19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum alegem depozitul bancar

Cum alegem depozitul bancar

Când vine vorba de alegerea unui depozit bancar, problema nu o constituie documentaţia necesară, ci alegerea băncii, a tipului şi a numărului de depozite.

Înainte de 1989, persoanele care aveau bani de pus deoparte îi depuneau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni. În ultimii 18 ani însă, o dată cu apariţia a zeci de bănci şi instituţii financiare, ofertele existente în piaţa de profil s-au diversificat. O dată cu diversificarea ofertei, au apărut şi primele dileme legate de alegerea unui depozit bancar în defavoarea altuia.

Unul dintre aspectele luate în considerare în acest sens este, potrivit bancherilor, profitul generat, care derivă din dobânda (fixă sau variabilă) oferită de bancă pentru suma depusă. „Dobânda fixă presupune că dobânda stabilită la data constituirii rămâne valabilă până la maturitatea depozitului. Dobânda variabilă presupune că banca poate modifica nivelul acesteia pe perioada de valabilitate a depozitului, în sensul creşterii sau descreşterii nivelului dobânzii“, notează specialiştii www.finzoom.ro. Indiferent de tipul dobânzii însă, aceasta se poate plăti la 1, 3, 6, 12, 18, 24, 36 de luni sau la scadenţă.

 

„Firesc este să le depună în bloc, la dobânda cea mai bună“

 

Pentru a avea un profit cât mai mare din depozite, bancherii vă sfătuiesc să aveţi în vedere şi nivelul dobânzilor. „Firesc este să le depună în bloc la dobânda cea mai bună. Unii clienţi împart suma în mai multe depozite mai mici, alţii o depun în bloc. E vorba de profilul de risc“, au declarat surse autorizate din BRD Group Societe Generale Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi bancheri. „Dacă la un moment dat au o sumă de bani, nu o fragmentează să facă depozite mai mici. Când mai fac însă rost de bani, mai fac un depozit. Altfel spus, dacă vine de mai multe ori să depună bani, îşi face mai multe depozite“, a explicat Aneta Bucătaru, directoare de vânzări la CEC, Sucursala Craiova.

 

„Mulţi clienţi depun sume mai mici în mai multe depozite“

 

Şi perioada pe care doresc să menţină depozitele trebuie luată în considerare. Asta deoarece deponentul poate lichida depozitul oricând doreşte, indiferent de varianta aleasă (depozit la termen – pe perioadă determinată sau depozit la vedere, pe perioadă nedeterminată), dar fără a beneficia de dobânda la termen pentru care a optat. În plus, trebuie să suporte costuri suplimentare (comision retragere numerar înainte de maturitate). „Mulţi clienţi depun sume mai mici în mai multe depozite. Se gândesc că dacă au nevoie de o sumă mai mică decât valoarea depozitului înainte de scadenţă, pierd dobânda pentru toţi banii depuşi“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Acestea au precizat că, în acest mod, clienţii îşi minimizează costurile şi îşi maximizează profitul.

 

Conturile curente cu dobândă

 

Tot pentru a-şi maximiza profitul, bancherii vă sfătuiesc să aveţi în vedere depozitele în moneda care vă oferă cea mai mare dobândă (în prezent cele mai avantajoase depozite sunt cele în lei – au rata dobânzii superioară ratei inflaţiei) şi produsele nou apărute în piaţă. „Conturile curente cu dobândă renumerate sunt la modă pentru că au cea mai bună dobândă ofertată şi nu eşti legat de nici un fel de termen“, au precizat surse autorizate din BRD Group Craiova. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din domeniul bancar. „Mulţi clienţi preferă conturile care oferă şi dobândă deoarece au avantajul că nu plătesc impozit la dobânda primită şi oferă posibilitatea de a retrage sau depune numerar în orice moment“, a explicat Aneta Bucătaru. Totuşi, potrivit www.finzoom.ro, dobânzile oferite pentru conturile de economii sunt mai scăzute decât cele oferite pentru depozitele la termen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS