13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât de scumpe sunt locuinţele

Cât de scumpe sunt locuinţele

Cu toate că pare imposibil, o locuinţă cumpărată astăzi prin credit imobiliar va fi plătită de cel puţin trei ori în 30 de ani. Şi asta, fără a lua în considerare riscul valutar.

 

Pentru că majoritatea oamenilor nu îşi permit să cumpere o locuinţă cu banii jos, cea mai la îndemână soluţie rămâne contractarea unui credit imobiliar.

Chiar dacă dobânzile afişate la sediile băncilor sau în spoturile publicitare lasă impresia că ar fi cele mai mici de pe piaţă, în unele situaţii, ofertele spectaculoase au în spate costuri considerabile.

Un exemplu în acest sens este împrumutul pentru o locuinţă al cărei cost se ridică la 55.000 de euro. Contractaţi un împrumut în valoare de 50.000 de euro, în cel mai fericit caz, iar la finalul perioadei de creditare veţi fi rambursat cel puţin 120.000 de euro, respectiv cu 140% mai mult decât banii împrumutaţi. Totuşi, suma pe care urmează să o rambursaţi în cei 30 de ani poate ajunge până la aproape 170.000 de euro, respectiv cu 240% mai mult decât cea folosită iniţial. Pe lângă faptul că plătiţi de câteva ori valoarea creditului, în acest caz, vă expuneţi şi riscului valutar.  

Băncile primesc de patru-cinci ori valoarea împrumutului

Potrivit www.finzoom.ro, în cazul în care contractaţi un credit cu aceeaşi valoare, dar în lei (180.000 de lei, la cursul de ieri al BNR), nu vă expuneţi riscului valutar, dar costurile vor fi ceva mai mari.

Peste 30 de ani, veţi fi înapoiat băncii între aproximativ 500.000 de lei (cu 177% mai mult decât aţi împrumutat) şi 1.000.000 de lei (cu 455% mai mult). Asta înseamnă că, în 30 de ani, veţi plăti băncii de cel puţin trei ori mai mult decât aţi împrumutat. Costurile pot fi însă şi mai mari, mai ales că majoritatea băncilor acordă împrumuturi cu dobândă variabilă, iar în timp aceasta poate creşte. Acest tip de dobândă are însă avantajul că permite accesarea unei sume mai mari de bani.

80% dintre clienţi cumpără locuinţe cu credit

Numărul creditelor imobiliare contractate de craioveni pare să fi scăzut. „Pentru că BNR a crescut dobânda de referinţă, băncile au mărit, la rândul lor, dobânzile la credite, ceea ce a determinat un număr mai mic de credite ipotecare în piaţă“, a declarat Teodor Popescu, directorul agenţiei imobiliare Dorcas Imobiliare. Acesta a explicat că piaţa a mers bine datorită creditelor ipotecar-imobiliare acordate în ultimii ani. „Au ajuns însă la saturaţie, iar persoanele cu un venit peste medie nu-şi mai permit să acceseze încă un credit pentru achiziţionarea de locuinţe“, a adăugat Teodor Popescu.

Afirmaţia este confirmată şi de alţi specialişti din domeniu. „În ultima perioadă a scăzut numărul tranzacţiilor din piaţă. Cred că motivul este reprezentat de dobânzi. Totuşi, în continuare, cei mai mulţi clienţi cumpără locuinţe accesând un credit“, a precizat Bibina Dică, directoarea agenţiei Biros Imobiliare. Aceasta a precizat că peste 80% dintre clienţi obişnuiesc să-şi achiziţioneze locuinţa prin credit bancar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU