19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreşte numărul restanţelor bancare

Creşte numărul restanţelor bancare

Pe fondul creşterii gradului de îndatorare, al deprecierii monedei naţionale şi al majorării dobânzilor, în ultimul an, volumul restanţelor acumulate de doljeni a crescut de 4,63 ori.

 

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, în luna mai a acestui an, doljenii au înregistrat restanţe la bănci în valoare de aproximativ 45,32 milioane de lei (1,09% din volumul de credit contractat). Cea mai mare parte dintre acestea (peste 87%) sunt restanţe provenite de la creditele în lei.

 

Volumul restanţelor a crescut cu 463% într-un an

 

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se observă o creştere cu 463% a volumului de restanţe înregistrate. Cu toate că au manifestat o preferinţă clară pentru creditele în valută (în perioada mai 2007 – mai 2008, volumul lor a crescut de 3,26 ori mai mult decât cel al împrumuturilor în lei), acestea au fost şi cel mai greu de returnat. Aşa se face că, potrivit studiului BNR, în perioada respectivă, restanţele la creditele în monedă străină au crescut cu 552% (faţă de o creştere a volumului restanţelor la împrumuturile în lei de 349%).

Tendinţa este evidentă, considerând chiar şi restanţele înregistrate anul acesta de la o lună la alta. Astfel, volumul restanţelor acumulate de doljeni la creditele în valută în mai 2008 a crescut cu 21% faţă de luna aprilie a aceluiaşi an, în timp ce în cazul creditelor în lei, creşterea a fost de doar 0,52%.

Motivaţia principală pentru această situaţie este imposibilitatea de plată. Pe lângă cei cu probleme există însă şi restanţieri care au din start cât mai multe credite de la cât mai multe bănci şi care, odată ce au obţinut creditul, nu mai vin niciodată la bancă.

 

70% – datorii ale IMM-urilor

 

Potrivit NewsIn, la nivel naţional, mai mult de jumătate dintre restanţe sunt acumulate de Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM). „Aproximativ 70% dintre restanţele către bănci sunt reprezentate de datoriile IMM-urilor“, a declarat pentru NewsIn Aurel Saramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Acesta a precizat că sectorul IMM reprezintă încă un grad ridicat de risc pentru bănci. Şi asta chiar dacă, potrivit bancherilor, băncile sunt tot mai atente la documentaţia de credit. „E posibil ca şi în Dolj volumul restanţelor IMM-urilor să fie mai mare decât cel al persoanelor fizice, pentru că vorbim de un volum mai mare al creditelor“, au precizat surse autorizate dintr-o bancă comercială din Craiova.

Afirmaţia este confirmată şi de alţi bancheri din Craiova, care au explicat că firmele îşi plătesc mai greu datoriile, deoarece întreprinzătorii mici şi mijlocii nu sunt oameni cu experienţă şi „foarte puţini rămân în picioare“. În plus, una e să te bazezi pe un salariu lunar sigur, ca în cazul persoanelor fizice, şi alta este să te bazezi pe un posibil profit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU