9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPământul a intrat la apă

Pământul a intrat la apă

Includerea fostului sat Plaiul Vulcăneşti în Craiova a făcut ca terenurile din zonă să devină un fel de El Dorado al imobiliarelor. Chiar dacă aici nu sunt utilităţi, altele decât curent electric, terenul este atractiv, iar preţul, încă accesibil. Între proprietari au început să apară litigii, majoritatea determinate de faptul că realitatea din teren o bate pe cea din hărţi.

 

În urmă cu 13 ani, moştenitorul lui Rentea Dumitru din Craiova a primit confirmarea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 15.000 mp în extravilanul oraşului. După anul 2000, satul Plaiul Vulcăneşti, unde s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru Rentea, a fost inclus în teritoriul administrativ al Craiovei conform Planului Urbanistic General adoptat de consiliul local prin Hotărârea nr. 23/2000. Aneta Văduva, fiica lui Rentea, a stat liniştită, deoarece era sigură că, dacă are titlu de proprietate, are şi dreptul la pământul înscris în el. Anul acesta, s-a trezit că un cetăţean vrea să-şi construiască o casă tocmai pe terenul care credea că este al ei. Femeia a aflat că omul grăbit să construiască achiziţionase de la familia Grivei, tot din Craiova, o suprafaţă de teren şi se considera cumpărător de bună-credinţă. Remăsurându-şi terenul, Aneta Văduva a constatat că dintr-o bucată de 5.000 mp îi lipseau 2.000.

 

Toţi au acte în regulă!

 

În anul 2005, lângă proprietatea lui Dumitru Rentea, Primăria Craiova dispunea de o rezervă de 2.000 mp, dintre care 1.000 i-a dat în proprietatea lui Marian Grivei. După obţinerea titlului de proprietate, acesta din urmă a intabulat pământul, l-a împărţit în două bucăţi şi l-a vândut celui care acum doreşte să construiască o casă. „Noi avem acte de proprietate în regulă. Avem lucrare cadastrală făcută şi am vândut terenul legal. Recunosc că unde locuiesc acum nu am respectat legea, în sensul că, în anul 1990, soţul meu a primit de la fostul CAP 5.000 mp, pe care am construit o casă fără autorizaţie. Acum, fostul proprietar al terenului ne-a dat în judecată, a câştigat şi ne va evacua din casă, după ce ne va despăgubi pentru materialele de construcţie cu 40.000 de lei. Sunt sigură că nu va demola, ci va vinde casa cu mult mai mult, dar nu am ce face. Doamna Văduva să-şi caute pământul la cine i l-a luat, nu la mine“, a spus Niculina Grivei.

Specialiştii OCOT cred că acei 2.000 mp pe care familia Văduva reclamă că nu-i mai are nu au fost pierduţi, ci au fost „înghiţiţi“ de vecinii din aceeaşi tarla, care nu ar fi trebuit să se extindă peste limita proprietăţii lor decât cu câţiva centimetri. Prin această metodă şi datorită lungimii terenului, ar fi putut fi făcuţi pierduţi cei 2.000 mp reclamaţi. Soluţia lor este o nouă măsurătoare a tarlalei, făcută la cererea celui care se declară păgubit. Tot ei cred că, dacă punerea în posesie a celor din tarlaua cu probleme s-a făcut cu măsurare, atunci terenul nu ar fi trebuit să intre la apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS