11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele îşi şterg amenzile în instanţă

Firmele îşi şterg amenzile în instanţă

Zeci de companii au câştigat în instanţă procesele intentate împotriva Finanţelor doljene. Amenzile date de inspectorii fiscali au fost înlocuite cu avertismente.

Practica mediului craiovean de afaceri, de a contesta în instanţă procesele-verbale ale organelor de control, a luat amploare în 2008. Firmele care se consideră nedreptăţite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj atacă în instanţă actele întocmite de fisc în urma unor controale efectuate. În cele mai multe cazuri, instanţa dă dreptate societăţilor comerciale şi nu Finanţelor doljene. În baza datelor furnizate de DGFP Dolj, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii mai, instituţia a pierdut în instanţă procesele deschise de 24 de societăţi din judeţ. Justiţia le-a dat câştig de cauză firmelor, fie în baza unor expertize nou-efectuate, fie schimbându-le încadrarea juridică a faptei, astfel încât acestea să scape de amenzile usturătoare propuse de organele de control. Unele hotărâri au rămas definitive şi irevocabile, iar la altele, fiscul a făcut recurs.

 

Sancţiuni dispărute

 

În 20 de cazuri, societăţile comerciale care s-au adresat justiţiei au depus „plângeri contravenţionale“ împotriva fiscului, adică au cerut instanţei să le anuleze amenzile date de DGFP Dolj. „În majoritatea cazurilor, instanţele de judecată au aplicat prevederile art. 7, alin. 3 din OG nr. 2/2001 (privind regimul juridic al contravenţiilor – n.r.), în sensul înlocuirii sancţiunilor contravenţionale cu avertisment, instanţa apreciind că faptele contravenţionale săvârşite au un grad scăzut de pericol social“, se arată în comunicatul Finanţelor doljene.

Alte patru cazuri de procese pierdute de fisc au avut ca obiect contestaţii formulate de firme împotriva actelor administrative fiscale. Societăţile cu pricina au cerut efectuarea de expertize noi ce au dat peste cap toate concluziile la care au ajuns funcţionarii fiscului.

Acest aspect este precizat expres în comunicatul fiscului, care susţine că „motivele admiterii acţiunilor au fost determinate de concluziile rapoartelor de expertize întocmite în cauze, care au fost diferite de cele reţinute de organele de control“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII