20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul ţine cu dinţii de taxa auto

Guvernul ţine cu dinţii de taxa auto

Guvernul a dovedit ieri că nu-i pasă nici cât negru sub unghie de moţiunea „Anulaţi taxa de primă înmatriculare!“, adoptată marţi cu o largă majoritate de Camera Deputaţilor. În loc să o anuleze, aşa cum ar fi fost normal, executivul a aprobat în şedinţa de ieri memorandumul referitor la taxa auto, prin care miniştrii responsabili sunt mandataţi să prezinte Comisiei Europene noua formă a taxei, să o supună dezbaterii publice şi să reglementeze modificările „cât mai repede“, printr-o ordonanţă de urgenţă.

„Memorandumul înaintat guvernului cu privire la taxa de primă înmatriculare conţine recomandările ONG-urilor cu privire la emisiile de dioxid de carbon, dar şi recomandările parlamentului“, a precizat ministrul mediului, Atilla Korodi. Ministrul a subliniat că nouă formulă a taxei auto va conţine noi metode de calcul, respectând principiul „poluatorul plăteşte“. „După aprobarea memorandumului în guvern, vom trimite noua formula la Bruxelles, spre analiză, să vedem dacă propunerea noastră este în concordanţă cu principiile Comisiei. Abia după ce Comisia Europeană îşi va fi dat acordul pe noua formulă, vom înainta proiectul nostru în Parlamentul României“, a mai spus Atilla Korodi.

Tăriceanu, ofticat

Înaintea şedinţei de guvern, premierul Călin Popescu Tăriceanu a lansat noi acuzaţii la adresa partidelor care au susţinut moţiunea privind taxa auto. Şeful executivului a menţionat că unele partide, în încercarea de a câştiga electorat, promovează mesaje cu caracter populist, fără a ţine seama de necesitatea ca România să evolueze. „Îmi pare rău că sunt încă partide politice care cred că vocaţia României este de a deveni cimitirul sau depozitul de maşini uzate al Europei“, a declarat premierul Tăriceanu.

Promovarea unei taxe pe poluare auto destinată protecţiei mediului este justificată de considerente de ordin ecologic, economic şi social, a mai spus şeful executivului. El a afirmat că protejarea mediului de emisiile autovehiculelor poluante este o politică adoptată de toate ţările europene, iar în condiţiile în care la nivelul UE se discută restricţionarea, începând cu 2011, a circulaţiei maşinilor non-Euro, este normal ca şi România să ia măsuri similare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII