un brand care a scris istorie

Mărcile din Dolj care nu se mai fabrică în prezent şi-au pus amprenta pe istoria economică a judeţului. A fost odată Oltcit (Oltenia Citroen). O maşină mică, dar care a încântat clienţii ani buni atât la nivel regional, cât şi naţional. Firma mixtă româno-franceză a construit din temelii actuala fabrică de autoturisme, unde acum se găseşte a treia generaţie de producători mondiali de maşini, ce poartă numele Ford. De asemenea, deşi nu au fost concepţii olteneşti, autoturismele marca Daewoo au făcut istorie în Craiova. Coreenii de la Daewoo au avut cel mai mare succes cu brandul Matiz, supranumit „micul gigant“, care nu se mai produce de câteva luni, dar care a făcut valuri în România. Fabricantul de autoturisme a reuşit să vândă românilor 123.000 de Matizuri, în numai câţiva ani.Comenteaza acum

68 Comentarii

 1. Victor Socolovici said:

  Nu inteleg de ce nu mai exista pe piata ,,marcile ,, romanesti si/sau oltenesti de ulei comestibil ,,Bunica,, inghetata ,,top gel,, si alte marci de produse alimentare, vestimentare, electrice si electronice .
  In schimb, in limba englezo-romana de lemn exista ,, branduri,,.
  Mi-o inchipui pe nu stiu ce femeie de la tara(si de la oras) din generatia ,, baby-boomer,, cerand :dati-mi un kil de ulei din brandul Bunica,, !
  E drept ca orice limba se imbogateste continuu(si cu) neologisme, dar noi o ,,branduim ,,rau pe-a noastra!.
  Cum se zice in limba cumana(dacii si romanii nemaifiind mandrii stramosi ai romanilor),, marca de autoturism Oltcit,,?

 2. limba romana said:

  bravo domnule Socolovici! D-na (D-ra) autoare o gandi (daca o catadicsi sa gandeasca la asa ceva) ca transformarea inseamna automat evolutie si din cate se vede dumneaei nu a auzit pana acum de involutie, punand vartos osu’ la implozia limbii romane. Ca sa nu mai vorbim (scriem) de vocabulele vehiculate la nivel oficial sau la televiziune precum “summit-ul” (reuniunea) si altele, de care utilizatorii respectivi sunt tare mandri. Hai sa vedem ce mai gasim in articolul acesta: “loc de top”, “margarina de retail”, “managing director”, “(compania Orkla).. bussinessul din Romania”, “private label”. Imi cer scuze daca am omis vreuna. Bravos natiune, halal sa ne fie. Domnule redactor sef, zguduiti-o putin pe autoare, mai are putin si da in snobism (daca nu e prima data inseamna ca a dat deja). Daca o face in privat e treaba ei dar intr-un ziar e de-a dreptul scandalos.
  Domnule Socolovici, cei de acasa n-au cum sa stie ce e aia “baby boomer”, presupun ca ati scris-o din reflex. Iacata despre ce e vorba: asa se numesc cei care au facut parte dintr-un val peste mediu de nasteri (cumva similar “decreteilor” de la mijlocul anilor ’60 de la noi) si care au ajuns la pensie. Baby=copil , boom=explozie. Numai ca respectivii “baby boomer”-i s-au nascut in masa din cauza dictaturii religioase din Quebec in timpul careia avortul era demonizat iar preotii indemnau cu osardie femeile sa procreeze cat mai mult. Sper ca nu v-ati suparat, domule Socolovici, pentru cele adaugate.

 3. ANI said:

  GRESIT!!!!
  Marca Untdelemn de la bunica a fost produsa prima data tot de catre firma TOPWAY la rafinaria din strada Caracal.
  “Totul a început la Podari în anul 1999”-TOTAL GRESIT!!!!! Madam Angela DINU, mai documentati-va pe colegii mai vechi inainte de a da declaratii aberante.

 4. Radical said:

  D-lor de la 1 si 2 , eu ma consider un patriot (poate ca sunt , poate ca nu), iar aceasta este o parere personala. Eu sunt mandru de originea mea dacica, si un pic de cea romana, daca o fi prin genele mele. Dar pe aici au trecut : turci, tatari, rusi,cazaci, polonezi, nemti, etc, asa ca nu stiu de ce am considerea ca ne tragem din romani si nu din daci. In felul asta ne tragem din toti “turistii” care au trecut pe aici. Trebuie sa fim mandrii de originea pe care consideram ca o avem … Limba este intr-o continua transformare. Lasand la o parte convingerea mea ca limba latina se trage din cea daca si nu limba romaneasca din cea latina, lasand la o parte opinia mea ca noi suntem precursorii limbii latine, vreau sa va spun ca orice limba de pe pamant (chit ca nu pot demonstra acest lucru, pentru ca n-am fost niciodata in Surinam), este intr-o continua transformare. De data asta a invins limba engleza. De ce am acceptat sa scriem in DEX ca 90 % din cuvintele noastre se trag din latina si franceza ? Exista vreun cuvant romanesc in dictionar ? NU ! Sunt si din turca (ex : sictir) si din tiganeste (ex: misto) , dar din romaneste, canci (si asta e tot tiganesc). De ce am acceptat cuvantul “pantalon” din franceza si nu il folosim incontinuare pe “itar” ? De ce folosim : jupa, cravata, poarta, etc ? ele vin din franceza ? Sunt bune cele care au o alta origine decat cea acceptata de lingvisti si de obisnuinta noastra ? Intradevar, trebuie conservata limba pe care o avem, dar in afaceri e cam greu. Acum vreo 17 ani, m-am dus la un partener de afaceri sa vand ceva si mi-a spus ca va trebui sa ii dau un “discount” , tinand cont de sistemul de colaborare. L-am asigurat ca v-a primi, dar am plecat transfigurat ca ma gandeam ca nu am cum sa fac rost de asa ceva. Unde s-o gasi “discount-ul” asta ! Intre timp m-am dumirit si m-am adaptat. Nu se mai zice “cu bucata” se zice “en-detail” si mai nou “retail”. Invinge engleza. Asta e ! Ideea este sa ai grija unde folosesti cuvintele englezesti si unde pe cele romanesti. In cazul de fata (ma refer la articol) puteau fi folositi oricare dintre termeni, dar daca incepi in engleza, termini asa. E ca in “reclama” de la Carcotasi : Mamaie, de maine vei primi banii pe card ! Unde muicaaa, pe gard ?

 5. Lingvistul said:

  Bravo! Felicitari! De la margarina la….neologisme!! Si-apoi , ce aveti cu neologismele sau cu englezismele ?? Nu sunt noi doar tara …francofona?? Dixit !

 6. Florentin said:

  Oltenii au ingropat la Craiova doua marci auto de renume mondial, Citroen si Daewoo. Daca ii lasa Ford sa-si faca de cap, o vor pati si ei. din toata gama Daewoo si-au ales tocmai Matiz, in loc sa fi fabricat Leganza cu motorizare diesel de provenienta GM sau Opel. Cred ca ar fi fost cea mai buna alegere, o restilizare a Leganza. Ramanea lumea pe Daewoo, nu se mutau asa multi pe Passat.

 7. gabi said:

  bine ar fi sa fie cum spuneti, sa avem branduri importante de aici, insa situatia nu prea sta asa. golden brau si alte cateva din cele scrise de voi se fabrica in mai multe locuri in tara, printre care si craiova. pan group e o mizerie, o rusine. a prins o perioada de monopol de pe urma careia inca traieste bine. ce branduri lansate de ei in ultimii 2-3 ani cunoasteti? salatini a fost mare pana sa se lanseze rontzy si celelalte. oricum la ce comunisti lucreaza acolo sa fie multumiti ca inca mai trag dupa perioada in care erau singurul producator din zona.

 8. valgor said:

  A adopta neologisme inutile care sa inlocuiasca alte neologisme mi se pare un semn clar de incultura sau de supunere culturala. Si daca auzi si cum le pronunta romanasii nostri te umfla rasul. Zice una pe la antene “sport flesh” de exemplu, de te duce mintea la alte alea. Oricum nu mai e nimic de facut.

 9. trotineta Fraud said:

  Et tu Radiicalus?!!! In Germania si seniorii stiu ce inseamna cool in timp ce juniorii prefera sa foloseasca geil! Oare ce-o vrea sa insemne dupa 60 ani de ocupatie americana?!!! Sint de 10 ani in Germania si nu cred ca am auzit de mai mult de trei ori “cool”, ce sa mai spun de alte cuvinte in engleza nici in mass media, nici la nivele oficiale politice sau de firma, nici pe strada, nu v-ar fi rusine!!!! Dupa ce v-au luat banii si resursele naturale, acum va iau paminturile, mai ramine traditia si veti deveni pinguinii perfecti!!! Hop pestele, dau ei din aripioare!!! In subteran se duce o lupta acerba impotriva crestinitatii (vezi Noul Testament ars anul acesta in plina strada intr-un stat “democratic”). Cind vi se va lua complet religia si limba nu va veti lamenta nici-unul ca ati fost vinduti! Nemtii deja incep sa se simta mai mult europeni decit germanici… italienii la fel! Cind toata planeta va deveni o natiune cu un singur guvern, veti fi mutati in functie de interesele acelui guvern peste tot fara sa opuneti cea mai mica rezistenta pentru ca nu veti mai avea nici macar idee ce inseamna patriotismul, va trebui sa-l cautati in dictionarele limbilor moarte! Dle Radical, pasareasca vorbita in “afaceri” nu are nici-o legatura cu romana, daca te pretinzi patriot nu inseamna ca trebuie sa o accepti: ” engleza a invins”! Pentru documentele oficiale, romana este inca obligatorie! Ma asteptam la mai mult de la tine despre aceasta PROBLEMA! Nu inteleg de ce tocmai cei care sintem peste hotare trebuie sa aparam limba si glia mai mult decit voi! Sa nu indraznesti sa-i vorbesti unui neamt de rau Germania!!! “Da´ ce ba, io traiesc ca neamtu?!” vor spune unii, si ii voi intreba “In bunastare sta nationalitatea ta?” Una din conditiile aderarii la E.U. este renuntarea la suveranitate (cred ca este evident in situatia actuala)! Voi ati luat-o inainte si incepeti sa renuntati voluntar si la limba romana? Oare ce-ar scrii (sic) Eminescu despre asta? Am mai spus pe aici ca saptamina trecuta am tipat la un neamt “Daca vrei sa mai vorbim sa-i spui TIMISOARA nu Temesvar!!! Iar Cind vorbim de Sibiu sa nu indraznesti sa pronunti Hermanstadt!” Culmea e ca vecinul,un senior ungur stie de Sibiu nu de Hermanstadt! Si mai stie ca Basarabia si Moldova erau teritoriu romanesc!!! E tragica situatia, si se pare ca nu sint singurul care o vede asa!

 10. trotineta Fraud said:

  trebuia sa-mi dau s´ama ca Ramona a debitat asemenea timpenie!!! 🙂 Nu ai vrut sa vii la o cafea, invatai romaneste!

 11. Radical said:

  Trotinetooo, ai calcat pe dude si ti s-au patat rotitele. Dar se ia cu Ariel. N-ai inteles nimic, pentru ca esti limitat in gandire, dupa cum ti-am mai zis. esti o enciclopedie ambulanta, si cand spun ambulanta ma refer la laptop, nu la creierasul tau, dar in rest stai prost la capitolul logica. Daca chiar ai citit ce am scris, o sa vezi ca am plecat de la originea limbii romane. Cata vreme originea este dacica si nu latina sau franceza, atunci putem sa facem galagie. Cata vreme spunem ca limba noastra nu e a noastra ci a latinilor si a francezilor, atunci nu avem limba. Daca demonstram ca limba noastra e mai veche decat a lor, si ca de fapt ei vorbesc limba noastra, atunci am invins, pana atunci, sa vorbim limba altora.

 12. taz said:

  mai troti, pai nu vazusi ieri (sic !) cum te face lumea taran daca folosesti cuvinte din “evul mediu” ? merge si engleza… hau du iu du ? ha, ha, ha…

 13. ia brandu neamule said:

  Iaca si cretineta cu aberatiille lui conspiratorii. Undeva, intr-un spital, o camera capitonata te asteapta cu dragoste… inapoi.

 14. trotineta Fraud said:

  ori nu iti citesti posturile ori nu ai idee despre ce scrii! din postul tau rezulta ca va trebui sa ne acomodam cu aceasta invazie a limbii engleze! nu trebuie sa fii obraznic de fiecare data pentru ca si eu pot si daca incepem nu mai terminam! cum dracu vreti sa fiti respectati peste hotare daca voi una doua sariti la bataie?!!! esti jalnic radicalule, de data asta ai dat rrau cu bita in balta!

 15. taz said:

  eu ma gandeam de ce mancam “polonezi” si nu “oltenesti”… ce multi-culturali suntem, domn’e !!

 16. ia brandu neamule said:

  Patetici sunt cei care isi construiesc identitatea pe baza sunetelor pe care le formeaza cind deschid gura, a grupurilor de semne pe care le astern pe hirtie, sau a fiintelor supranaturale in care cred. Denota minte ingusta, creer marginit lipsit de capacitati creative si… patetic.

 17. trotineta Fraud said:

  de la 79.117.191. asta n-am invatat nimic de cind sint pe acest forum! nici de la ciuborg! de la Radical am aflat ca nu sint latin! si imi este mai bine! de la altii ma cizelez…… mai Charlie Chaplin, altceva mai poti in viata aia a ta amarita?

 18. Radical said:

  Tu ai inceput Trotineto, prin fraza : “nu v-ar fi rusine” . Pana acum nu am facut lucruri de care sa imi fie rusine. Tu jignesti, iar eu sunt un mediu propice pentru propagarea unui scandal. Pastreaza distanta si iti promit ca o sa te las in boii tai putere, cu cei mai putini obraznici. Eu stiu ce am scris. Nu am scris ca va trebui sa ne acomodam, asta e interpretarea ta. Eu am spus ca au invins. Atat ! Tu nu ai puterea sa recunosti infrangerea. Asta e realitatea si imi pare rau ca asta e. O fi doar o batalie, o fi intreg razboiul … nu stiu. si spun ca au invins, pentru ca eu traiesc aici si vad cum involueaza societatea romaneasca. Nu ai ce ii face. Sa intru in politica si sa schimb eu ceva ? Va trebui sa stau la aceeasi masa cu golani agramati si cu tot felul de scursuri care fac politica pentru scopuri private, nu pentru Romania. asta e motivul pentru care am spus ca suntem invinsi, in nici intr-un caz nu am spus ca trebuie sa ne acomodam. Am mai spus ca poti folosi cuvinte (indiferent de care) dar depinde unde le folosesti. In padure e bine sa urlii ca lupu’, in afaceri trebuie sa vorbesti engleza, acasa cu copii sa faci ca saltimbancul, etc. Ma obosesc explicatiile astea pentru tine. Deja mi-a venit Dor de Dorulet.

 19. zaharia said:

  La orce vorbă se rostesc cuvinte ce trebuie să crape obrazul de ruşine celor ce mai spun că sînt romîni şi distrug graiul natal.Orce ţară din lume îşi păsrează limba şi portul părintesc şi numai în romînia se distruge tot.BRANDURI,JOB,NEC TARINE…….ETC.Poa te branduri sînt cele rămase de la război ne explodate;nectarine sînt nectarul ce e cules de albine şi-i spunea miere;job se spunea prin diverse lucuri la cioburi diverse,la diverse alte expresii de om ne întreţinut fizic şi de rîsul lumii ori bonlav mental.AVEM OAMENI DEŞTEPŢI AI SCRISULUI ROMÎNESC DE NICI EI NU ÎNŢELEG CE AU SCRIS ŞI AU NOROCUL CU DIVERSE TASTATURI ELECTRONICE ŞI POT SĂ-ŞI DEA SEAMA DE CEIA CE FAC……………!!

 20. Mihai said:

  Uitati aici cum se sterge istoria:
  http://www .adevarul.ro/articol e/casele-monu-ment-i storic-abandonate/36 1668

 21. trotineta Fraud said:

  uite ca dupa 15 ani de imigrant pe mine nu m-a invins nimic, ba chiar scriu si vorbesc mult mai bine decit cei ramasi in tara si poate chiar cu studii mai multe decit mine! au invins dar nu trebuie sa ne acomodam?!!! 🙂 oare cum o fi asta?

 22. trotineta Fraud said:

  Charlie Chaplin, daca ai sti si alta limba in afara de maidaneza ti-as recomanda articolul de la http://www.canberrat imes.com.au/news/loc al/news/general/popu lation-bomb-ticks-lo uder-than-climate/11 73782.aspx
  Dar am o banuiala ca engleza e o specialitate de pasta pentru tine!

 23. Ginel said:

  Are mare dreptate troti: de ce noi de afara trebuie sa aparam limba romana impotriva celor dinnauntru?! De ce noi cei de afara? Pentru ca noi vedem cum se comporta cei in tarile in care stam. Eu a trebuit sa-i explic unui om de afaceri italian de succes, cu studii, ce inseamna ,,lobby,,. De fapt are mare dreptate, de data asta-, in tot ce a scris.Pentru Radical: daca esti dac, ce limba vorbesti, daca nu tot latina?! Limba dacilor era tot limba latina. Daca nu ma crezi, demonstreaza-mi! Barza, varza, viezure, manz!

 24. sudistu' said:

  “Brand-uri” cu adevarat oltenesti sunt foarte putine…Nu e de mirare…In afara de orgoliu si de smecherie nu prea ne iese nimic (mai ales pe la Craiova)…

 25. Dan D-orulet R-otariu said:

  TF te patimesti degeaba pentru ca vulgul e mai numeros decat luminatii. Acum Radical o scoase si pe asta “ca 90 % din cuvintele noastre se trag din latina si franceza” desi proportia data de specialisti e ca in jur de 60% au radacina cuvintelor roamnesti este limba latina. Jenantul Radical mai dadea si discount desi nu stia ce inseamna, dar el dadea. Mai spune si prostia ca limba se schimba (asa cum vrea el), insa trebuie sa mai treaca timp sa inteleaga ca introducerea de noi cuvinte in limba romana nu inseamna ca isi schimba cuvintele deja intrate sensul asa cum foloseste prost, ca tot vulgul, termenul de frustrat. Despre restul ce pot sa spun … am pierdut timpulo sa-l tratez pe Radical pentru ca el se da foarte elevat si destept, in timp ce el singur ne povesteste cat de inept este. Ma intreb, retoric, cat de destoinic poate fi un afacerist care promite unui potential partener ceva ce nu stie ce inseamna?! Offf, si ne mai miram ca suntem unde suntem dpdv economic, cand oameni atat de nepriceputi actioneaza in economie! Iata de ce comunistii or sa-o fie permanent superiori!

 26. trotineta Fraud said:

  avind foarte des contact cu turcii de pe aici, am ramas uimit de cite cuvinte romanesti sint aproape identice in limba turca: cizma, ciorap, ciorba….. doar citeva…. adunasem vreo 20-30 intr-un timp!… Poate sint multe-putine dar ce m-a uimit este fonetica aproape identica!!! Apropos de italieni: pe cind ma jucam de-a imigratul prin Italia, am ramas (eram in picioare) stana cind un patron , mort de beat si de cultura mi-a spus ca fara planul gen. Marshall si daca Romania raminea independenta el muncea “acum” (atunci) pentru mine! Daca tziganii spun ca sint romani si ciuborgii isi ascund nationalitatea (acceptind ca este inginer bineinteles) DE CE VA REVOLTATI PE TASTATURA CA SINTEM VAZUTI DREPT TIGANI?!!!! Aici e mai important sa ne jignim si sa ne luptam pina la moarte pentru idealuri decit sa gasim ceva de mijloc? Daca eu sint pro-socialist ma face sub-uman? Sau pe Socolovici? Sau pe Rotariu? Pacat ca Socolovici si Rotariu nu au rubrica cel putin saptaminala !… Esti sub-uman daca tie iti plac portocalele si mie piersicile? Dar salata de fructe maninci!!! Jalnic!

 27. Dan D-orulet R-otariu said:

  Tehnologia de fabricare a uleiului rafinat:

  Dupa selectarea oleaginoaselor, in decorticator se decojesc, apoi se prajesc dupa care prin presare rezulta 1. Ulei primar si 2. broken, apoi broken-ul este imbibat cu benzine de extractie in vederea extractiei chimice a uleiului din broken, dupa care amestecul se preseaza rezultand 2.1. ulei secundar (ulei amestecat cu benzinele de extractie) si 2.2 srot. Uleiul primar se decanteaza rezultand ulei de prima presa si zat de ulei. Uleiul secundar se baga in coloana de rafinare (de unde vine si numele de ulei rafinat) in care se desprate prin fierbere uleiul de benzinele de extractie, iar benzinele de extractie sunt din nou introduse in broken formand o bucla tehnologica, descrisa mai sus. La finalul proceselor descrise rezulta: ulei de prima presa, ulei extras chimic, srot si zat de ulei. Uleiurile obtinute se amesteca si urmeaza dezmucilaginarea (scoaterea mucilagiilor din ulei care presupune fierberea uleiului amestecat cu apa), apoi extractia acizilor grasi (care se obtine prin amestecarea uleiului cu soda caustica, operatiunea extinde termenul de garantie de la 3 luni la minim un an si scade aciditatea naturala a uleiului), dezodorizarea (fierberea intr-o incinta vidata a uleiului pentru ca acesta sa-si piarda gustul si mirosul lasat de benzinele de extractie, asa numitele benzine usoare), apoi urmeaza winterizarea (firberea la peste 2oo grade Celsius) care presupune scoaterea cerurilor. Asta e uleiul „natural” Bunica, pofta buna! Culmea e ca demersul ziaristic trebuia precedat de o minima informare (pe care am facut-o eu mai sus), iar declaratia reprezentantului firmei producatoare trebuia contracarata cu intrebari, din pacate …. Si acum comparati uleiul rafinat descris mai sus cu uleiul obtinut din presarea la rece care presupune: selectare, decorticare, presare la rece (in timpul presarii nu se depasesc 50 gr. Celsius), decantare si filtrare. Procese absolut naturale care nu distruge nimic, insa termenul de garantie e de doar 3 luni si uleiul are gust si miros de floarea soarelui, iar aciditatea-i da un usor gust de amar (oricum intra in mancare nu e consumat gol).

 28. trotineta Fraud said:

  despre devalorizarea traditiilor si in tarile “civilizate” (aici despre Mama Lor) puteti citii (sa fiu in pas cu lumea ca altfel nu pot sa-mi beau berea linistit asa cum altii nu pot sa faca afaceri) la http://www.rense.com /general82/cjt.htm Asemanarea cu situatia romaneasca ESTE INTENTIONATA!

 29. Mihai said:

  CA sa revenim la subiect: Orkla Foods Romania reloca productia de ketchup de la Craiova la Covasna!

 30. trotineta Fraud said:

  Mihai, pentru tine e mai importanta margarina sau limba romana? Sau trebuie sa ne conformam “indicatiilor pretioase” ale GDS-ului?

 31. Radical said:

  Ooooo, a aparut mizeria umana pe imaculatul alb al foii nescrise. Dupa cum am spus, sunt un mediu propice pentru propagarea unui scandal. Ma las dus de val. El va ramane un frustrat in continuare ca vad ca insista sa comenteze termenul, dar am sa il schimb de azi inainte si il voi numi neadaptat. Nu stiu de ce imi racesc gura (respectiv incing tastele) sa explic unor inchistati intelectual ce vreau sa spun. Insirarea unor cuvinte in fraza, folosirea de fraze alambicate, folosirea unui ton important, nu reprezinta calea spre a spune ceva. Poti sa baigui o saptamana fara sa spui nimic. O sa ii raspund tot Trotinetei : “de esti tu acela, du-te inapoi, si-ti va fi mormantu-ncununat de flori” … au invins turcii in poezia sus citata, dar Stefan cel Mare nu s-a acomodat. NU stiu cum naiba sa iti mai explic ! Am avut intotdeauna pretentia ca am talent pedagocic, dar am impresa ca ar avea mai mult succes cu tine cei de la scolile ajutatoare. Despre mizeria umana cu nume de DOR de duca , cel care a inventat ROATA sau mersul pe jos nu am pretentia sa inteleaga. El recita acum din invataturile partidului care l-a creat ca om (pardon, monstru). Nu am facut niciodata pe elevatul, am facut pe corectul. Daca am promis ceva, am promis pentru ca asa e in afaceri si m-am tinut de cuvant, ca si in ziua de azi, ca dovada ca exist si sunt in top, dar inca n-o sa ii spun cine sunt. O sa se simta umil ca m-am coborat pana la el, intocmai ca un Luceafar bland. Daca nu am stiut pana atunci ce inseamna un cuvant nu inseamna ca am fost sau sunt “inept” , inseamna ca la un moment dat nu stii ceva, daca te complaci in situatie , atunci e altceva. Problema este ca in perioada aceea pe care el a pierdut-o, apareau termeni noi si apareau in valuri, nu aveai timp sa fii la curent cu tot, iar cei care foloseau termenii, o faceau ca sa epateze. Inca o data revin la ce am spus (folosesti cuvinte in functie de loc, interlocutor, etc). In cazul mizeriei umane, nu trebuie folosite cuvinte, dar eu nu respect regulile. Legat de procentul de 60 % sau 90 % de cuvinte imprumutate, eu nu ma pricep la procente ca zbanghiul decrepit, ca nu ma preocupa. Oricum, m-am distrat si de data asta. Cum il zgandari un pic, cum apare … ca praful intr-un covor vechi.

 32. limba romana said:

  Bravo, Troti! Dar sa stii ca si Radical are dreptate dintr-un punct de vedere: s-ar parea ca intr-adevar, latinii se trag de’p’ici-sa dupin’ Carpati, neam de ce-o fi fost inainte de traci sau chiar din ei. Treaba cu snobismul e insa indiscutabila. De fapt, totul este un mimetism intretinut si potentat in principal de si prin mijloacele de comunicare in masa. In Franta sezice “spray” nu “deodorant”, in Quebec “patates” nu “pommes de terre”, Troti, mai da si tu un exemplu de servilism lingvistic din “ando Jermania mancatias” ca eu nu “cunoaste”. Oricum, multumesc tuturor pentru replici, asa se face polemica, sa ramanem “cilivizati”.

 33. tr said:

  daca vrei sa fii pedagog ajuta-ma (-ne) sa-mi imbogatesc vocabularul si sa imi stilizez limbajul asa cum o fac multi pe aici….. Valgor, Socolovici (nu mai fac lista) si chiar citiva autori de articole precum Cristoiu! Daca sint de acord sau nu cu opiniile lui politice nu cred ca are importanta acum! Cu limbajul asta al tau de birjar, oricit ai fi de potent financiar esti pe linie cu ciuborgul si Charlie Chaplin! Nu folosesti nimanui cu nimic! Posibilitatile tale financiare iti folosesc doar tie! Pedagog? Mai lipsesc manele! In afara de ideea cu originile poporului roman, ramii o nulitate negativa pe acest forum! Pina si Florica era mai folositor, pacat ca nu se mai aude !

 34. Mihai said:

  pt 32 -trotineta Fraud. Poti sa-ti faci un blog si sa scrii despre lb romana cat vrei. Aici e propus un alt subiect. care mie mi se pare interesant. Mi se pare interesant pentru ca tine de Craiova, de oamenii ei. Ce zici de faptul ca 60 de oameni vor fi concediati din cauza relocarii productiei? De ce o fi relocata productia? Patriotismul vostru e de 2 lei – doar vreti sa dovediti cat de “culti in cap sunteti”. Hai sa ne mandrim cat de bine stim sa scriem romaneste, ca nu facem greseli de ortografie si GATA ….toate problemele Romaniei sunt rezolvate.

 35. trotineta Fraud said:

  Mihai, din 36 posturi doar tu si cu Ani de la 3 ce va obositi cu margarina! De ce te legi de mine?!!!

 36. www.craiova4all.ro said:

  fotbal = oltenia = noi !!! viitor +prezent+trecut

 37. Radical said:

  Pt nr. 35. Sunt roacker fraiere. Nu imi plac manelele, iar pe clasici i-am ascultat cand tu nici nu stiai ce e aia cheia sol, sau cheia fa … sau nici acum nu stii . “Embargou” va place ? De ce il acceptati ? E englezesc 100 %. Deja vis-a-vis se scrie vizavi, e introdus in dictionar. Urmaresc editiile DEX-ului de multa vreme. Dar sa va las in nebuloasa voastra, pentru ca nu puteti face nimic. Nu stiu cata vreme stau civintele in dictionarul de neologisme, dar multe s-au transferat in Dex. Cred ca e in functie de utilizare. Cam atat puisorilor pentru seara asta, puteti sa ciripiti ca eu nu va mai aud falseturile.

 38. trotineta Fraud said:

  🙂 moooaaaam, la gradinutza ascultam rock!!! ACUM ascult Cannibal Corpse!!! Si in masina am Vivaldi si Bach jmekere!!! Intereseaza pe cineva? E logic sa nu intereseze pe nimeni!!!

 39. Dan D-orulet R-otariu said:

  Nu ma preocupa ineptii, deci precedentul ramane fara …. Cat despre ketch-up: nu e deloc greu sa-l produci: storci rosiile, pasteurizezi si adaugi ingredientele naturale cum ar spune firma producatoare eu le-as pune ghilemelele la naturalele ingrediente numite conservanti sau E-uri. Cat depre prostii ajunsi in fruntea trebii, in economie, dupa ce i-au alungat pe comunisti: in 1993, cu banii obtinuti din export am importat ketch-up si incercam sa vand ketch-up unui tamp ajuns director la o mare firma bucuresteana de stat care avea peste 200 de spatii comerciale in Bucuresti dar care nu stia ce inseamna produsul, am incercat sa-i explic ca e un fel de bulion cu ingrediente diverse, iar tampul mi-a spus ca are el bulion la preturi mult mai bune … De fapt tampii ajunsi sa incurce economia au ajuns din primele zile ale INVOLUTIEI din decembrie ’89 sa raspunda la telefoane la Prefectura si sa dirijeze carnea de porc in viu (porcii vii manati de la spate) la Alimentara din coltul cartierului lor. Romania se afla in pozitia asta slaba dpdv economic doar datorita sumei tuturor prostilor care au actionat si actioneaza in economie si care au sabotat permanent economic tara in urmarirea meschinelor si insignifiantelor lor scopuri lacome. Cat despre mutarea fabricii … capitalistii nu au oprelisti cand vor sa castige: concediaza, muta, aduc muncitori mai ieftini. Plansul asta pentru pierderea locurilor de munca doar atunci cand se produce si niciodata inainte e nefolositor. Pierderea locurilor de munca reprezinta efectul sistemului economic capitalist si nu cauza, cauza fiind sistemul capitalist in sine, si impotriva acestui sistem trebuie sa luptam, insa romanii nu vad pragulde sus decat dupa ce se lovesc de el, pentru ca nici un angajat concediat azi nu ar fi luptat ieri pentru a instaura socialismul, pentru a avea un loc de munca sigur, asadar … poate reusesc sa intelega adevarata cauza a bataii de joc in care oamenii devin presuri: sunt folositi pana la uzare in folosul vilelor si bogatiilor patronilor si apoi aruncati in somaj.

 40. sudistu' ptr. Radical said:

  Crezi ca merita sa explici unor giboni cum e treaba cu logica sau ce inseamna respectul, diversitatea de opinii ? Iti pierzi vremea, prietene…Nivelul la care cei 2 imping discutiile e unul foarte mare, dar in jos…”Prostul si-o ia in cap daca il bagi in seama”…Se verifica aceasta vorba in cazul celor 2 giboni…

 41. Dan D-orulet R-otariu said:

  Asa e sudistule: sclavul e fericit cu burta plina chiar daca munceste departe de casa si parca e si mai destept odata ce si-a umplut burta printre straini. Te recunosti in descrierea de mai sus? Ma opresc aici in ceea ce te priveste orice ai raspunde!

 42. Dan D-orulet R-otariu said:

  Ala care nu se crede gibon, ne sfatuia acum 2-3 luni sa investim pe bursa si-mi contra puternic scepticismul prin prisma caruia indemnam la abtinerea de a investi pe bursa. Iata ce scrie revista Capital acum: Cât ne mai ţine bursa cu sufletul la gură?

  Autor: Aurel Dragan
  Publicat: 23 Iulie 2008
  Vizionari: 874;

  Criza de la bursă s-a adâncit săptămâna trecută, când au fost consemnate pierderi de aproape 10% în doar două şedinţe de tranzacţionare. Cauzele sunt puse tot pe seama situaţiei internaţionale, respectiv pe corelarea cu evoluţia pieţelor dezvoltate.

  Perio ada de recesiune a Bursei de Valori Bucureşti, stabilită oficial din momentul în care scăderea a depăşit 30%, a atins cote pe care nici cei mai pesimişti brokeri nu le-ar fi prezis în urmă cu şase luni. Nimeni nu se aştepta să vadă indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide companii listate, coborând la 5.400 de puncte şi nici indicele societăţilor de investiţii financiare BET-FI, la 36.600 de puncte. Dar scăderea prelungită din ultimele două săptămâni, la care au pus capac două şedinţe în care deprecierea a fost de aproape 10%, au dus cotaţiile indicilor şi ale unor acţiuni la noi minime anuale. Capitalizarea BVB s-a prăbuşit cu aproape 10 miliarde de lei într-o săptămână şi jumătate, ajungând la 96,7 miliarde lei.

 43. sudistu' said:

  Nu am sfatuit pe nimeni sa investeasca la BVB sau in alta parte…Eu mi-am exprimat o opinie si atat…De vreo 10 ani investesc in actiuni la BVB si am castigat bani frumosi…Am cumparat si in ultimul timp actiuni, voi cumpara masiv actiuni si in perioada urmatoare…Care-i problema, Dane?

 44. sudistu' said:

  In descrierea de la poz. 43, il recunosc pe prietenul tau de pe forum, gibonul fara 7 ani de acasa, regele aberatiilor…Cred ca ai ghicit…

 45. trotineta Fraud said:

  Charlie Chaplin, Inginerasul cel viteaz, Radical sau TU? Oare cui sa-i dam premiul cel mare?!!!

 46. pt, DDR si fraud said:

  Ce faceti voi pentru a schimba lucrurile in bine in Romania? Concret, poate reusiti sa cointeresati si pe altii…Sau doar stati si criticati pe forum?
  Si n-ar strica, totusi, macar de ochii lumii, sa respectati si alte opinii. Mai ales DDR, doar esti om politic, nu?

 47. pentru toti cu limba romana in subiect ! said:

  Aveti dreptate domnilor !
  Dar stiti ce ? Opinia dumneavostr nu valoreaza cat dou cepe degerate!
  Puneti mana de ganditi, munciti, preocumativa de bunastarea personala si a celor din jurul vostru. La dat cu guara sunteti fruntasi, la facut ceva productiv care sa va imbunatseasca viata nu!
  TATELOR!!!!

 48. trotineta Fraud said:

  sint singurul de aici care a sesizat Ministerul Afacerilor Externe despre un site italian in care poporul roman era tziganit de tot! Traducerea articolului a facut-o o prietena de-a mea la ginduliber.blogspot. com! Si tot eu am reusit sa o tin in friu sa nu actioneze in judecata administratorii acelui site in virtutea dreptului la opinie!!! LIPSA VOASTRA DE INTERES M-A FACUT SA NU MERG MAI DEPARTE!!! CE AI FACUT-INTENTIONAT SA FACI TU PENTRU ROMANIA tu asta de la 48? Am un stegulet al Romaniei in masina si le spun tuturor nemtilor ca sint mindru pentru ca sint roman si ei trebuie sa nu se lase calcati in picioare pentru ce s-a intimplat acum 60 ani pentru ca nu au de ce!!! Mai vrei sa stii ce fac eu pentru Romania? Nevasta-mea nu e romanca si vorbeste de mai bine Romania decit o faceti voi pai parvenitilor!!! “Ce vina au romanii pentru ca SI guvernul lor e plin de hoti?” spune ea!!! Pace voua!

 49. Dan D-orulet R-otariu said:

  Nu sunt om poltic pentru ca nu am nici un leu venit din politica, si chiar daca vreodata voi avea un leu venit din politica acel leu o sa ia alta destinatie decat buzunarului familiei mele! Astazi pe semnatura mea au mai plecat 140 mii lei catre conturile statului, in conditiile in care nu am privatizat nimic si nu lucrez cu statul, iar in 2006 firma care o conduc a fost in clasamentul firmelor de profil pe locul 5 dupa criteriul profitului brut obtinut. Acum astept iar clasamentul pe 2007. Unii cred ca daca sunt comunist as fi cumva handicapat, ei insisi fiind handicapati de propaganda care i-a inapoiat mintal. Dar asta e netul … astia suntem noi: puncte cardinale, semne matematuce, unelte si “politicieni”.

 50. Dan D-orulet R-otariu said:

  Pt 46, eu unul nu am 7 ani de acasa pentru ca am fost dat de 6 ani, deci eu pot fi gibonul fara 7 ani de acasa. Daca te refereai la TF, el nu pare deloc fericit pentru ca e sclav (chiar daca are burta plina) ci chiar realizeaza ca o sa devina si mai sclav si asta e forma lui de lupta activ pe net (felicitari pentru ca e activ) si chiar daca e printre straini ne dovedeste a fi un patriot real. eu m-am limitat in a fi patriot dpdv economic: cumpar numai masini romanesti, permanent cumpar doar marfuri produse in Romania si de preferat firme de stat si abia apoi cu patroni romani (doar cand n-am nici o alternativa… straine), de la 14 ani am muncit pentru Romania incepand cu munci agricole. Etc.

 51. pt. aceiasi DDr si fraud said:

  Ceea ce trebuia demonstrat. Mai avem un pic si va ridicam statui…Am mai spus-o si alta data: e foarte usor sa adresezi cuvinte jignitoare(parveniti , handicapati).E mai greu sa-i respecti pe cei care au alte pareri decat tine…Respecta, daca vrei sa fii respectat! Traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca. Sunt doua reguli simple pe care daca le-am respecta cu totii, lumea ar fi mai frumoasa…Pun ramasag ca daca maine s-ar intoarce regimul de dinainte de ’89, voi veti fi primii care va veti plange: ca nu gasiti nimic in magazine, ca aveti bani da’ n-aveti ce face cu ei, ca n-aveti caldura, apa calda, energie electrica, benzina,ca asa cum era inainte era mai bine,s.a.m.d. Cunosc…si mai cunosc si altii. Ce ziceti, puteti sa respectati doua reguli simple? In felul asta ati demonstra ca vreti sa contribuiti cu adevarat la o lume mai buna…

 52. Dan D-orulet R-otariu said:

  Dragul meu, am fost mai mult decat respectuos cu unul precum Radical i-am vb la pers a doua plural, insa … Poate daca ai reusi sa observi ca nu DDR si TF trebuiesc certati … cine stie … poate ai dovedi astfel impartialitate?! Ce are ce a fost inainte de 1989 cu ce o sa fie peste 10 sau 20 de ani sau 100 de ani?! Ce logica are ce ai scris mai sus?! Cand sistemul capitalist l-a inlocuit pe cel socialist am revenit la dictatura lui Antonescu?! Schimband socialismul in capitalism am revenit la cartelele, cotele, foametea, saracia din 1947 de pe vremea regelui, sau cumva am revenit la dictatura lui Antonescu sau la dictatura lui Carol al doilea? Si atunci ce fel de logica ne servesti? Ca ai alte optiuni politice inteleg, dar ca distorsionezi ideile noastre e cu totul altceva! Deci mai cearta si ceata lui Pitigoi din care faci parte!

 53. tzatza Leana said:

  Da ce ma’ muica, tu, ala de te scrii cu 79.117.185.*, ai niscai ceata pe creier sau ti se-ngreunara pleoapele si nu mai vezi sa citesti bine? Pa’ ce, tu nu vazusi cine sari pe-aci cu gura mare cat o sura sa se ia de oaminii astia? ca e ala de de scriee Radical desa lua de lume. cand il vazu pe rotariu ca intra pe usa se si repezi la gatu’ lui si incpu sa-l balacareasca cum ii veni lui la gura. Si mai e si-alalalt, sudistu’ care la fel s-apuca sa esteleasca oaminii pe-aci. Ce-or fi avand ma’ maica cu ei, ca mie-mi place ce vorbe vorbesc ei aci! ca le zac cumpanit si asezat si cu legatura si bun samt. Da veniti voi de-alde astia de nu v splati pe gura cu saptamanile si va aruncati danful asa peste toata lumea buna, doar din cauza ca le zace altfel decat voi. Ptiu! Sa ma fereasca Dumnezau sa ma intalnesc eu in drum cu unu’ ca voi, ca … l-as face ca pe hrean la Paste, de m-ar tane minte cate zale ar avea! Pai ce, asa sa vorbeste lumii? Ca ete, mai suntem si noi astelalti pe-aci si aflam de vorbele voastre urate si rele si nu e bine asa!

 54. Patriotii de tinichea said:

  Asta ati facut voi pentru Romania, bai nimicurilor? Unu’ umbla cu steguletul in masina dar nici macar nu plateste taxe aici si altul a facut munci agricole… Va auziti sa va dati seama cit de ridicoli sunteti? Nulitati absolute, noroc ca la gura sunteti cei mai patrioti. Gunoaielor, patriotism inseamna MUNCA. Inseamna sa traiesti in jegul asta de tara desi ai putea sa pleci pentru ca stii ca poti si vreo s-o faci mai buna. Inseamna sa lucrezi in joburi care creeaza valoare, nu freaca menta bugetara. Inseamna sa te lupti cu statul si coruptia in fiecare zi. Inseamna sa aduci milioane de euro in fiecare an din exteriorul tarii in ea. Inseamna sa creezi firme, branduri, joburi. Inseamna sa educi romanii nespalati si sa-i inveti sa munceasca. Inseamna sa-i surprinzi pe straini cind vad ce se poate face in romanica. Inseamna sa promovezi talentul, valoarea si sa le oferi celor ce merita speranta ca se poate mai bine si pentru ei si pentru cei dragi lor. Aici, acasa, nu departe in strainatati. Asta e patriotism, tiritoarelor.

 55. Dan D-orulet R-otariu said:

  Tu ce ai facut din toate astea, daca tot te-ai oprit din invective?

 56. tzatza Leana said:

  Da’ tu cum te lupti maica, cu statu’ si cu coruptia zilnic? In lupta-lupta , sau in sabii va taiati? Spune-i si babii ca nici mie nu-mi mai place ce se-ntampla in tara asta. ca nici eu nu mai vreau sa aud ca in tara mea romanii sunt nespalati. Ca eu platesc taxe in tara mea si aduc si bani, euro, din afara tarii , ca mi-i da nepoata-mea Cocutza, ca are mai multe firme in Italia si ne da bani multi in tara si noi ii dam la statu’ roman. Si am mai facut -nu eu, alde nepotu-meu- si o firma de geamuri de-alea, termopane si au inceput sa califice copii de-astia tineri ca sa isi castige si ei o paine mai buna. Si eu, asa batrana cum sunt tot mai lucrez, ca le fc curatenie pi la ateliere si le fac cate o cafeluta cand muncesc oaminii peste program. Da’ alde nepotu-meu ii platesc cinstit, pentru fiecare minut lucrat, ca sunt oamini cu frica lu’ Dumnezau si cu mare respect pentru aproapele. Asa ca, sa-mi spui si mie cum te lupti cu astia sa stiu sa ma lupt si eu, ca prea e hotie mare la statu’ asta al nostru. Da’ sa stii ma’ muica, ca eu, asa spurcata la gura si cu asa venin la suflet ca tine nu sunt! M-a ferit Dumnezau de asa raime si uratenie.

 57. limba romana said:

  limba romana este UNA pentru vorbitorii sai, de fapt s-a plecat de la folosirea in mod inutil a unor englezisme jenante in locul unor cuvinte romanesti consacrate. Atat si nimic mai mult. Ca acceptarea acestor modificari de dragul unei asa-zise modernitati e deja o alta treapta a dezbaterii, este evident. Eu propun in unanimitate (pentru placul celor cu nostalgii comuniste) sa ne scremem mintile si vointa si sa nu folosim cuvinte urate, sunt convins ca nu meritam nici unul din noi. Bani nu mai avem, atata ne-a ramas:limba, traditiile, muzica populara (nu manelele) daca vrem sa ne mai putem defini. Da , cineva de mai sus avea dreptate: cei plecati nu mai au dreptul moral sa pretinda anumite chestii la care au renuntat prin plecarea lor. Dar acete schimburi de opinii sunt dovada indiscutabila ca nici unul din noi “n-a plecat din limba romana” sau, daca vreti, limba romana n-a plecat din sufletul nostru, deci avem acelasi drept moral ca si voi, ramasilor. Nr.56: straduieste-te domnule sa pricepi ca viata in alte sisteme de referinta (adica in alte societati) iti da un punct de vedere oarecum detasat inclusiv asupra societatii romanesti si in consecinta iti faci datoria sa spui ce ai de spus. Indiscutabil se vede mai bine decat doar din interior. Troti, stii matale ce-a zis taica Francisco Goya, chestia aia cu ratiunea… N-ai cum sa eviti niste procese mentale care apar la anumiti indivizi si care la urma urmei sunt niste meanisme de protectie impotriva a ceea de ce le este instinctiv (subconstient) frica.

 58. limba romana said:

  tato Leano, trebea sa mai spui acolo-sa ca incheiere: “e-te-te!”

 59. trotineta Fraud said:

  chiar ca nu inteleg de ce atita rautate!… Turcii, italienii de aici din Germania, la a treia generatie- nascuti aici acum 20-25 ani se vad apartenenti ai nationalitatii parintilor…. viseaza ca intr-o zi sa se “intoarca acasa”!… Nevasta-mea care si ea e nascuta aici, pe la inceput cind o necajeam ca e nemtoaica a izbucnit in plins:” In Italia ne fac nemti, nemtii ne fac italieni!… Atunci noi ce sintem?!!!”. Am pompat destui bani in tara prin ajutorul care il trimiteam parintilor, am crezut chiar ca am sa pot sa investesc in ceva….. Ieri o nemtoaica imi spunea “Da´ tot se traieste bine in Germania,nu poti sa negi!” Ma uitam la bunicii cu 800eur pensie, de la unul dintre cele trei azile care ma inconjoara, ma uitam la zimbetul ei intarit de faptul ca locuieste la parinti si ce lucreaza la un bar dupa-amiaza ii toaca in Mallorca desi nu stie unde este acea insula…… Mi-a fost lehamite sa-i mai explic si ei cum a fost Shcroeder la rusi sa semneze pactul de pace …. mi-a fost lehamite sa-i mai spun ca atunci cind va incepe sa plateasca taxe va gindi altfel! Intr-adevar, de aici din afara se vede mai clar situatia, am crezut ca am o datorie morala in a impartasi cunostiintele mele pentru a evita ….. pentru a va aduce la cunostinta ce stiu si eu! Daca nu va porneste masina si prietenul va spune ca este distributorul nu-l faceti comunist pentru ca voi stiti mai bine? Imi este doar rusine ca eram exact la fel de incostient pina acum citiva ani! Ieri, in Bild Zeitung, Karadjic este numit “Macelarul din Srebenica”! Am avut un gol in stomac stiind ca au fost kosovarii ajutati de talibani si de OBL sponzorizati de catre americani! Mi-am adus aminte ce tacere s-a asternut peste cedarea Kosovo…. mai imi spunea si ungurul ca Basarabia si Moldova sint teritorii romanesti…… Ma intrebam ce s-ar fi intimplat daca Oltenia ar fi fost revendicata de catre un grup de interese! Ramineti voi cu patriotismul vostru in timp ce anumite persoane isi asigura viitorul in alt mod decit va imaginati voi, in timp ce platesc pe altii pentru a va mani****ideologic! Ca aveti ce minca si unde dormi? Astea-s drepturi fundamentale ale unei fiinte umane!

 60. limba romana said:

  troti taica nu-ti fie rusine, faptul de a fi constientizat, acceptat si inteles caracterul sa-i spunem inferior al unei stari proprii anterioare te elibereaza de greutatea simtamantului de ireversibilitate a faptului deja trecut. Eu recunosc cu mana pe inima: am pus bani cu tata, in ianuarie’90 am cumparat tigari si le-am dus la tren cand au trecut minerii, ca sa aiba pe drum. Avand in vedere contextul, nu ma consider “nu stiu cum”, imi pare numai rau ca n-am INTELES mai devreme, poate as fi profitat mai mult de stiinta…Dar asta este. Man muss leben! Sa mai treci pe-aici ca ne plictisim uneori. (Asta nu inseamna ca sunt de acord cu tine mereu, nicidecum, dar nu te deranjeaza, nu-i asa? alles gute!

 61. Mimi said:

  Nu sunt de acord cu jignirile de pe forum, indiferent de la cine provin, dar DDR si frauda sunt de departe cei mai agresivi, nu neaparat in postarile de la acest aricol…Le place tare mult sa-i jigneasca pe cei care nu le canta in struna.In opinia mea(pt. ca de-aia exista forum, sa ne spunem cu totii opiniile, nu-i asa?), nimeni n-ar trebui sa festeleasca limba romana, mai ales cand se da si poliglot…Injuratur ile sa invata cel mai usor atunci cand incerci sa inveti o limba straina…nu-i asa frauda? I’ll never agree with you, Fraud,I’m not agree with fraud at all but that does not mean that I don’t have the right to say my opinion…Leano, de pe marginea santului, e normal sa -ti placa invectivele…Ma gasesti oricand doresti in Brazda, locuiesc langa Liceul NicolaeTitulescu, dupa cum ai vazut ma numesc Mimi, intreaba in zona si ai sa ma gasesti…Ma cunosc multi si multi sunt de acord cu ideile mele pacifiste, poate reusesc sa te initiez si pe tine(oricine merita o sansa, nu?) Pentru Radical si sudistu’: incercati sa pastrati eleganta stilului, doar sunteti intelectuali…

 62. sudistu' ptr. Mimi said:

  De acord cu ce spui, m-a cam luat “valul”…

 63. tzatza Leana said:

  Fa fato! Tu, asta de zaci ca te cheama Mimi! Te-or chema altii dar eu nu te chem deloc, ca n-am la ce 🙂 Tu nu stii carte mai rau ca mine, cu muica. ca de stiai, citeai si vedeai ca eu sunt fomeie batarna si cu frica lu’ Dumnezau si ocupata, ca eu am ce lucra si o fac cu draga inima. Da’ tu… de zaci ca esti de gasat prin Brazda, ce-oi munci pe-acolo? Ca din cate stiu eu, baba depe buza santului, Brazda aia n-a mai vazut sapa de cam de multisor. Ori tu oi fi vreo initiata in alte halea… De zaci ca te cunosc toti pentru ideile tale pacifiste… Ete, eu, din cate mi-aduc aminte ca ne povesteau noua alde muma si alde taica, stiu ca, de cand e lumea lume fomeile alea de stau pe strada , si alea de sa prefira in dantelarii si matasuri… sunt foooaaarte pacifiste! Ca cica ele, cu brazdita lor, au schimbat de multe ori pana si istoria… Daca la de-alde-astea vrei sa ma initiezi si pe mine, eu, fato, iti zac frumos multumesc, da’ nu poci accepta. Basca lipsa de interes pintru asa indeletniciri, mai sunt si batarna si… cine s-ar mai uita la mine , fa muica? Asa ca… sa ai tu spor in meseria ta in Brazda! E-te-te! Na, ca o zasai si pe-asta! 🙂

 64. tzatza Leana said:

  A-ha! Ete ca intalesai chiar daca tu nu imi raspunsesi. Ca im povesti vecinu’ lu’ fiu-meu di la Craiova. Ca cica te stie si el: aduni samanta di la oamini, ca ti-ai pus in gand sa repopulezi Brazda… Ai grija macar sa ii faci si sa-i educi pe toti in spirit de pace! Sa ai spor!

 65. tzatza Leana said:

  Ce zasasi fa Mimi? A? Hai fa, si za mai tare, nu mormai in barba, ca e baba cam surda.! Ori acu’ esti ocupata si tu? Sau mi sa paru mie ca bombanisi ceva asa mai pe-nghesuite. Oi fi ocupata si tu acu’ cu dezvoltarea “brandului” tau de brazda!

 66. OLTCIT in dizgratie said:

  Compania Citroen a cerut oltenilor sa scoata a doua parte din titulatura marcii ( CIT de la Citroen), fapt pentru care masina s-a denumit ulterior Oltena. A fost o rusine ce a ajuns din acea masina. A fost conceputa inginereste foarte bine, dar si-au batut joc de ea comunistii care credeau ca ei pot sa faca totul. Curelele de distributie se rupeau la 7000 de km. ( nu se importau italiene), axele cu came bateau chiar si mai devreme ( aveai nevoie de pile pe linie de partid ca sa faci rost de unele frantuzesti), sistemul de franare actiona roata prin intermediul planetarei si ceda repede deoarece planetarele romanesti erau slabe si nu rezistau la asa ceva. Ca sa nu mai vorbesc de montarea delco-ului langa roata si se fisura daca era stropit cu apa din balti etc. Citroen-ul Visa ( cum era denumita aceeasi masina in Franta) a fost un succes, dar Oltcit-ul nu.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 23 iulie 2008

Actualitate

» Prima înmatriculare nu trece pe la RAR
» 40% dintre firmele doljene au probleme cu fiscul
» Scurte ştiri
» Imobiliarele, teren de spălare a banilor

Local

» Drumuri reabilitate
» Boc ameninţă cu demisia
» Karadzici, arestat după 13 ani
» Scurte ştiri
» România, campioană la anchete pentru nereguli cu fonduri UE
» Bulgarii, bucuroşi că UE le pedepseşte corupţii
» Cartier vâlcean sub teroarea flăcărilor
» Scurte ştiri
» Campanie antitutun
» Depozitarea necorespunzătoare a gunoaielor, sancţionată
» Un şofer a distrus camera-radar de la Marcea
» A ieşit din comă
» IMM-urile, în atenţia ITM
» Paşapoarte pentru cai
» Vama Porţile de Fier I, blocată de ploi
» Oase de dinozaur, descoperite în Hunedoara
» Unguri accidentaţi grav în Hunedoara
» Drumurile în lucru creează ambuteiaje
» Oraşul gunoaielor, luat de apă
» Pensiile cresc de la 1 noiembrie
» Alocaţii europene pentru copii
» Judeţe sărace, afaceri mari

Dolj

» Proiecte fără finanţare
» Unităţi medico-sociale, modernizate

Gorj

» OJPC supraveghează piaţa
» Agenţi economici verificaţi
» Academician în ale folcloristicii
» Val de ploi torenţiale

Sport

» Scurte ştiri
» Marion Jones îi cere ajutor preşedintelui Bush
» Elena Bogdan şi Ingrid Radu, la Europene
» Roxana Gatzel nu vrea să plece de la Vâlcea
» Mircea Lucescu şi-a pus jucătorii la colţ
» Roma ţine la seif banii pentru Mutu
» Soarta Chimiei se decide astăzi
» Pandurii îşi numără banii
» Forul european verifică Ştiinţa
» Universitatea ar putea avea suporterii alături, cu Oţelul
» Negrilă spune că merita să joace finala Cupei UEFA

Bani & Afaceri

» Scăpăm de amenda rovinietei
» 2008 Foose Coupe
» Branduri olteneşti, succes naţional

Magazin

» Designeri din nordul Europei
» Încălţăminte pentru o vară călduroasă

Opinii

» Craiova, la un nou început
» Lunga vară fierbinte

Top