10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCV-uri internaţionale cu personalitate

CV-uri internaţionale cu personalitate

Dacă vă doriţi un loc de muncă în străinătate, trebuie să vă adaptaţi CV-ul în funcţie de cerinţele pieţei muncii din ţara respectivă, adică să vă prezentaţi în faţa angajatorilor cu un CV internaţional. Site-ul www.ejobs.ro vă prezintă modul în care trebuie redactat CV-ul în Spania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Japonia.

Angajatorii din Spania solicită candidaţilor pentru prima etapă din procesul angajării o scrisoare de intenţie şi un CV. Scrisoarea de intenţie trebuie să fie în format A4 şi trebuie să fie adaptată cererii jobului. Se poate trimite împreună cu CV-ul şi cu o poză pe e-mail. În cazul în care aveţi o pregătire profesională, este indicat să vă prezentaţi realizările începând cu cel mai recent loc de muncă, aşa cum preferă angajatorii. În partea de sus a CV-ului trebuie să treceţi datele personale – numele, localitatea, nivelul universitar, diplome, certificate şi perioadele în care aţi efectuat studiile, starea civilă, adresa şi alte date de contact. Copii după actele de studii vă pot fi cerute de angajator după interviu. La secţiunea „Educaţie“ trebuie să fiţi foarte expliciţi, trebuie să scrieţi instituţiile pe care le-aţi urmat, localităţile unde se află aceste instituţii, nivelul universitar, diplome, certificate şi perioadele de studiu. Este important să treceţi în CV la această secţiune şi premiile obţinute, limbile străine cunoscute, aptitudini PC, burse sau studii în străinătate. Este indicat să scrieţi şi detalii despre joburi part-time sau stagii de practică. La secţiunea „Experienţă Profesională“ trebuie să scrieţi numele companiilor unde aţi lucrat, localităţile, perioadele de angajare, denumirea joburilor, responsabilităţile şi realizările pe care le-aţi avut. Trebuie să începeţi cu cel mai recent loc de muncă. CV-ul trebuie să se încheie cu următoarea frază „Referinţe, disponibile la cerere“.

Angajatorii francezi selectează candidaţii după scris

 

Angajatorii francezi preferă CV-urile scurte şi scrisorile de intenţie scrise de mână. Dacă doriţi să vă înscrieţi pentru un job în Franţa, trebuie să scrieţi de mână o scrisoare de intenţie de o pagină, deoarece angajatorii preferă să analizeze caracterul candidaţilor după scris. CV-ul trebuie să fie scurt, maximum două pagini dacă aveţi experienţă profesională şi mai puţin de o pagină dacă sunteţi la început de carieră. Începeţi cu datele personale, nume, adresă, telefon, e-mail. Data naşterii şi starea civilă sunt opţionale. În plus, CV-ului dumneavoastră trebuie să îi ataşaţi numai o fotografie. Secţiunea „Educaţie“ a CV-ului pentru angajatorii francezi trebuie să înceapă cu cea mai recentă instituţie, după care urmează celelalte forme de învăţământ, unde trebuie să specificaţi numele acesteia, localitatea, domeniul de studiu, diploma primită şi perioada de studiu. Este important să treceţi în CV şi cursurile facultative, stagiile de practică sau specializările pe care le-aţi urmat în cursul anilor de studii. La secţiunea „Experienţă Profesională“ trebuie să menţionaţi fiecare loc de muncă, numele companiei, localitatea, tipul companiei şi mărimea ei şi responsabilităţile pe care le-aţi avut. În cazul în care aveţi mai mulţi ani de experienţă, educaţia va fi trecută după istoricul locurilor de muncă.

La sfârşitul CV-ului trebuie să vă prezentaţi abilităţile şi competenţele, cum ar fi limbile străine pe care le vorbiţi, aptitudinile PC, voluntariat şi să menţionaţi că referinţele sunt „disponibile la cerere“.

 

CV cu profil pentru Anglia

 

Dacă vrei să vă găsiţi un loc de muncă în Marea Britanie, trebuie să îi prezentaţi angajatorului un CV şi o scrisoare de intenţie de o pagină, scrisă în stil business, imprimată pe o hârtie de bună calitate, albă sau ivorie, adresată unei anumite persoane. CV-ul poate fi de două, trei pagini în funcţie de experienţa profesională şi începe cu numele, adresa, datele de contact, data naşterii, starea civilă şi naţionalitatea. Acesta are şi o secţiune numită „Profil“, unde trebuie să treceţi obiectivul profesional pe termen lung şi cel pe termen scurt şi să vă prezentaţi calităţile relevante şi realizările profesionale.

„Experienţa Profesională“ trebuie să înceapă cu cel mai recent job. Trebuie să menţionaţi numele firmei, localitatea şi titlul jobului. Dacă nu aveţi experienţă, puteţi include în această secţiune locurile de muncă part-time. Ultima secţiune dintr-un CV englezesc este „Educaţia“, unde trebuie să treceţi în ordine invers cronologică instituţiile urmate, profilurile, diplomele şi certificatele. Foarte importante sunt şi cursurile, trainingurile, limbile străine şi cunoştinţele PC. Puteţi încheia CV-ul cu propoziţia „Referinţe disponibile la cerere“.

 

Angajatorii canadieni nu sunt curioşi

 

Dacă doriţi un job în Canada, trebuie să aveţi pregătită o scrisoare de intenţie de o pagină, un CV de cel mult două pagini. Acesta trebuie să conţină datele de contact, în partea de sus a paginii, educaţia, adică o listă a instituţiilor de învăţământ absolvite, perioada în care le-aţi urmat, cursuri, diplome sau calificative, traininguri, şcoli de vară, burse în străinătate. Toate aceste informaţii trebuie scrise în ordine invers cronologică. La capitolul „Experienţă Profesională“ trebuie să menţionaţi numele firmei, titlul jobului, perioada angajării şi responsabilităţile pe care le-aţi avut. Sunt relevante pentru angajatorul canadian şi de activităţile de voluntariat, hobby-urile, limbile străine şi cunoştinţele PC, dar şi trei persoane care pot oferi referinţe, numele şi datele de contact ale acestora. În Canada, este ilegal ca un angajator să vă întrebe de starea civilă, orientarea sexuală, rasă, vârstă sau să vă ceară o fotografie.

 

Rirekisho sau CV american pentru un job în Japonia

 

Atunci când vă înscrieţi la un job în Japonia, o puteţi face fie prin „rirekisho“, un formular standard de două pagini, în japoneză, fără scrisoare de motivaţie fie printr-un CV de două pagini, în stil american şi o scrisoare de motivaţie în engleză. Dacă vreţi să vă prezentaţi în faţa angajatorului cu un CV american, datele de contact şi numele trebuie să fie centrate în partea de sus a paginii. CV-ul trebuie să înceapă cu un cuprins al calificărilor tale. La rubrica „Experienţă Profesională“ trebuie să scrieţi explicit numele, localităţile foştilor angajatori, cu perioadele de angajare, denumirea joburilor şi responsabilităţile lor. Nu trebuie să descrieţi realizările din cadrul firmelor unde aţi lucrat deoarece acestea vor fi discutate la interviu. În cadrul secţiunii „Educaţie“ trebuie scrise toate şcolile pe care le-aţi urmat, perioadele şi diplomele obţinute, premiile şi aptitudinile şi certificate de limbi. La sfârşitul CV-ului se adaugă datele personale – data naşterii, starea civilă, naţionalitatea. „Rirekisho“ trebuie însoţit de o fotografie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS