20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAlegeri doar pentru ţărani

Alegeri doar pentru ţărani

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în curând vom avea, în loc de direcţii agricole şi oficii de consultanţă agricolă, camere judeţene, cu structura naţională aferentă. Proiectul aflat în dezbatere publică lansează pe orbita alegerilor locale şi parlamentare din acest an şi alegerile pentru camerele agricole judeţene.

 

Camera Agricolă Judeţeană va fi formată din 35 de reprezentanţi ai agricultorilor propuşi de asociaţii, grupuri de producători, patronate sau tineri fermieri şi care sunt aleşi prin vot, iar preşedintele va fi agricultor în activitate, potrivit proiectului de lege iniţiat de MADR. Camerele agricole vor fi organizaţii neguvernamentale, de utilitate publică, nonprofit, cu personalitate juridică, înfiinţate în scopul de a reprezenta şi promova interesele populaţiei care derulează activităţi în domeniile agriculturii şi conexe, cum ar fi agricultură şi producţie alimentară, pescuit, silvicultură sau îmbunătăţiri funciare. Camera Agricolă Judeţeană va fi formată din 35 de reprezentanţi ai agricultorilor, din care 19 pentru persoanele alese dintre cele propuse de asociaţiile de profil. De asemenea, două locuri vor fi ocupate de agricultorii propuşi de patronate, două, de cei propuşi de sindicate şi două, de fermierii independenţi. În egală măsură, două locuri vor fi ocupate de reprezentanţii cooperativelor agricole, trei, de către tinerii fermieri, două, de reprezentanţii consiliilor locale şi câte unul, de reprezentanţii proprietarilor de păduri, staţiunilor de cercetare şi ai medicilor veterinari. Camerele Agricole se constituie în urma alegerilor care se vor face la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale locale, fiind organizate secţii de votare în funcţie de numărul de electori. Fiecare secţie de votare are arondaţi cel puţin 500 de electori, dar nu mai mulţi de 2.000. Potrivit proiectului, Comitetul Judeţean de Iniţiativă organizează primele alegeri pentru Camerele Agricole Judeţene la data stabilită prin ordin al ministrului agriculturii. Comitetul alcătuieşte lista electorală judeţeană prin selectarea şi prelucrarea datelor privind electorii cu drept de vot, puse la dispoziţie de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), sindicate, patronate şi ocoale silvice private.

 

La vremuri noi, structuri noi

 

„Alegerea membrilor Camerei Agricole Judeţene se face prin vot, pe lista judeţeană propusă de asociaţii din domeniul agricol, grupuri de producători, patronate, sindicate, cooperative agricole, fermieri independenţi care fac dovada că sunt susţinuţi de o listă de cel puţin 50 de agricultori cu drept de vot, reprezentanţi ai proprietarilor de păduri şi tineri fermieri“, se precizează în proiectul de lege.

Dreptul de a alege este conferit în mod egal, fără privilegii sau discriminări, oricărui cetăţean român sau străin care provine din ţările membre ale Uniunii Europene, este rezident în România, desfăşoară activităţi cu profil agricol. Fiecare Cameră Agricolă Judeţeană va fi alcătuită din Adunarea generală şi din Biroul permanent. „Biroul permanent ales trebuie să fie constituit din persoane cu studii medii sau superioare în domeniile agricol, silvic sau domenii de activitate conexe sau care au vechime de cel puţin trei ani în activităţile agricole. Preşedintele este obligatoriu agricultor în activitate şi este ales de Adunarea Generală din rândul reprezentanţilor desemnaţi prin vot direct sau secret“, se arată în proiect. Aparatul tehnic operaţional va fi constituit din personal contractual angajat de Camera Agricolă Judeţeană şi va asigura asistenţa de specialitate şi consiliere juridică solicitanţilor. Potrivit proiectului, aparatul tehnic operaţional se constituie prin preluarea resurselor umane, financiare şi de patrimoniu aparţinând Oficiilor Judeţene de Consultanţă Agricolă şi altor structuri aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea MADR. Înfiinţarea Camerelor Agricole face parte din planul de descentralizare pe care fiecare minister trebuie să îl adopte, conform programului de descentralizare al guvernului pentru perioada 2007-2009. După ce acest proiect va deveni lege, se vor restructura următoarele unităţi: Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (integral) împreună cu Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (parţial), Unităţile fitosanitare judeţene (parţial) şi Agenţia pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie împreună cu structura judeţeană (parţial).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS