19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Sezonul primelor grase

Marile companii din Craiova se întrec în acordarea de prime salariaţilor, aşa cum sunt prevăzute în contractele colective de muncă. Unii angajaţi primesc 1.000 de lei, alţii – 650, iar cei mai modeşti se mulţumesc şi cu aproape 100 de lei.

Mediul local de afaceri acordă diferenţiat prime de Paşte angajaţilor. Acolo unde sindicatele au fost mai bătăioase, unde există prevederi în contractul colectiv de muncă şi unde profiturile companiilor sunt mai mari, şi aceste cadouri de Sărbători sunt mai consistente. Unităţile mari din Craiova, cu mulţi angajaţi, acordă printre cele mai mari prime salariaţilor, deşi unele mai sunt de stat şi chiar dacă situaţia materială a firmei este precară (de exemplu, Avioane Craiova). La fel se întâmplă în societăţile private mici, cu puţini salariaţi, unde se acordă prime importante în bani. De fapt, nu există un model de acordare a acestor cadouri de Sărbători, în companiile mai mici, unde sindicatele sunt inexistente, rămânând la latitudinea managerului dacă acordă sau nu prime.

Un periplu prin câteva unităţi industriale din Bănie arată că unele companii aflate „pe val“ şi cu potenţial mare de dezvoltare acordă prime consistente de Paşte. Altele, chiar dacă productivitatea muncii a fost mai slabă, tot acordă prime, pentru a respecta contractele colective de muncă. Iar în ultima categorie sunt incluse firmele mari, cu sute de angajaţi, la care acestea sunt destul de modeste.

 

La Daewoo, 650 de lei primă

 

Cei mai fericiţi în acest weekend sunt cei aproape 4.000 de salariaţi de la Daewoo, care vor încasa două prime. Una de Paşte, de 450 de lei, şi alta despre care nici sindicaliştii nu ştiu pentru ce o primesc, în sumă de 200 de lei. Deci, 650 de lei, în total. „Contractul colectiv de muncă prevede ca prima de Paşte să fie de 30% din salariul mediu net realizat în luna anterioară. Pentru anul acesta, prima de Paşte va fi în jurul a 450 de lei. În plus, până la finalul săptămânii toţi angajaţii vor mai primi câte 200 de lei, pentru că aşa s-a hotărât în şedinţa din 10 aprilie a Consiliului de Administraţie“, a precizat liderul sindical Ovidiu Cioroianu.

La Avioane Craiova, chiar dacă fabrica stă foarte prost cu comenzile, conducerea a găsit banii necesari pentru a respecta contractul colectiv de muncă. „Prima de Paşte este de 25% din salariu şi se ridică la aproximativ 300 de lei. Am făcut toate demersurile şi s-a găsit soluţia, astfel că banii se dau până vineri“, a spus liderul sindical al fabricii, Victor Peţa.

 

Bani de un miel şi-o damigeană de vin

 

Electroputere Craiova plăteşte prime ceva mai mici, dar suficiente ca o familie să facă acele cumpărături mai importante de Paşte.

Angajaţii Electroputere primesc o sumă fixă de 190 de lei, de asemenea, ca urmare a unor prevederi în contractul colectiv de muncă.

„Oamenii de la Electroputere primesc bani pentru un miel de nouă kilograme şi o damigeană de 14 litri de vin. Le mai rămâne şi de o jumătate de borcan de muştar“, a glumit liderul sindical din fabrică, Aurel Bojenoiu.

La Modexim se dau prime ceva mai modeste, dar pentru muncitorii simpli orice bonus contează.

„Se dau tichete-cadou de 50 de lei şi câte un produs din fabrică. Şi acesta ajunge tot în jurul a 50 de lei“, a spus şefa sindicatului, Marinela Didu. Alţii au cerut tot aproximativ 100 de lei, dar nu au primit răspunsuri de la conducerea unităţii. Este exemplul SC MAT, al cărei lider de sindicat, Costinel Niţă, speră ca managerii să aprobe cererea sindicatului. „Ne-au promis că până mâine (astăzi – n.r.), cel târziu, ne vor da un răspuns. Nu cerem o sumă mare, dar măcar pe aceea să o primim“, a susţinut Niţă.

 

Cadourile sau excursiile, la modă

 

Cei care lucrează la companii care se respectă, de regulă cele care au sediul central în Capitală, sau la cele cu nume sonore primesc prime importante în bani, cadouri sau chiar excursii de Paşte. De exemplu, o societate mică din Craiova acordă prime de 1.000 de lei angajaţilor. Altă firmă „de Bucureşti“ le oferă salariaţilor din întregul concern (deci şi celor din Craiova) ceasuri personalizate. Alte companii cu profituri grase şi unele unităţi bancare acordă excursii în străinătate.

Din astfel de cadouri are de câştigat şi compania, pe modelul de team-building, adică de socializare a personalului. Există şi societăţi care nu acordă nici un fel de prime sau bonusuri de Paşte sau de alte sărbători legale. Managerii acestor companii au decis să nu plătească asemenea prime.

„Nu avem o practică legată de astfel de prime“, a spus un manager al unei companii de top din Craiova. Şi funcţionarii publici sunt pe dinafară la capitolul prime, ca de altfel majoritatea bugetarilor. Excepţie fac profesorii, care primesc mult controversatele tichete-cadou, în sumă de 350 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII