29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri86 de jurnalişti au fost ucişi în 2007

86 de jurnalişti au fost ucişi în 2007

Anul trecut, 86 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce-şi făceau meseria, în special în Irak, Somalia şi Pakistan, un bilanţ fără precedent din 1994, potrivit bilanţului anual al organizaţiei Reporters sans Frontieres (RSF), publicat ieri, transmite AFP.

La rândul său, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), care ia în calcul în stabilirea acestui bilanţ atât jurnaliştii, cât şi colaboratorii unor instituţii de presă, a anunţat că 134 de ziarişti au fost asasinaţi sau au murit în circumstanţe violente inexplicabile în 2007.

În 2006, bilanţul RSF a fost de 85 de jurnalişti ucişi, în timp ce bilanţul FIJ a fost mai mare decât în 2007 – 155 de morţi.

Astfel, violenţa împotriva celor care lucrează în presă a rămas la un „nivel-record“ pentru al treilea an consecutiv, constată FIJ cu regret, în timp ce RSF subliniază că, potrivit calculelor sale, numărul jurnaliştilor ucişi a crescut cu 244% în cinci ani.

În 2007, potrivit RSF, mai mult de jumătate dintre jurnaliştii ucişi (48) au fost în Magreb sau Orientul Mijlociu, 17 în Asia, 12 în Africa, şapte pe continentul american şi doi în Europa şi fosta URSS. Potrivit RSF, în plus, 20 de colaboratori de presă au fost ucişi în întreaga lume în 2007, faţă de 32 în 2006.

Irakul a rămas ţara cea mai periculoasă pentru jurnalişti, cu 47 de victime. „De la invazia americană, în martie 2003, cel puţin 207 profesionişti din mass-media au fost ucişi în această ţară. Nici războiul din Vietnam, nici conflictul din fosta Iugoslavie, nici chiar masacrele din Algeria sau genocidul rwandez nu au făcut atâtea victime în rândul jurnaliştilor profesionişti“, notează RSF.

În rândul ţărilor cele mai periculoase urmează apoi Somalia (opt jurnalişti ucişi), unde „un val de atentate fără precedent a punctat unul dintre cei mai sângeroşi ani din ultimul deceniu“, şi Pakistanul (şase jurnalişti ucişi), din cauza „atentatelor sinucigaşe şi a luptelor violente dintre armată şi islamişti“.

În mod similar, FIJ plasează Irakul, Somalia şi Pakistanul în fruntea ţărilor considerate cele mai periculoase pentru ziarişti.

La 1 ianuarie 2008, 135 de jurnalişti se aflau în închisori în lume, o cifră care „nu variază deloc de câţiva ani“, potrivit RSF.

În cursul anului care a trecut, 528 de organe de presă au fost cenzurate şi în fiecare zi au fost reţinuţi în medie peste doi jurnalişti, adică 887 în total, potrivit organizaţiei. Cei mai mulţi jurnalişti arestaţi au fost în Pakistan (195), apoi în Cuba (55) şi Iran (54).

„Ameninţării cu închisoarea i se adaugă cea cu răpirile“, al căror număr a crescut în 2007 şi care au devenit o „practică curentă“ în Irak şi Afganistan, subliniază RSF. În total, 67 de ziarişti au fost răpiţi şi în prezent 14 sunt ţinuţi ostatici, toţi în Irak, precizează organizaţia.

În 2007, represiunea i-a vizat şi pe „disidenţii de pe net“, dintre care 65 sunt în prezent deţinuţi. „China şi-a păstrat locul întâi în această cursă a reprimării, cu 50 de ciberdisidenţi în spatele gratiilor“, notează RSF. În timpul anului, cel puţin 2.676 de site-uri de internet, majoritatea forumuri de discuţii, au fost închise sau suspendate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS